lásd Svájc, valami más helyen, pl netlexikonban, a Wikipedián. Nyelvipestizmusban a mai Bezzeg Ausztria régi, modoros és über-bergengóc földiparadicsoma. "Svejcban él a leányom", svejcicsoki, svejcisapka, egyáltalán-svejcban. A cöt kéretik hetyke ájszterájhisságal ejteni.

 

A svájcisapka ma már a szalacsizmus emblémája, holott 50-60 éve még nők is viseltek svejcisapkát. a Pesti Srácok mögött srégast néhány Pesti Lányo is hordta. Általában az 50-es évek prostituláltjait cseszkó balonkabátjukról, vil'kék, enyhén bugyirzsaszín vagy piros svejcisapkájukról , kék bőrharisnya (bio, sajátanyagú) és fehér zokni (a cipőt nem vetette le, s nem azért, amiért ma, hanem a 79 fokos lábszag, a sárgásfeketebarnás talp s újj részek, profi utcalány zoknija magában, mint csizmácska, megállt...)

12 komment

Címkék: svejc

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr161492291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezerszo 2009.11.02. 08:16:20

gyerekkoromban a vidéki módi az volt, hogy a svejcisapkára egy lyukas kétfillérest húztak. Azt nem sikerült kiderítenem, miért.

magyar-magyar szótár 2009.11.02. 08:57:45

@Ezerszo: Nem azzal volt összefüggésben, hogy a sapka lekapója, a kis farkinca megfelelően álljon? ... Na, majd retroflexus megfejti nekünk!

budai zöld 2009.11.02. 13:36:58

Én a Szalacsiról lemaradtam, mert 2003-at épp Svejcban töltöttem ;-P
ezért a svejcisapkától a népszerü Halló Halló sorozat egyszerü hagymaárusnak öltözött angol pilótái jutnak az eszembe.

De az igazán fontos kérdés az, hogy az állítólag nem is baszk eredetü, de baszk eredetü nevü baszksapkát nálunk miért hívják svejcisapkának?
Cenzúra?
Érted, baszk, az olyan mint a kurd, mondták a kabaréban annó a szocreálban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.02. 16:06:11

@budai zöld: a baszk eredetű baszksapkát, vagy barettet, sőt még úgy is hallottam, hogy beretet nálunk baszksapkának, barettnek, beretnek nevezik. Ezen juzsueli nincs antenna. A svejcisapkán van antenna, és kisebb mint a baszk kollégája. Magánvélemény, hogy a baszksapka fekete, zöld vagy barna, a svejci bármilyen, akár piros, sőt hupilila is lehet.

magyar-magyar szótár 2009.11.03. 05:28:03

@efes: húú, ez így van, már kész is a svájcisapka czikkely!

Ha már sapka, tanulságos az iráni(iraki) sapka sorsa is.

Ezerszo 2009.11.03. 08:19:13

@magyar-magyar szótár: értem már. Mivel csak a férfinép sapkáján volt a kétfilléres, ez egy biztató üzenet volt a hölgyek számára.

budai zöld 2009.11.03. 11:02:23

@efes:
alakul a cikkely, de még van egy-két tisztázandó terület.

- A baszksapka (=béret, beret, barettsapka), amit igazi halfejü, nagyorrú baszk taták hordanak, eredetileg általában tényleg fekete.
- A baszksapkán is lehet antenna.
- Léteznek színes és nöi, és antennás sapkák, amit magyarul svejcisapkának hívunk, de mindenki más baszk sapkának (beret).
- Van ugye a katonai barettsapka, ami tényleg nem antennás.

Szerintem:
- a beret/barett nevü sapkát nem az antenna teszi, hanem az alakja, azaz szélesebb a fejnél, de mégsem karimája van
- nagyon úgy tünik, hogy mi ennek egy részhalmazát hívjuk svejcisapkának (elkülönboztetve attól, amit baszkok, katonák vagy diktátorok viselnek)

images.google.com/images?gbv=2&hl=hu&sa=1&q=basque+beret&aq=f&oq=&start=0

budai zöld 2009.11.03. 11:18:52

És rájöttem!

Kérdés: Mi az oka annak, hogy a világon egyedülálló módon a magyarok svejcinak tulajdonítják a baszksapkát?

Azaz: Ki lehet az a svejci divatdiktátor, aki a mi kultúránkban elterjesztette a beret-szerü fejfedöt?

Válasz: kettös hatásról beszélhetünk, és minden más európai országban legfeljebb csak az egyik érvényesül
1. Kálvin János
2. Rudenz Ulrich, Geszler Hermann, Tell Vilmos

Aki szerint ez belemagyarázás, az annyira agymosott, hogy biztos a baszk-magyar rokonságot is tagadja.

magyar-magyar szótár 2009.11.03. 16:00:06

@budai zöld: szerintem vannak elhanyagolható [tehát lényeges] különbségek a beret és a svejci között, nem csak a lekapócska farkincza, hanem a beret lefittyen és valami keményebb bőr pereme van, sőt, az ejtőernyősön tán ujjnyi is...

budai zöld 2009.11.03. 16:31:14

@magyar-magyar szótár:
A guglizásban egyre finomodó álláspontom szerint nem tagadom, hogy van különbség a svelyci és a baszk beretta közt.
Az elméletem veleje azonban az, hogy ezeket a különbséget csak a magyar tartja annyira lényegesnek, hogy a barétot baszknak és (egyedülálló módon) svejcinak osztályozza.

Valamiért nekünk ez fontosabb, mint más népeknek.
Olyan ez, mint hogy az izlandiak kb. 15 féle tökehalat különböztetnek meg, meg az eszkimóknál (boccs, az inuit személyeknél, az eszkimózás rosszabb, mint a cigányozás és csak kicsit jobb, mint a lappozás) a 40 féle szó a hóra.

magyar-magyar szótár 2009.11.04. 12:45:53

@budai zöld: Igen-igen, az eszkimók szavai a havakra, nadehát, nekünk meg lószínünk volt sok, kesely, hóka, csak a homlokjegyekre mennyi szó, arról nem is beszélve, hogy a muraközivel tuningolt parasztló a sodrott, de a negyed-muraközivér meg csak sodrottAS.. éhogy én még láttam csuesz lovat (ruszkikkal lehetett boltolni 1944-45-ben...)alacsony borzas ázsiai, kb 30-35 évet élt.
süti beállítások módosítása