Nem tudok gépírni, ezért aztán vannak olyan jellegzetes elütéseim, mint amikor a kelett helyett ellet- et pötyögök -ez nem az...

ellet vagy fialtat

A Puli ellése - Pulikutya
A fialó helyet az ellés előtti napokban takarítsuk ki. A takarítás ne csak seprűtiszta állapotig terjedjen, hanem a fertőtlenítésre is gondot kell fordítani



Az ellés nem kulturált szinonimje a fialásnak. Úgy vannak ezzel a szóval, fialás, a magossanműűvelt értelmiseggjeink, mint fiatal cigány prostitulált lányok, amidőn a védőnő kérdezi őket a szoptatásról és pirulván a szo..-nál visszaszívják és inkább körbemagyarázósan azt mondják: "Rendszeresen kéri a didit, jól szo.. eszik, izé."

Ellik: a tehén, a juh, a ló ... bocsánat, az ember is... (lásd Orbánné ellései az MSZP idültalkoholistatagozata díszének oratio-jában)

Az ellés szó gyöke az egy számnév, azaz max ikerszülésről lehet szó, elmegy háromig.. esetleg négyig.. ötig. A fialós állatok azonban vetnek, mint pl a koca. Aki látott már kocát fialni, nem kérdezi, mért mondják hogy veti a malacot. Nekem jó, szelíd szóra kezes kocám volt, kis iszamos malackáit, poty-poty-poty vetete, persze fekve és figyelte, mint nyisszantom ollóval el a köldökszinórt, a poklát (nem pokol, hanem pokla) persze neki hagytam, mert a sertéseknél az az égijutalom a jó fialásért. Biokondában azonban, ha a kondás nem figyel, a kocatársak hamm, a malackákat is bekapdosák, csámmm, természetesfehérje gyanánt!

Bízom abban, hogy egy állat-anatómiában jártas olvasóm szakszerűen megfogalmazza nekünk egy kommentben, mi a különbség a sokat vető, fialós állatok méhe és az egyest szülők, ellők méhe között -előre is köszönöm.

Tehát fialtatógulyás nincsen, de kocaellető ketrec se. A pulikutya se ellik. Az ellik sem nem szebb, sem nem szabatosab a fialás-hoz képest, hanem más. 

Kuplungos ellető kr 180 cm
rendelési kód: 546210/1
 
53 414 Ft+Áfa (66 768 Ft)
Kosárba teszt:db
A kosarában: 0 db.



tanulságos: http://cukisag.blog.hu/2007/08/10/tizenhatot_szult_a_dan_dog

7 komment

Címkék: ellet

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr691455352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.28. 16:30:40

Kimaradt a használatosabb 'ellett': ellett ez baszarintva, de nagyon. :)

magyar-magyar szótár 2009.12.29. 07:45:40

@efes: Naszóval, tudsz valamit Frick Lászlóról? Szkeccselt is...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.29. 09:25:50

@magyar-magyar szótár: Szóltam már, hogy nem sokat, amit, azt tőled, illetve klónjaidtól. Nem ő volt az a bizonyos Jazzman, aki a Superman Erdélyi Zsoltékhoz, a Tilos Rádióba telefonálgatott be gyakran? A kilencvenes évek közepe-vége táján?

saclos (törölt) 2009.12.29. 18:47:20

Fialás felénk nem használatos (talán ha tyúkkal hallottam valaha, azt is bevándorolttól), itt "minden" ellik (Tbánya környéki nyelvjárás).

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.12.30. 09:26:13

Szótár, "blogelletésről" hallottál már?

magyar-magyar szótár 2009.12.31. 05:20:12

@Humanic (de Hannibal-nak is szól) : A kigondoltam! csapat úgy elleti a blogjukat, hogy már vet, avagyis fial, ez már az új neomatulista-fikaista indexkompatibilis line.

magyar-magyar szótár 2009.12.31. 05:21:49

@saclos: Ez érdekes, tájnyelvileg elfogadható. Mindjárt megnézem az Illyés-bibliá*mat, mit gyűjtöt az öreg Somogyban ezügyben.

*Napló 1946-1960
süti beállítások módosítása