elmenni rajta - megérteni, eligazodni, átlátni pl térképen.

elment rajta - elélvezett férfi pornófilmen (spontán ejakuláció kereteiben). Nőknek ilyenje nincsen, mert nem néznek pornót.

Gyűjteményem ékessége a kis mérnöki kaláka este, akik vidékiparaszt barátjuk építkezésén dolgoztak, és az egyik mérnökúrnak tökugyanolyan nejlonparaszt házat szándékoztak felhúzni. Így aztán a betonlábazat zsaluzását szépen megszámozták és bejelölték, majd nem szögelték, hanem gyorsgépcsavar-ozták, hogy szétszedéskor ne sérüljön a drága fenyő deszkaáru. Amikor a vidékiparaszt tanyájának lábazata kész lett, szétszerelték és jacht-szállító utánfutón elvitték a mérnök úr fővárosi parasztházába, ami A Város értékrendje szerint távoli vidéken, valahol a Gödöllői dombság (helyesen: halmok) aljában volt.

Közbevetés: A vidékiparaszt tanyáján a lábazati zsaluzás munkálatait fejben tervezte és keresetlen kifejezésekkel irányította egy 73 éves félanalfabéta kubikos, akivel ráadásul viccből megitattak egy kancsó szekszárdi-t. A vidékiparasztnál a zsalu tökéletesen bevált, pedig betonszivattyúval töltötték.

Naszóval a mérnöki gárda a gyógyhatású szilvórium elfogyasztása után a nejlonparaszt hagyományokat követve cérnakesztyűt rántott, hogy hipp-hopp, összegyorsgépcsavarozzák a zsalut a tervek és a nagytudásuk szerint. A terveken simán el lehetett menni, annyira mérnökiprecizitásúak és -pontosságúak voltak. Szépen minden beszámozva. Az 1A-hoz az 1B s így tovább a K4/c-ig.  Ez volt szombaton hajnali fél 10-kor, délre rendelték a betont, már kapaszkodott föl a dombra a négytengelyes (valójában 8 tengelyes, de ez nem tészta most ide) kavargép meg a szivattyú (az három, azaz hattengelyes) amikor telefonáltak a betonértékesítőnek, hogy a fuvart tegyék át délután háromra. A kisérletezésnek a sötétedés beállta vetett véget, mert az autók fényszórópászmáiban a maki részeg társaság annyiszor elment már a módosított tervrajzokon, hogy a papírpépet képtelenség lett volna kiszárítani. Végül vasárnap délután egyórakor az egyik tökrészeg vidékiparaszt autóba vágta magát és elment az öregért, aki, lévén kubikos és a vasárnap alkonya, jócskán be volt már állva, ketten fogták, amikor este hatkor elkezdte osztani az eszet és még a sötétség beállta előtt sikerült összeállítani a zsaluzást.

Megjegyzés: az öreg még azt se tudta, hány fok a kilencven és vinklinek mondta. Azt kezdte volna magyarázni, ha van albán tolmács a helyszínen, hogy a zsaluzás lényegében ács-szakma, amiben 1 cm tévedés nem szám, jönnek majd a kőművesek, és azok úgyis minden hibájukra azt mondják, hogy idővel igazodik vagy a festő megoldja [majd]. Kenjük be sárral.

 Bezzegmerikai fejlettsajtó-munkások igyekeznek elmenni egy reklám levonatán  valamikor a papírszféra hanyatlásának hasadóhajnalán, a múlt század 60-as éveinek végén

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr961448915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.20. 06:53:50

elment rajta = elúszott rajta.
elment a gépen húszezer fél óra alatt.
elment a pénzem a lehman brothersen.

elment rajta = működött vele
beletöltöttem kétszer fél decit, elment rajta egy fél napot.
behánytam a brikettet, elment rajta egész délután.

elment rajta = tudott rajta közelkedni
esett vagy 20 centi, de az x5 simán elment rajta.
vagy: már nem tudott egyenesen nézni se, nemhogy járni, de feltettük a biciklire, és simán elment rajta.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.12.20. 08:05:06

@magyar-magyar szótár:
meg még:
elment rajta = elromlott
elment a tévén a kép.
elment a kocsin az alapjárat.
süti beállítások módosítása