Színhely: Zárt kis udvarka. Személyek: Erősen megválogatottak. A kb Paris Hilton baszobájának ágya méretével megegyező lepedőnyi helyen a téglalap hosszának vonalán Farkasverembe Esett Ártatlan Kisfiúképű dossziécégtulajdonos offshoreizáló kreatívkönyvelési & pénzügyi zsonglőr. (Az ilyeneknél az ártatlankisfiúarc alap a paraszt beszopatásához.) Aktualitás: politikai. Cél: Proletárszavazatok vásárlása. Mód: seggnyalás. Kijelentés: "Majd akkor a jövőben lesz Cigány Obama is!" Plafon: Nincsen, így nem recseg.

Viszgáljuk meg előszöris az alaptételt:

Barack Obama az egyik első netokrácia mozgatta figura, aki netokratív eszközökkel, minden eddigi amerikai elnökjelöltnél több pénzt összegyűjtve az eddigi elnökjelöltek (mármint célegyenes előttiek, nem pl a hippik disznója, mert amúgy az volt a legóccsóbb) közül a legkevesebbet költötte. És a tanácsadói még arra is ügyeltek, hogy végül a hagyományosmédiának 25perces reklám-koncot lökjön. ("Mindig lökj a veszet kutyának egy falatot" -tartja a sváb népbölcsesség. Magyarul: Etesd meg a disznókat, ha jót akarsz magadnak.)

Itt most nem térek ki, milyen antagonisztikus ellentétben áll az USA fekete polgárjogimozgalámának története a magyarországi cigányság történeteivel, mennyire a fasorban van a legesleghaladóbb, legjóoldalibb és legműűveltebb cigány főnk, Horváth Aladár egy átlagos XIX. század végi fekete vezetőhöz képest is. (Nagyjából abban a fasorban van Horváth Aladár, aminek árnyékában a törökök Konstantinnápoly ostromára osontak.)

 

Nézzük azonban a receptet, mi kell egy Obamához. Végy egy homogén kisebbséget, mely testvériségben él, nem szegregálja alkotóit, és befogadja maga közé azt a többségit, akit a többségitársadalom fehér bőrszíne ellenére is niggerként kirekeszt. Ez a testvéri közösség, ha a vallási késztetéstől eltekintünk, még akkor is ön-karitatív, ön-segélyező, a mozgalom hajnalán önmagától fölismeri önérdekét, nem alamizsnát vár, hanem a maga verejtékén szerzett jövedelemből maga dobja össze a pénzét ahhoz, hogy saját értelmisége legyen, először jogászai, aztán orvosai, tanítói, mérnökei, etc. Méghozzá milyen környezetben? Az USA egyes államaiban valódi, igazi apartheid volt, még John Steinbeck a nagy amerikajáró útiregényében rögzít eseményeket (Utazásom Charley-val, 1960.)

Igyekeznem kell rövidezárva, egyszerű képekké ecsetelnem ezt a súlyos témát.

Jó, akkor azt mondom: Egy Cigány Obamához először egy Cigány Eddie Murphy-nek kell kélnie. Egy Cigány Martin Luther King-nek. Egy Cigány Malcolm X-nek, aki nem sikkasztja el a mozgalom pénzeit, nem futtatja barna testvérei lányait, nem kamatolja barna testvéreit, nem veszi meg a szocpoljukat és munkaerőkölcsönzés címén nem nyúlja le fele bérüket.

 

Márpedig volt Rácz Aladárunk, de egy roma érdekvédő nem vette még a fáradságot, hogy a youtube-ra föltegyen pár felvételt tőle. Volt Cziffra Györgyünk, de számomra érthetetlen, meglepő módon senki nem hivatkozik rá, mint példaképre, roma fiatalok előtt. Volt Suki tanár úr és még sorolhatnám.

De legfőképpen volt olyan magyar írónk, mint Lakatos Menyhért cigány író. Ma már a Füstös képek -et ócskaságnak tartják, pedig a cigányságot sújtó ennvégzetről még senki sem írt azóta sem metszőbben, élesebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr511435716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tokfalv 2009.12.19. 08:01:27

Hát azért a Malcolm X-et hagyjuk ki. a Magyar Wikipédiából szemérmesen ki van hagyva a striciség, buzikurvaság, dílerség stb. (Ezek a fafejű öncenzúrázások is megérnek egy tanulmányt.) Nem véletlenül menekült Slothrop a vécébe.

Tokfalv 2009.12.19. 08:06:35

Egyébként Suki Bélát én is belevettem abba a felsorolásba, hogy miből lehetett volna egy jó Magyarország. Temesi írt róla nagyon szép nekrológot. A furcsa az, hogy az ántivilágban, ahol voltak cigányok, ott a pártvezetésbe is bekerültek - mint alulról jött népek. A "rendszerváltásokkal" ez megszűnt.

magyar-magyar szótár 2009.12.20. 04:05:40

@Tokfalv: Azért vannak díszcigányok, Horváth Aladár is egyfajta dísz és tud is párt-szlengben beszélni, persze Flaarika detto ésígytovább. Külön nehezíti az általad is dédelgetett elképzelés kivitelét az, hogy a számolhatatlan törzsből és egymással össze nem egyeztethető kasztokra tagolt (településenként is elkülönülő, a mieink pl alig "közösködnek" a szomszédfalubéliekel...) cigányság szinte egységesen iráni-medencei stílusban áll hozzá a mi "demokratikus eb-rendezkedésünkhöz" Vagyis, ha a királycsávó nem vásárol vajdaságot (politikaivezetőszerepet) akkor a törzs arra szavaz, akit a királycsávók küldenek, a legtekintélyesebek, esetleges személyes (vér...) ellentét esetén is. A szűkebb települési közösségek is megoszlanak YXXW csalággya ZYXX csalággya alapon.. Tanulmányozd kérlek a döbbenetet, ami a bezzegamerikaiak arcára kiült az irak "demokratikusválasztás"-okon s főleg az eredmények értékelésekor. A cigány értelmiségi viszint magányos, visszaút nincsen, előrefelé pedig vagy a Horvát-Farkas-Teleki féle díszcigányság vagy ... süketszoba... Rácz Romano Sándor sem az a "tömegember" .. ritkán is szólaltatják meg. A gépben a cigányság tökfejei vannak meg, a lózungiokat felszavalók, van a főkefeember, a szóvivők, Hardy Mihály s így a névsorban a cigányságból a szájjalcsinálóak. Nagyon fontos volt az a leeosztás, amit Mahaacsi Erzsébet kapott a hajdúhadháztéglási asszonyoktól, ámde az ilyesmik aláhullanak a vágóasztalnak. Most nemrég az origo közölte Wirth Zsuzsáék szociológiai vizsgálatának summáját, persze abba is bele vannak varva a kötelező strasszok, ez a végzetes ragaszkodás ahhoz, hogy a telepre szegregálódik a cigány a többségitársadalom által. Pedig az egyik ennvégzet éppen ez, a "táborozós" (kifelé zaárt, áthatolhatatlan határú belső kis csoportvilág) hozzáállás. Azok a cigány anyák, akik úgydöntenek hogy az évezredes végzetből kilépnek, azzal kezdik, hogy a táborból is kilépnek és egy szenvedéssel teli (magányos) utat választanak (a családnak is)..ezekkel a történetekkel (egyébként ezek "pozitívpéldaértékűek", bocs a ) persze szóért...)senki nem foglalkozik, pedig ezek az asszonyok tudnának újságot mondani. Egyáltalán, az asszonyok...

magyar-magyar szótár 2009.12.20. 05:02:37

@Tokfalv: Azért vannak díszcigányok, Horváth Aladár is egyfajta dísz és tud is párt-szlengben beszélni, persze Flaarika detto ésígytovább. Külön nehezíti az általad is dédelgetett elképzelés kivitelét az, hogy a számolhatatlan törzsből és egymással össze nem egyeztethető kasztokra tagolt (településenként is elkülönülő, a mieink pl alig "közösködnek" a szomszédfalubéliekel...) cigányság szinte egységesen iráni-medencei stílusban áll hozzá a mi "demokratikus eb-rendezkedésünkhöz" Vagyis, ha a királycsávó nem vásárol vajdaságot (politikaivezetőszerepet) akkor a törzs arra szavaz, akit a királycsávók küldenek, a legtekintélyesebek, esetleges személyes (vér...) ellentét esetén is. A szűkebb települési közösségek is megoszlanak YXXW csalággya ZYXX csalággya alapon.. Tanulmányozd kérlek a döbbenetet, ami a bezzegamerikaiak arcára kiült az irak "demokratikusválasztás"-okon s főleg az eredmények értékelésekor. A cigány értelmiségi viszint magányos, visszaút nincsen, előrefelé pedig vagy a Horvát-Farkas-Teleki féle díszcigányság vagy ... süketszoba... Rácz Romano Sándor sem az a "tömegember" .. ritkán is szólaltatják meg. A gépben a cigányság tökfejei vannak meg, a lózungiokat felszavalók, van a főkefeember, a szóvivők, Hardy Mihály s így a névsorban a cigányságból a szájjalcsinálóak. Nagyon fontos volt az a leeosztás, amit Mahaacsi Erzsébet kapott a hajdúhadháztéglási asszonyoktól, ámde az ilyesmik aláhullanak a vágóasztalnak. Most nemrég az origo közölte Wirth Zsuzsáék szociológiai vizsgálatának summáját, persze abba is bele vannak varva a kötelező strasszok, ez a végzetes ragaszkodás ahhoz, hogy a telepre szegregálódik a cigány a többségitársadalom által. Pedig az egyik ennvégzet éppen ez, a "táborozós" (kifelé zaárt, áthatolhatatlan határú belső kis csoportvilág) hozzáállás. Azok a cigány anyák, akik úgydöntenek hogy az évezredes végzetből kilépnek, azzal kezdik, hogy a táborból is kilépnek és egy szenvedéssel teli (magányos) utat választanak (a családnak is)..ezekkel a történetekkel (egyébként ezek "pozitívpéldaértékűek", bocs a ) persze szóért...)senki nem foglalkozik, pedig ezek az asszonyok tudnának újságot mondani.

budai zöld 2009.12.21. 09:20:53

Én azért nem tekintenék el a vallási késztetéstöl, ami simán lehet, hogy a legfontosabb különbség, ami megmagyarázza, hogy ott miért van tezsvíriség, meg a saját népéért felelös értelmiség, söt, középosztály, akiket nem szegregál a saját népük shúdrája és a királycsáók nagy egyetértésben.

Tehát a vallásnak nemcsak azt köszönhetik, hogy nigga és bitch megszólítás helyett (mellett) mostmár inkább brotha és sista.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 09:28:49

Mindig felháborít a cigány Obamázás!

Obama félfehér, az apja sem gettonéger, rabszolga ősőkkel, hanem kenyai vendégdiák. Ja, és a fehér nagyszülei nevelték.

Tehát a magyarországi "cigány" Obama egy magyarországi sváb/tót csajszi és egy pakisztáni/indiai/bagladesi születésű pofa gyermeke lehetne, nem valami Horváth, vagy Kolompár. Bár úgy nézne ki, de totál más lenne az agya.

magyar-magyar szótár 2009.12.22. 05:10:33

@Jobb híján MDF-es: Jó, akkor elismétlem megint az afroamerikaiak és a cigányaink közötti legnagyob különbséget, bár a Jacko-fehéredés, de úgy általában a médiafeketék "pigmentbetegségei" (van valami FEHÉRÍTŐŐŐ krém...) arra mutatnak, hogy persze züllenek már ők is...
Jó, tehát régente: Ha a fehér közösség niggerség gyanujával kivetett egy hófehér bőrű, vil.barna hajút, azt a feketeközösség be is fogadta. Vagyis elvileg a "félvér" (ahogy ő fogalmazott, keverék...) is lehet teljesértékúű afroamerikai. Mint ahogy Schultheiss Mihály, Bogyerák Katalin - Kuhn Miksa, Vargha Jována - Léderer Zsigmond, Feith Juliánna - Lengyel István és Goga Jolán dédunokája hogyisne lehetne mélymagyar Kengyel Norbika szemében azért, mert Wass Albert kötete lát nála.

Míg nálunk teljesen kizárt, hogy egy rabszógáztató, egykori tolvaj-kaszt sárgalábú családba nyéger kuntakinte teknyős onokája-lyánya meny lehessen, vagy ha igen, akkor a kutyák életit szenvedi meg, miközben heőjjdemogyorókok szemében egycigány a két família...

magyar-magyar szótár 2009.12.22. 05:14:52

@budai zöld: A b-c. kategóriás amerikai filmábrázolásokról pedig ne is merjünk megszólalni, amerikában tömegfilmet szabad készíteni, amiben a királycsávó sanyargatja is a népét, miközben mindenki brada és sziszta ÁMDE évente méregdrága kosárlabdagálát rendez az afroközépiskolában. Nálunk királycsávó egy 1000 Ft-os teszkófocit nem vesz a csicskanépe gyerekeinek. Lead egy egyébként vasba való csicskautót ajándékba a szegényebb rokonynak, de két hónap múlva meg eszébe jut, hogy igazából részletre adta és kamatokkal a tartozás már 500ezer.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 08:57:53

@magyar-magyar szótár:

Miért nem differenciálodnak a romáink?

Miért nem artikulálják a különbségeket?

Ez nem elhatárolódást jelentene (bár az sem ártana, a kihívóan társadalom- és életellenes formáktól)

Nem ismerem az afroameriakat, de szerintem ők sem egy egységes tömb, miért pont ők lennének azok? :-)

Szerintem a cigányjaink és az amerikai négerek összehasonlítása nem vezet sehová.

Fenehorizont 667 2009.12.22. 10:36:59

@Jobb híján MDF-es:

'Szerintem a cigányjaink és az amerikai négerek összehasonlítása nem vezet sehová.'

épp erről szól a cikk :)

magyar-magyar szótár 2009.12.23. 08:24:01

@Jobb híján MDF-es: Sőt. Artikulálják nagyon. Ezért nehézséges az amerikai mintákból kopírozott egységeskissebségesítésük. Én csak barbárként tippelgetek, talán az Indiák Egei alól szármzik ez a sejtszerű-elkülönülős és kaszt szerinti megoszts, amikor a Hosszú Út első száznapos menetei elindultak, még 4444 nyelvet beszéltek ott. Egyszerevalóságban, párhuzamosvilágoka összerulva egy területen sokasága élt népeknek. És valami varázslatos módon annyi irdatlan távolságon, időn által ez.. itt már cigány-ennvégzet szerűen, átplántálódott. Ezel az envégzetel szemben azonban nem a "többségieknek" kel szembenézniük.. és nem is értik, szociológusaink teljesen vakok ezirányban, nem "szakmaias" ez a felvets... Kényelmesebb a készet importálni...

Zigi 2009.12.31. 10:20:36

Sajnos nemhogy Rácz Aladárok, meg Cziffra Györgyök nem kerülnek ki közülük, de már Sándor Csikarok és Farkas Jancsik sem. Pedig a sportban, és főleg a futballban egyszerűbb lenne a kitörés, mint a magas műveltséget és kvalifikációt feltételező művészetekben.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.31. 11:54:57

@Zigi: Balázs Elemérek, Oláh Kálmánok, sőt Mága Zoltánok jönnek most, meg a Győzi. Sportban az ökölvívó termek környékén kell keresni őket, vannak azért.

Rácz Aladár, Ciffra, Csikar meg a világ valaha lőtt legnagyobb gólját lövő Farkas egy évezredben egy születik.

magyar-magyar szótár 2009.12.31. 17:53:59

@efes: Nem tudom, én Emilio-t is csípem, szépen fölhozta Gáspár Lacit és rémlik, mintha Molnár Ferencet is segítené?? És ki a tanító, hát Babos tanár úr, isten áldja... Gáspár Laci rengeteget fejlődött, ez ritka.. és igen nehéz, nehéz út volt az.

magyar-magyar szótár 2009.12.31. 17:55:29

@Zigi: gettózni egyszerűbb, mint focibajnokságot szervezni. És hatásosabb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.01. 11:14:13

@magyar-magyar szótár: Jaja, nekem mondjuk ezek nem igazán a kedvenceim, de mint teljesítményt, illetve karriert abszolút elismerem. Amúgy BÚÉK!

magyar-magyar szótár 2010.01.02. 07:36:08

@efes: Majdnem elcsavarom a rádiót, ha mennek... de ez egy régesrégi, megoldhatatlan vita, mikor nemesb a lélek. Miért Emilio a művészneve. Vannak Elvárások, az ember nehézséggel bucskázhat át a fején. Louis De Funes jutott az eszembe, amikor a véleményedre gondoltam (mosogatás közben) hogy ugye Funes könnyű, nemkomolyanvehető, de mégis, azért igazi munkás, jó filmjei vanak (ezekről viszont már átváltok, kivéve a Saint Tropez, ott a mellékeseket nézdegélem... Ettől függetlenül is inkább ez menjen, mint a "romapop"

Éjfélkor ment az m1-en a HHankock -film a végén jobb lett volna, ha hallgat,de egyébként
süti beállítások módosítása