A Vidéki Tanárnő a mélymagyar urban (azaz pesti) legend-be először az irodalomkritika révén került.

tétel:

>>Kurt Vonnegut lektűríró, a magányos klimaxos vidéki gimnáziumi tanárnők kedvence.<<

 

Már a fenti tételből is sejthetjük, hogy a Vidéki Tanárnő a korrekt magyar bűnbakképzés egyik kedvelt csapásiránya.

Legutóbb pl a Vidéki Tanárnők voltak azok, akik az internacionálét énekelték az MSZP kongresszusán. Azaz mára a Vidéki Tanárnő politikaikorrekt kifejezéssé emelkedett. Eladdig az ókonzervatív begyepesedett mindenrossza A Párt-nak a Téeszelnöktagozat volt. Az internacionálét egyébként az MSZP kongresszusai s egyéb központi rendezvényein szokás volt énekelni, szép is volt tőlük, hiszen még 2006-ban sem a Zseniális Refómmokk Ferenc és a média nyerte meg az MSZP-nek a választásokat, hanem a vidéki téeszelnök tagozat képviselőjelöltjei, akik a necces de az egészen reménytelen proletárfalvakban is lisztet meg cukrot és egyebeket osztogattak: a proletároknak, akik aztán persze a második fordulóban átszavaztak.

Ha úgy vesszük, már a Jó Pasi Miniszterelnök Project is nőknek köszönheti a győzelmét: 2002-ben 300ezer olyan nő élt először választójogával, aki eladdig tüntetően távol tartotta magát a politikától. NB.: Medgyesy Péter volt az első/utolsó olyan magyar miniszterelnök[jelölt] aki naponta 300 szerelmes levelet kapott. 

De hagyjuk a politikát. Nem csak a digitálismédia fenenagyjai, kommunikátorok, GálJé és Ficsor Ádám, de lényegében a magyar irodalomipar is kinyalhatja a Vidéki Tanárnőknek, alföldiess vulgaritásban fényes nappal, piaci napon. Már persze, ha Vidéki Tanárnő-k ezt megengednék nekik.

tétel:
Ha A Városban, ahol a sokkúttúrák vannak, a művelt és datolyazabáló neonfényes fővárosunkban kb 3 milla bruttó [bujtatott] költséggel hírelnek egy eseményt, Parti-Nagy Lajos a Petőfi Irodalmi Múzeum kulturtermében, akkor egy fővárosi tanárnő se húzza be oda a bokáját, úgy kell a múzeum dolgozóit beterelni, a takarítónőket is, a nézőtérre, hogy tizenhárman legyenek. Az egész ország tahó, bunkó, ajjasparaszt, csak Fényes Fővárosunk nem, van MŰPA PECSA minden, de egy irodalmi esemény iránt civil akkor sem érdeklődik, ha a könyvnapokon van az. A sztáríró kivételével a legtöbb igaziíró kategóriás írónk is petrezselymet árul a könyvnapokon és még egy másik igaziíró sem megy oda hozzá beszélni, nehogy a paraszt azt higgye má’ hogy a fószert érdekli valaki. Ha könyvnapokon külföldön tartózkodó magyar túristaként kerüli egymást két ember, meg néz mellé egymásnak, akkor azok igaziírók, akik elvárják, hogy a másik, nyilván kevésbéi igazi lépjen oda hozzá.

Ehhezképest a könyvvásárlók zöme nő, nők állják a sort a standokon, a dedikálásokon. És e nőtömeg meghatározó része az, akiket fasz kritikusaink, főleg orális szinteken, pl maikocsmákban Vidéki Tanárnő-nek definiálnak le.

Ugye ne is mondja, hogy a Vidéki Tanárnők egy része tanárnő. Sokan orvosok vagy pénzügyi területen dolgoznak, református papnék, sőt, gyűjteményem legkedvesebb Vidéki Tanárnő-je téeszelnök, és a szocialista párt harcosa. Vidéki Tanárnő él, nem kevés A Város-ban is. A magányos értelmiségi nő magányos értelmiségi nő A Város-ban is. Kutatásaim során 74-es minta alapján ara a következtetésre jutottam, hogy a Vidéki Tanárnő szegmens a legolvasottabb. Viszont enyhédeden műveletlenek a magaskritikaielvárások felől, képesek nem olvasni Károlyi Csaba kritikai munkásságát sem, pedig aki a stréberséget esszenciálisan óhajtja párezer oldalon összefoglalva tanulmányozni, anak elég Károlyit és az általa szerkeszetett ÉS-kritkai rovatot olvasnia. Ha igazán művelt lenne a Vidéki Tanárnő szegmes, tudnák azt, hogy a magyarember lánya, ha jót akar magának, afféle bűnöket, mint Kurt Vonnegut regényeinek olvasása, jobb, ha eltitkol. Ez semmi!

szünet: Hogy Havas Szófia, az MSZP dísze vidékitanárnőkategóriás-e, azt majd, remélem, megtudom egy kommentből.

A Vidéki Tanárnők pl Esterházy-olvasásból nagyon erősek. Én, mint Esterházy-buzi, a fasorba nem vagyok hozzájuk, mert ők nem csak a Hahn-Hahn grófnő pillantását olvasták, de még a legutóbbi kötetét, ami valami focis téma. Igazi Esterházy ősbuzi nem szopja be a Mesther megélhetési cuccait, minek, kívülről tudja már, únja, mint tinilány az apja hónaljszagát, sőt, lázad (szintúgy). Valamirevaló Vidéki Tanárnőnek van legalább hat dedikált Esterházy kötete. (Esterházy ősbuzi a Bevezetés óta nem dedikáltat…)

Sajnoshogyazonban Vámos is! Vámos Miklóst olvasnak! – ez félműveltségük bizonyítéka egyben. Teljesen művelt nő, pl kékharisnya, tudja, hogy valamit magára adó művelt ember mindenfélét nem olvas össze. Korszerű irodalom iránt érdeklődő elsősorban a kritikai rovatot tanulmányozza. A különböző kritikai ágazatokból a hazavágóskritikai a legélvezetesebb. Sok köcsög, definiálatlan író írkál össze mindenféléket, aztán talál persze rá paraszt, semmibe nem számító kiadót, aki kiadja és ilyen faszok már ettől akár „könyves” (majdnemigazi) írónak képzelnék magukat. Ilyenkor van szükség a kritikai élet kalapigazítóira, akik megadják a csapásirány. A kritikus a csapásiránynak megfelelően megnézi a „könyvet” negyedóra alatt kiemel hat olyan idézetet oldalszámmal, ami elpetyegtetve a kritikájában azt a tévhitet kelti az olvasóban, hogy olvasta a könyvet, majd jól lekúrja a szerzőt:  úgy megadja az irályt a kritikus, hogy magára a „könyvre” pénzt költeni felesleges is. Vidékitajparaszt kiadó persze küld könyvet kritikát íratni. A kritikaíratás segélyezi is a magyar írót, hihetetlen, de még olyan emberek is szoktak pl regénykritikát írni, akik tudnak is regényt írni. A kivételerősítő ellenpélda éppen Márton László. Márton nem csak foxi á lábtörlő tud széjjelcincálni egy szöveget, hanem össze is képes rakni a szertedobálását. Namost Vámos Miklós az egyik olyan írónk, akit egyöntetűen lekúr a kritikai életünk, és ha esetleg udvarias környűlírásokban, az még hatásosabb, mert a felszólalót simán le lehet összeesküvéselméletesőzni. Bizonyos esetekben, mint az Apa csak egy van című sikerregénye, amit Mező Ferenc kritikus-szerkesztő-költő tett olvashatóvá, meg is érdemli a leosztást Vámos. Más esetekben (Budapest-New York metró, Zenga zének, meg nem annyira).

Bíróság előtt kész vagyok bizonyítékokkal alátámasztani, de egyébként is bátran kijelentem, elsők között figyeltem föl arra, hogy még a nők olvasnak. Azt nem tudom, ebben a tényben kritikaiéletünk huszársága hogyan nem tudott hasraesni, ha egyébként ott forognak a budapesti könyvnapok eseményein. Kisszámú kritikus nő is – ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kritikus, ha nő, egy minyurka kis empátiával lehet az olvasó irányában, ha az nő. (Ism. Legkegyetlenebb nővel nő tud lenni.) Köztudomású, hogy a lányok mindig jobbtanulók, mint a fiúk, tisztább az írásképük és tetszetősebben is fogalmaznak. Hát még akkor Vidéki Tanárnők. 

A Vidéki Tanárnők élete kék harisnya nélkül is nehéz. Vehetnek ők sima, egyszerű barna nejlonharisnyát – a falurággyók egyik legkedveltebb témaköre a Vidéki Magányos Értelmiségi Nő szexuális élete. Ma már a falurággyók is láthatnak pornót, ha a nagyfiú szobája kitakarítása közben véletlenül belekönyökölnek a számítógép főkapcsolójába. Magányos Vidéki Értelmiségi lány kaphat szolgálati lakást – a falurággyók fantáziáját ez bizgeréli a leginkább, hogy magányos estvéli óráin vajjon mit csinálhat a Magányos Értelmiségi Lány egyedül a nagy és üres szolgálati férőhelyen. A falurággyók is voltak lányok, és a sajátosan szelektív nőiemlékezés legátlásai ellenére előtörhetnek emlékek vasárnap délutánokról a féligeresztett redőnyű, naftalinillatú tisztaszobából, amidőn anyuék a konyhában a dikóra dőlve aludtak, ő pedig mikkel is próbálkozott a lázszerű hőséggel, szívdobogtatóan rátörő <cenzored> miatt, fotelkarfa, párnacsücsök, vitrines rökamié matracéle, különböző nippek, díszüvegcsék, ajtólap éle, sarokra ülve rugizás. E foszlányok, meg a zsigulik-wartburgok hátsóülésein szerzett tapasztalatok alapján koholnak vágykiélő ábrándokat a Magányos Értelmiségi Nő szexuális életéről. Mert ugyan mit a faszt mást is csinálhatna a Magyányos Értelmiségi nő abban a lakásban egyedül egész este. Minthogy a falurádiók, főleg a véleményformálók posztklimakteriális érett nők leginkább, hát persze, hogy a posztklimakteriális értelmiségi nő sem kap semmi kíméletet a tényfeltárásban. Például ha a Vidéki Tanárnő Kategóriás (számvivőnő a Mezgaz kft-nél) elvált és van egy lánya, meg egy fia, albérletben lakik. Akkor ez azt jelenti, hogy hetente 3 különböző gépkocsi is megállhat a bejáróján. Ebből a falurággyók arra következtetnek, hogy a Vidéki Tanárnő a 15 éves lányával maszek kuplerájt üzemeltet, és az a rengeteg (1+n) autó a kuncsaftoké.

Ésatöbbi, a többi: innen már érthető, miért tesz annyira és olyan vastagon A Vidéki Tanárnő arra, hogy pesti művelt pedagógusdiplomás, de a gyakorlótanítás óta diákot nem szagolt „kritikus” baszogatja-e őt, mint kategóriát vagy nem. Én, ha Vidéki Tanárnő lennék, meggondolnám, hogy engedném-e kinyalni a seggem lyukát egy ilyen jófiúnak.    

De mi van akkor, ha a kritikus nő. Igaz, hogy a rosszkislány kateg'ből: [Körmendy Zsuzsanna a fiatal tanárnőről, aki egy iskolai bulin bugyiig vetkőzött, a strip tease...]

Szerettem volna jobban érteni a tanárnőnek a lelkivilágát, és megnéztem az esetről készített felvételt. Aki valami csábos erotikát vár, az rá se kattintson a videóra. A gólyabál képei leginkább a Tűz van, babám! filmre, erre a cseh groteszkre emlékeztettek. Senki nem volt alkalomhoz öltözve, a tanárnő valamilyen otthonkaszerű ruházatot kapott le magáról. Egy iskolai tanteremben megtartott főpróba benyomását keltette a „show”, körben félretolt padokon üldögéltek a diákok. Egymás után három tanárnő lejtett vadul a fiatalok előtt, egyikük csak ropta a zenére, a másik, kissé testesebb, idősebb hölgy csak a magas szárú (!) cipőjét vette le, azt sem könnyen, s csak a harmadik, egy igen átlagos kinézetű fiatal tanárnő döntött úgy, hogy nekivetkőzik. Megvallom, inkább szánalmat keltett bennem a videó, mint megbotránkozást. A kicsiny keblű tanárnő a vad nőstény Demi Moore-tól ellesett mozdulatokkal, úgy tűnt, szerette volna végre jól érezni magát. Csípőmozgásából jobban megcsapott a vidéki tanárnő magányra fogott élete, mint bármiféle „romlottság”. Tudom, nem illő felsóhajtani: Istenem, miért nem kerestél magadnak egy férfit! Maradt a felemás élmény: ki nem élt szexuális energiák tartottak itt bemutatót talán hasonló problémákkal küzdő, nyerítő-vihorászó kamaszoknak.

Válaszom Körmendy Zsuzsanna igaziszerkesztő-nőnek ez a kép:

Ezt nem teheti meg vidékitanárnő. Csak fejlett (buliállásban félműszakos könyvtárosnő) műűésznő-e, azt hoogyne!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr751382714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2009.09.28. 09:45:31

Anyam videkitanarno, bar tanitono, es nyugdijas es pesti. Vamost en vettem neki, szerette, Zavadat is, abbol mar maganak vasarolta a folytatasokat. Esterhazyt a baratnoje szokott neki venni (szinten pestividekitanarno, zene), de itt mar elvesztettem a fonalat, szerintem az dont, kinek van a megjelenes idejehez kozelebb a szuletesnapja.

Vonnegutot is vettem neki, azt nem tudom, elolvasta-e, de gondolom igen, mert rohamosan javul a humora.

Marquezt nem kellett venni neki, azt vett maganak.

Sajnos Coelhot is olvas. Azt ugy tudom, nem szabad olvasni (meg ugyse mint Vamost), tehat sajnos. En meg nem olvastam. De lehet hogy az tenyleg szar.

Ja, es magyarszakost csinalt a hugombol, aki azota persze videkiangoltanarleany (tenyleg, mert neha Csepelre, sot, Pest kornyekere is mennie kell tanitani).

Szoval ez oroklodik, bammeg!

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.09.28. 10:44:49

@RoFä: ..inkább fertőz. Sok ember nem tudja, mit követ el az utódaival szemben, amikor színvonalas iskolába járatja őket. Az ember zsenge korában teljesen védtelen ebből a szempontól, később aztán a való élet alig bírja kipofozni belőle azokat az álmokat, amiket a "jó iskolában" összeszedett..

@m-m szótár: Egyszer majd írhatsz bejegyzést a lektűr, elmúltszázadi kifejezésről is, ami mára, a XXI. sz-ban teljesen elveszítette jelentőségét, esetleg a az állami kultúrtámogatásért pititző kevesek számára van még értelme, akik képtelenek felnőni a korhoz, megérteni, amiben élnek, ezért inkább a tápot adó rendszer követelményeihez igazodnak. Meg azok számára is, akik azt képzelik, ha ÉS-t olvasnak közelebb vannak a kultúrához, mint ha Vonnegut, vagy Heller lektűrjeit olvasnák. A baj talán eleve ott kezdődik, amikor az ember azért olvas (legfőképpen kritikát csupán), h közelebb legyen a kultúrához, vagyis egy-egy összejövetelen úgy tudjon megszólalni, mint aki művelt is, nem csupán zseniális üzletember, egyszóval kétségtelenül kitűnő party, érdemes dugni vele..

Szépen csendben lecsepegett a "Reneszánsz év", amit abból a pénzből tákolt össze Hiller Nogyokos (Bandi*) István és csapata, amit az Unió a kortárs művészekre szánt, nevezetesen, h a különböző tagállamok kortárs művészei számára közös eseményeket szervezzenek belőle. Jellemző módon Magyarországon ebből Reneszánsz év lett.. Gondolom, nem kell magyaráznom: néhány körutazás, hétvége barátnővel itt-ott Európában, ilyen-olyan tanácsadói szerződés, stb. Nem kell félreérteni, akik a pénzt adták, pontosan tudják, h a reneszánsz nem kortárs művészet, tehát azt is tudják, h Hillerék ellopták a pénzt. A magyar hajléktalanok már eljutottak arra a szintre, h aszonjdák, piára kell, nem hazudok. Hiller Bandi majd szólhat, ha úgy gondolja, ő is eljutott ide..

Vonnegutban az egyik érdekes dolog, h 1970-ben, 48 évesen került bele az őrült hippiforgatagba, (amit pl Márai már soha nem volt képes feldolgozni), és míg Márai végleg kívül rekedt a környező világon és történéseken, Vonnegut lendületet vett belőle, és fogalommá lett szerte a világon, ki tudja, hány nyelven, ki tudja hány nemzedék számára.. Ugyan mit számít itt valami kritikus véleménye? Salman Rushdie is jól belerúgott, de tegye fel a kezét aki ismerné Salman Rushdie nevét, ha nem lenne vérdíj a fején? ( evilbeetgossip.film.com/2007/07/02/top-chef-host-padma-lakshmi-slices-salman/ )

*valamikor nagyonrégen minden rendőrlovat Bandi-nak hívtak, ahogy minden tyúknak Kati volt a rendes neve (pontosabban: kati-kati-kati-katiiii!). Szentendrén éltünk, nekünk is volt egy db Kendermagos Katink, aki gondosan összeszart mindent, ahová eljutott. Kati nem tudta eltagadni bűneit, ugyanis kivétel nélkül ottan árulkodtak elhullajtott pöttyei a tetthelyen.

RoFä 2009.09.28. 11:35:32

@ibusibus: nekem mindketten johetnek. Vonnegut nagy bolcs volt, viszont a magamfajta nagyvarosi konformista, multirabsozlga kenyelmetlenul erzi magat tole. Fura?

Rushdie meg mediasztar... de attol meg lehet jo iro. Igaziiro :)
Igaz, egyelore egyetlen konyvet olvastam (igen, AZT), az viszont ket dolgot csinalt velem: evek ota eloszor gondolkodtam konyvon napokig, valamint sulyosbitotta a depressziomat. Ez mar valami!

(Kedvenc Vonnegut konyvem az Ej Anyank, amit mindenki az emeszthetobb, tehat gyengebb :wink :wink muvei koze sorol, de, de.

Persze hogy nagyjabol hasonlorol szol, mint a satani versek. Identitas, a kedvenc vesszoparipam.

Ja, es S.R urnak kulon respekt a noi miatt...Szerintem kreativ modszer egy ronda, kopcos szakallasnak azzal csaozni, hogy nobel dijam van es meg akarnak olni az abroszosok!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.28. 13:11:06

"szünet: Hogy Havas Szófia, az MSZP dísze vidékitanárnőkategóriás-e, azt majd, remélem, megtudom egy kommentből."
nem.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.09.28. 13:55:50

@RoFä: Ja, a Nobel-díj még Gorcsev Ivánon is sokat dobott.. Gorcsev díja azonban nem nyitott utat Rejtő számára az igaziírók világába, hiába ismerték nemzedékek a sztorit. Az igaziírók világába csak igaziíróknak van belépése, meg annak, aki megfizeti, ami nem is lenne, baj, mert úgy kéne állni a dologhoz, h az igazírókak meg akkor legyen belépése a hétköznapok világába, ha előbb átöltöznek civilbe, leteszik színes celofáncsillagokkal turbózott csúcsos papundekli-tökfedőiket. Egyébként ez így is van. Nincs is szükségük nekik a civil világra és fordítva is igaz. Hillerék jól fűtött bőrgarnitúrás kuplerájokat tartanak fenn közpénzen a számukra, csak orálisan jól szerepeljenek, lehetőleg ne fogazzanak még másnaposan se. Ennyi a követelmény.. Mit tudhatnak ezek a luxusprostik az irodalomról? Mit tud egy Kelemen Anna a szexről?

A CanadaHun.com-on 3501 letölthető könyvből álló lista van fent (napról napra bővül), én attól leszek depressziós, amikor azt meglátom.

Kedvenc Vonnegut könyvem asszem a Kékszakáll - pontosan értem, miről beszél benne, és ugyanez a problémakör foglalkoztat engem is gyakran. Az a hiperrealista fotó valamiről, ami talán kortalan. De igazából nem tudom megmondani, melyik a kedvenc képem Vonneguttól, egyetlen hatalmas masszává állt bennem össze a világa, majd most, negyven fölött talán kibontom, ha lesz rá időm. De amíg létezik egy 3501 könyvből álló lista, amiből alig pár százat olvashattam életemben, addig lesz-e rá időm? És vajon feldolgozni a Vonneguti masszát az agyamban nem fontosabb-e, mint elolvasni 2999 másik könyvet, és Vonnegutot meghagyni masszának? Azt gondolom a 2999 másik kevésbé fontos.

És ez felveti azt is, mit kéne irodalomórán tanítani. M-m szótár eljutott odáig, h előbb az olvashatókat. Pl. Gerald Durell?, aztán esetleg a bátyja (de nem kötelezően), és így lépegetni vissza a görögökig, akikbe belerokkan az ember.. - csakhogy ha az ember olvasott már Mika Waltarit, nehezen rágja át magát Gárdonyin.. Nehéz visszafelé lépkedni.. Nehéz kérdés ez.. És mikor adnák fel a Neurománcot, ami a múltszázad/ezred végének volt meghatározó irodalma? Hmm?

Érdekes dolog, h én azért olvastam el a Bibliát elejétől a végéig kétszer, mert nem értettem Heller Isten tudjá-ját.. - utána elolvastam harmadszor is a Bibliát, aztán még vagy kétszer Hellert. Most éppen az Isten tudját rendezgetem, szal el kell olvasnom hatodszorra is.. Beszarás, milyen könyv... :D

A kékszakállban meg most megtaláltam azt a jelenetet, ami Picasso-val kapcsolatban vonult be a köztudatba: amikor az amerikai katona bekopog hozzá Párizsban, h "felszabadítottuk a várost".. - Igazán? Nagyszerű.. - és becsapja az ajtót, amin ki sem akasztotta a láncot, megy vissza dolgozni..

A CanadaHun-ra érdemes benézni, megkeresni az eBook fórumot, és megfigyelni, milyen hangulat van ott, ahol szinte kizárólag fanatikus olvasók gyűlnek össze, nem irodalmárok. Persze, h üres a könyvnapi bodega.. Azt hiszem, egy rendes könyvesboltnak antikváriumnak is kéne lennie egyben.. Valami ilyesmi a lett az amazon.com..

magyar-magyar szótár 2009.09.28. 17:15:57

Nodehát Dr Kis Péter meg ugye a "téeszelnöktagozat" ékessége volt.

Kenguru 2009.09.28. 22:57:20

Vonnegutban az egyik legdurvább, hogy a leglehetetlenebbnek tűnő dolgok a könyveiben valósak. Csak utána kell olvasni.
Úgy tudjuk hogy görbe tükröt tart a világ elé, aztán kiderül hogy nem a tükör a görbe.

Kritikát olvasni olyan dologról amit még nem láttam/olvastam nem szokásom.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.29. 01:46:20

a kritika is olyan, mint bármi: van jó és rossz

magyar-magyar szótár 2009.09.29. 02:32:12

@A Hannibal Lektűr-attitűd: És még van falmelléki (kétfedelű: úgy dicsér, hogy azzal véged is) meg közepes (langyosvíz) meg lassúvíz (éveken át tartó szívós munkával mosatják alá az életművet).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.29. 11:47:47

@magyar-magyar szótár: naja
ha az embernek van egy doboz színes ceruzája

de ha nincs, csak egy grafitirón, akkor minden rajz szürke

magyar-magyar szótár 2009.10.01. 06:21:36

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Sőt Kozma Uri rajzai még csak szürkék sem voltak, sőt végigsemrajzoltak és mégis jók. Hmmm...
süti beállítások módosítása