Merthogy azért Tarantino egy kicsit Guy Ritchie is lett, már ha ez azt jelenti, hogy nem tud szabadulni a saját maga által felépített, és aztán el is csépelt közhelyektől. A zene, a vágás, a kilencvenes évek elején még szokatlan inzertek, a gyorsítások mind itt vannak egy kupacban, és valahogy a túljátszottan vicces karakterek is ismerősek. Valahogy az jut az eszünkbe, hogy kurva jó arc ez a rendező. Olyan tarantinós.

/Szabó Zoltánnak az új Tarantino film laudációjában odakenyt kötelező fikadarabkája a zindekszen -figyelem, Index Figyelő & Megint Nyállunk Wazze!!/



A stilisztikai havansapka-hanincs : A Muppet Showból ismert két vénA következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://2.bp.blogspot.com/_5dzLCxAxgcQ/SVkYQcn9NzI/AAAAAAAAADs/uWxdCRDuZh4/s400/1_statler_waldorf.jpg”. faszinger a páholyból, mérföldekre leszakadva a magyar kritikustól örökösen a fasorban liheg. Mert a magyar kritikus a legvitézebb & bátrabb a világon. Természetesen legújabban ő is southparkiánus mindenfikaista.

A fikaista fikaizmú, de a lelátóról tudja, hogyan kéne a súlyemelőnek alágyúrnia a 222kg-nak. Civil életében összeszarja magát, ha a húgyszagú pesti lépcsőház csummára kopott vörösmészkő (=mélymagyar "márvány",A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://tbn1.google.com/images?q=tbn:ZiYhOxUmIAFzOM:http://franka-egom.ofm.hu/gerecse/gerecse_02.jpg”. általában hőseink sírfedlapja készült ebből) lépcsején ránéz egy cica. Gyűjteményem éke  -ezzel széjjelfeszgethetem a fogalom konglomerátumát izeire- az az irodalomkritikus, aki tudja, hogy az öreg Santiago A Nagy Halat darabjaiban hozta volna partra ki, valamint Hemingway lektűr és nem érdemelte meg a nóbel-bob-bont. (A magyar Hemingway-fikázás eleje a frusztrált Márai, A gyertyák csonkig égnek világhírű írója Napló-jában, mely egyébként tudatosan és szorgos munkával összehordott ön-emlékmű, műve legfőbb értéke, és nem napló, tehát az Akiért a harang szól írójára szokás mutogatni lektűrileg, mert a magyar irodalomban nem tisztázottak az alapfogalmak, ti.  hogy létezhet besztszeller irodalmi értékkel, mi összarjuk magunkat, most mát nem is ~tól, hanem Esterházy életműve alatt, nekünk Nádas Péter mondja meg, ki volt Hajnóczy és életműve peerszeee! töredékes, holott itt van Polcz Alaine Asszony a fronton című regénye, ami bizonyítja , az irodalmat nem a stílus meg a forma [köszönjük, Gombrowicz!!] teszi, hanem lehetséges úgy írni, ahogy Tarantino filmet csinál, hogy a művészi [pl az irodalom] belül van, ahogy lát és láttat az író, ahogy fölfogja, ahogy Polcz Alaine világregényt ír, egy világ minden nyelvére lefordítható, mert nyelvi-stilisztikailag nem függő, hanem laza, akár pongyola, megengedő szöveget, aminek ereje, váza belülről van, nem stilisztiko-szemantiko-grammatiko, hanem az igazsága kikezdhetetlen, mert ami benne van, az volt akkor is, ha feminimopicsoidjaink szelektíve olvassák és tálalják, attól még minden meg van benne, amúgy ottlikosan. )

A stilisztikai havansapká'val az index Szabó úr-ja is találkozott már, elvégre író ember lenne, úgyértem, aki írogat és ezért fizetik, ebből megél, az író Magyarországon, ahol a könyv(és irodalmi)piac oly kicsiny, hogy csupán csak úgy senki nem él meg, csak ha még külön támogatják is. Ha a szövegnek, amit a slapaj megnéz-ésre lead, van stílusa, az a baj, egy fiatal (ma már 30, de 20 éve még 50 éves magyar író lehetett fiatal...) ne stíluskoggyon mmá', hanem írjon szépen mintadarabokat a sablon szerint, mer' ez zagyva és értelmetlen, badarság (ha publicisztika, akkor még le is összeesküvéselméletezhető). Ha pedig megfelel az előbb felsorolt kritériumoknak, iskolás, valamiféle eszmei sorvezető mentén, se sava, se borsa, sajtalan [= sótlan hajdú-bihari tájszólás] akkor meg az a baj.

kép forrása

Addig nincsen is baj ezzel a stilisztikai havansapka-hanincs-csel, amíg a slapajt szopatják vele. Azért az inas, hogy szívjon. Tanuljon a fiatal, vér, verejték, könnyek edzik. A mester nem tanít, tőle a titkokat úgy kell ellesni, ha azért választotta az asztalos szakmát, mert sok pénzt akar keresni, akkor nem lesz lelkiereje a fizikai fogytán még küzdeni a szakma titkainak elsajátításáért. Ám a kismagyar kritikai életben sajátos együttállásban ez összekeveredik az import southparkiánis mindenfikaizmusban (Az Isteni Matulista Kriticizmus ami a "sajátos indexes stílus" -ként is ismert, mely publicisztikai stílus egyébkét egy szinpadi díszletmunkás, Váncsa István fejében desztillálódott a múlt század '70-es éveinek közepén, egy kis Bálint György, kevés szarkazmus abból a korból, amikor még éltek Magyarországon hírlapírók, akik egy légtérben , sőt, ugyanazon kézzel írtak ill. diktáltak ugyanazon szájacskákkal gyorsírónőknek, kormánypárti és ellenzéki napilapot, szóval abból korból való, amit azóta kényelemből elhazudunk simán Horthy-fasiszta érának, amibe Reich Jenő visszamenekült Berlin A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://thm-a01.yimg.com/image/0799e60636db29a2”.lájvpornóparadicsomából (olv. erről a berlini éráról S.M. beszámolóját).

A mélymagyar mindenfikaista kriticizmus egyik alapdogmája a mára letűnt papírvilágban is az volt, hogy a zsűri (közönség neve a zenész szlengben, itt kb olvasók -a szerk. kieg) bunkó, nem tud olvasni és hűűjje vidéki tajparaszt. Legfőképpen a kritikusok gondolták ezt, úgy voltak vele (ez a gyanujuk jogos volt különben) hogy a sok szemétláda cselédmentalitású úgyse olvassa el a regényt, hanem, mint egy irodalomszakos bölcsész az olvasáshelyettesítő-összefoglaló kutyanyelvről, majd a kritikát olvassa el, hat oldallal megússza a hatszázhatvanhatot. Egy-egy fikaista magyar kritika elmegy efféle bölcsészkarra való zanzának is , mert a "kritikus" aprólékosan összehord "hibákat" méghozzá oldalszám jelölésével. A balga olvasó beszophatja, ezektől a kicsinységektől nem kicsinyesnek, hanem aprólékosnak tűnik a recenzió. Mintha tényleg olvasta és nem megnézte volna csak a "kritikus".

Az irodalomban az a szép, hogy A Tíz Könyv nem csak a lakatlanszigetre elég, de van Tíz Könyv, ami az irodalom iránt egyébként nem érdeklődőpnek megteszi. Diákkori barátom matematikus lett, ő adta a kezembe Richard Brautigan Pisztrángfogás Amerikában című füzérregényét (ami persze a mi irodalmi feneagyjainknak nemirodalom, nemregény, stb -lásd a magyar Vonnegut-fikaisták finnyáit) , azon kívül olvasta párszor A 22-es csapdáját, pár Vonnegutot (mint stréber, 5-öst kapott Gorkij Az anyá-jára, mert bemagolta a kutyanyelvet, én meg, aki olvastam, 4-est, hiszen eltértem a kutyanyelvben foglaltaktól vagyis az a gyanuja támadt a tanáromnak, hogy nem rendesen olvastam el...) Öt-hat könyvet olvasott el, de joggal fikázta TTK-sként a bölcsészeket: egynémelyik jótanulónál olvasottabb volt.

Az irodalom mezeje felől ződebbrétnek tűnik számomra a zene. A zenéről legjobban hallgatni lehet, viszont kottaanalfabéta lehet zenekritikus -persze mélyMagyarországon. A kontraszelekció nem csak úgy érvényes, a  Durov kutyája metszéséből, hanem így is, hogy a tudást pótolhatja a jópofaság, olyan személyes tulajdonságok, amik különben magához a melóhoz nem szükségesek. A melóhoz egy videomagnó vagy valami újabb rögzítőeszköz szükséges, az ember nyugodtan kúr vagy sörözik, amiközben Csisztu Zsuzsa az athéni olimpián kamera előtt élő-élesben ott azonnal mond vagy nem mond (aki került már ilyen szituációba, kamerát, mikrofonmt nyomtak az arcába és, eksön! az sejti, mire utalok) ... szóval a faszi másnaposan az ágyban henteregve hajnali fél tízkor rákönyököl a videomagnó távirányítójára, majd utána laptopjában az erkélyen jól lefikázza Csisztut az élőben míveltekért, amit videoról nézett vissza. Csak mondom, hogy ez még az "indexista stílus" pirkadatán esett meg.

Honnan tudja meg a mélymagyar fikaista, mik Az Időszerű Ideológiai Kérdések. Nincsenek már nyílt pártszemináriumok. Máma éppenséggel pl az index teszi meg fejtágítók helyett. A fikázhatatlan toposzok a Pesti Bringázás (alföldimentalitású vidéki tajparaszt kétévente taposhatja a síkon nullára a kínai-indiai bringát, az nem szám, mert odale' a biciklizés, az nem alter, hanem kényszerűség)  Kenderszívás, Fasz-A- Férfi-Testnyílásokban, és a Szent Jobbot kutyacsontnakhttps://m.blog.hu/dr/driftgarage/image/ford/lengokar4.JPG , a Szent Koroná-t tökfedőnek, Szent Istvánt meg tömeggyilkos

kutyacsont

diktátornak beállítani. Utóbbiakat úgy értem, hogy aki esetleg egy másik történelemfelfogásból közelítve az arányérzékre merne apellálni, hogy ti. lehet egy-egy pëttyët elejteni ezirályban, de vigyázni kéne arra, az időbusz feltalálása után a jógyerekek nehogy kovács egyengetőüllőt vigyenek magukkal 996-ba, ráejtik Vajk fejére oszt leshessük, Az Igaz Hunnia terrorcsoport feje enyhe  fünfkircheni akcentben  bár, de ájszterájhiss olvassa a Budapest Ájncz-ban a kiáltványát... Lehessen Gézafia Vajk/István-t fikázni, de lehessen tajparaszt a Pesti Bringáss, aki az Üllői-ről a Petőfi hídra kanyarodvást melléhajt  belülről az ívben a személyautónak, miközben édes (nyilván nem büdös) kis lábinkójával rúgdal az anyósülés felöli ajtóhoz miheztartásra. Lehessen már a kenderszívásról nem, mint lélekpenicilinje-szedésről írni, lehessen már józanparasztésszel arra hivatkozni, hogy a piálásban több, mint ezer éve cuccujializálódunk, milyen jelentős elméink mely mértékben idültalkoholisták is, mint ahogy az indiai koldusok, akik ingyér tépik a füvet, mely mennyire nem értik, a jópofa európai gyerekeket mért esnek neki, mint bolon'bornyú, orrba-szájba színi, amikor az estére való, a tűz mellé, nem pedig All Days.

Igen, tényleg a méretekkel van baj. Arányérzékre figyelmeztetni? - hiszen minékünk még "liberális"-okból is összesen egy garnitúrára futja. Bezzeg Amerikában kettő, sőt, több garnitúra liberális van, ott egy ennképében "liberális" újságírónak vigyáznia kell azért, nincsen összetartás a galeriben, mert van ám még egy másik orgánum is ugyanolyan jó liberális újságíróval, aki lekapja a tíz körméről, a marhaságot beszél (= ír). Nálunk ez nem fordulhat elő, minden jógyerekújságíró egymáskutyájának a kölyke, merjen valaki szólni a példámbéli kottaanalfabéta zenekritikusra egy rossz szót, rögtön rosszoldali lesz az. Nálunk, ha valaki akkora tahó, mint pl MGP, simán megúszhatja, hiszen ha valaki rá merne mutatni egy fogyatékára [besúgó  volt -a szerk kieg.], ami elérvénytelenítheti egész színházkritikai munkásságát még visszamenőlegesen is, akkor csak vigyorog, mert úgy merjen valaki egy szót szólni, le lesz nácihomofóbozva, oszt annyi neki!



 Pol' kitérő: Tölgyessy Péter a minap egy hétig gondolkodott azon, átvegye-e a kitüntetést. Szerinte olyan állapotban van az ország, hogy nem lehet átvenni egy ilyen kitüntetést, viszont ha nem venné át, akkor abba az állapotba méginkább belenyomná az országot. Ez az egyszerű képlete hivatkozásának.  És nem szakadt le a plafon Tölgyessyre ettől! Mert a barmok Tölgyessyre is szavaztak majd 20 éve, amikor Szakállas Pulóveres bácsikra. Az csak egy utólagos magyarázó visszahazudozós történetátírás passzusa, hogy a barmok (akik mi vagyunk) a kapitálizmusra szavaztak vóna, azaz arra, ami most van, persze, ha ez lenne a kapitalizmus. (Jelentkezzenek a jógyerekek, bátran,  ez nem "liberális blog", itt a kommentek azonnal megjelennek, előzetes "moderálás" [türűűlléss] nélkül, akik szerint ez kapitalizmus...) . Hivatkozhatnék a közismert rizsás majomcsapdára, a sokat markolásra. De inkább arra mutatok: Kik is vezettek ide bennünket, barmokat, birkanépet? Kikre hallgattunk? Kik hányták kritikaikardélre a múltat, hogy lemásolják aztán a történetet? Kik kopéroztak be mikiegérmásoláshoz való vajpapírokkal 60 éve elavult, apartheidellenes bezzegamerikai lózungokat a cigánykérdésünkre, rája?



Aczél György esztetikájáról nem közölt ma istudományos-an értékelhető dolgozatokat. Tételszerűen ezt az esztetikai rendszert, világosan és áttekinthetően  Dr Erdős Péter cipőipari menedzser, később MHV producer fölvetésében ismerhetjük meg. (Közli Nagy Ferenc tánczenei előadó a Mozgó Világ valamelyik '80-as évek közepi folyamában, riportban)
 
Erdős egyik tétele így hangzik: Lesz lemez, ha a lemez rossz, de nekem tetszik és a táncdalbizottság [cenzúra] átengedi. Másik: Lehetséges lemez, ha a zene nekem nem tetszik, de jó és a táncdalbizottság  átengedi. Állj, vissza: [...]

a zene nekem nem tetszik, de jó

[...] Ezt nem ismerik mindenfikaistáink! Ebben az analóg sikamikalogikájú korban, ha valami nekem nem tetszik, akkor fika, akkor, ha lesz lemez, akkor a táncdalbizottság kurvannya esse pthiha gazemberek! Aczél korában a "táncdalbizottság" jól elkülöníthető magoss testület volt, a mi korunkban pedig a bizottság itt álcáskodik közöttünk, "blogger"-erekként jópofáskodnak, mintha közülünk valóak lennének és nem fizetést húznának ezért.



A kritika nálunk nem kommentál, interpretál, elemez, hanem rendez. A kritikus célja, hogy egy életre elintézze a megbíráltat -ez a  Keszi Imre Attitüd.

 

A két vén fikamaki a mélymagyar mapetsó-nkban  páholyból nem nézők, hanem főrendezők. A piac kicsinysége kicsinyességekben is jelentkezik. Szerepzavarból szerep lesz: A kritika mélyMagyarországon rendezőelv: létezésbe emel vagy nem. Ha el akarnak törölni egy embert, semmisíteni egy teljesítményt, akkor nem elégszenek meg azzal, hogy verbalice agyonfikázzák. Hanem: nembeszélnek , hallgatnak róla. Megtehetik, mert nincsen másik garnitúra kritikus. Hát még, ha globalice is éppen a monopóliumosodás felé konvergálódik minden! A két piaci főszereplő nemhogy kiegyezik egymással, de egymás beszállítója is (ez a képlet az autóiparban már világos, belátható). Egy index-ünk (origo emblémával is), egy Népszabink, egy Élet és Irodalmunk van. Egy Királyi Televíziónk, meg még két "kereskedelmi" Egy blogoszféra (a blog-pont-hu, egy néhai jógyereke még dicsekszik is, spontánnak beállítva a trendeket...) . Hírgyárból egy volt, az MTI, de a paracsizmaváltásnak köszönhetően most két hírgyártónk van már, a másik az index. Ez azzal jár, hogy egy kézben lehet tartani a hírforrást. Egy föladásból terjed a hír, egy felvetésből látjuk, nincsen alternatíva. A "vita" csak arra szolgál, többeknek legyen meló.

Tölgyessy föntidézett pofátlan szillogizmusára aligha reccsentenek rá igazán a jógyerekeink. Egy picit, mert a Tölgyessy "fideszes", tehát adhatni a pofájának. Viszont őseszdéeszes, és éppen aktuálisan kiderült, hogy most megint az őseszdéesz az igazi (A Kivonuló Ősatyák).

A netokrácia a mindenki adásban van -illúziójából él meg. Az   adásgombliberalizmusról már írtam, az afféle, mint a "liberális blog" moderálástechnikája.  A Mindenhatooo Statgép adatai nélkül el is hihetni ezt. Valójában azonban a szórás óriási, 30000, 10000 és 10 között. Mindenki megkaphatja a 10-et [képzetes látogatottsági adat] de azt emberi kéz dönti el, ki lesz 10000-es. Az van rá kiírva, blog, de nem blog, hanem internetes újság rovata blognak álcázva, szakmányban írják, pénzért, rendes, lefektetett szabályok szerint. Amikor a Magyar Rádió hírszerkesztője forrásként az indexet jelöli meg, akkor még kötelezően két nagyon hosszú szó visz el másfél drága másodpercet: internetes hírportál. Holott nem csak portál (dokkol, fogad és kibocsát) híreket, hanem készít is. Hír lehet az, ami nem történt meg, vagy nem abban a sorrendben, és ha lebukik a gyártó, vigyorog, ez subba-subbarorum, csak blog, minek hivatkoztak erre, ki van írva rája. Jó, nem így történt meg, de megtörténhetett volna és ez a baj . (A hírhedt Bánó-féle hivatkozás.) Volnamegtörténhetni - ez aztán tááááág hivatkozás. Vagyis az index   ugyanolyan, mint a Népszabadság vagy a Magyar Nemzet (vagy a Magyar Hirlap...) , vannak tulajdonosai, tulajdonosielvárásokkal (konkrét célokkal és ez nem ám mind puszta üzleti!) főszerkesztője, szerkesztői, rovatai, felelősök, beírók, értekezletek és utalványozások, vivőhírpremcsi és vannak a szerződéseknek apróbetűsrészei. Az arányok eltolódnak a Szerkesztőség Postaládája Levelezési ill Visszhang rovat felé, ami a netoszférában a blogoszféra -itt, mélyMagyarországon… A netokrácia illúziójának megfelelően fölszivároghat a nép (a büdös tahó, akiktől hányingerünk van) szava.

A jó kritikusnak elfogulatlanak kell lennie, ezért vannak a csurigtankoltan, kilométerkorlátozás nélkül (esetleg üzemanygkártyával!)  próbára adott, tehát összeségében legalább jó (négy csillagos) autóhoz is álsemlegesség illúzióját keltő sablonmondatai a szakújságírónak ("nyomatékszegény 2000-es fordulat alatt, a bosszantóan kopogós műanyagok vagy a pontatlan váltó"). Pontatlan a váltó, mert a mélymagyar autókritikus botkezű és falábú érzéketlen is lehet. Vagy már 20 fakezűnek volt kiadva próbára az autó és széjjelrángatták a kulisszát. Két olyan autós-tévéműsor vezető is adásban maradhat, aki a kamerák előtt adott  már többször bizonyságot arról, nem is tud vezetni, kedvencem, amikor Nagyfülű Fürtöske X5-ös BMW terepjárót nem képes evickéltetni 15 cm-s sárltyakos nyompárban. Akkor mit akarunk az olvasni képtelen irodalomkritikustól, a filmhez vak filmkritikustól, a kottaanalfabéta zenekritikustól?

Hemingway Az öreg halász és a tenger c. hosszúelbeszélése stilisztikailag és formailag alkalmas arra, hogy nyolcosztályt végzett, egyébként iskolázatlan ember elolvassa. Aki olvassa, tudja, hogy Santiago célja nem  sok hús partravitele. Nincs is célja Santiagonak, ő dolgozik, ami tevékenység feneagy kritikusunknak szokatlan, őneki a munka az, amikor a kocsmában lebassza a kisarasznyi könyveket az abroszra:" Pthfeee, ezt a sok szart kaptam a [kritikai rovat vezető-jétől] azt mondta, jól kúrjam le [szerző neve]-t mert már nagyon megérdemli, ezt a sok szarságot elolvasni![=megnézni]! Jó hangosan momdja ezt, hogy a környűlvalóak hallják ezt… afféle attitüd ez, mint Murányi  Marcellé volt, amikor slapaj korában [= 1990. márciusa] megállt az Élet és Irodalom szerkesztősége lépcsején a faszát vakarni, hogy a Széchenyi utca járókelői lássák má', ő most Onnan jött ki -de Imre bácsinak meg nem tudott köszönni.

A Hemingway fikázó mélymagyar kritikus fogyatéka, hogy A Nagy Hal és Santiago csónakja arányait sem képes fölmérni, annyira hülye a mélytengeri horgászathoz, annyit sem tud arról, amit Hemingwaytől összeolvashatni.  Szomorú, de ez a helyzet, amibe észrevétlen beleszorítja magát a vitéz magyar kritikus, allegorikusan kiterjeszthető. Van egyébként 8-10 novellája Hemingwaynek, amire még irodalmunk napjának legvitézebb fűtője se szólhat (nem a Bérgyilkosok, ami egy lektűríró stílusparódiája), ezekre a novellákra akár simán megérdemelte Hemingway a nóbel-bon-bon-t. Hamár a bon-bon, persze, ha van egy magyar irodalmi nóbel-bonbonosunk, az is megkapja ám a leosztását.  

Ha a nevektől eltekintünk és csak a képletet magát vizsgáljuk, akkor az úgy politikai, mint rendesen is. Van egy író, aki megkapta a díjat rajtunk kívülálló, tőlünk független okokból még akkor is, ha jól tudjuk ám, mennyire és hogyan van benne a keze a magyar irodalmi diplomáciának. Kertész Sorstalanságát a magyar irodalmi diplomácia a döntnökök kezéhez adta, mint ahogy adogat 60 éve mindenféléket. Kínálta Illyést vagy Weörest is--- A Sorstalanság azért kapott nóbel-bon-bont, mert új felvetés, szokatlan belátást ad egy történetbe, amit agyonig vélünk már ismerni, alig leplezhetjük zakóujjunk huzigálásával unalmunkat  a történet iránt, ha jógyerekek vagyunk, akkor le tudjuk húzni pofánkról a Zuschlag-vigyort.

A "jobboldaliak" detto ugyanazzal a fikaizmussal kenyegetik agyon a Sorstalanságot, mint amit egyébként éppen a tőlük útált jógyerekek szoktak alkalmazni. Belülről képtelenek széjjelmagyarázni, jönnek tehát kívülről, azzal, hogy Kertész zsidó , nyalinger, stréber, politikailag megfelelő [b...b], zsidóösszeesküvés, mért nem Illyés Puszták népe kapta a bon-bont, mért nem Alaménijom Gróf meséi. (Az nem szám, hogy ha Móricz nem kap[hat]ott az Erdélyre , akkor hogy is kaphatna az Alaménijom Gróf.) Ha Kertész a Sorstalanság világirodalomba pattanásáig esetleg zsidó lett volna, a magyarországi "jobber" fogadtatás igaz mélymagyarrá avatta. A Sorstalanság -ban magyar sors van benne. Kertész sorsa magyar sors. (Nem , a film giccses és  visszahamisítja a sablonba a történetet...) A jópofa, az asztal sarkán csöndben a Nagy Írók poenjain mosolygó koránkopasz emberke mély és igaz magyar. A fikázói által lesz méginkább és teljességgel, velejéig magyar. Odakészített bőröndjére utal? -mélyen magyar! Besérül Kertész és Berlinbe menekül? -mely mennyire igaz magyar sors ez! És aztán sorban a többiek, magyar sors a Hajnóczyé, akit le töredékes művű-znek.  Magyar sors a Csurkáé, a kiváló novellistáé, akiről nem beszélhetünk, mert a korpusszal van valami politikailag. (Pedig, ha a 200 példányszámos Magyar [Izé] az idén tavaszal nem jön ki azzal a türhő címlappal, úgy kellett volna meghoaxálniuk ajógyerekeknek... Már azt se tudtam, hogy van még Magyar [Izé]…) A minap Valuska úr Kemény Istvánról dobott föl a blognak álcázott rovatba matulista fikázást azért, mert Kemény egykor a Barátok közt sorozatnak szkeccselt. Naoszt?  Ez a korpusz dolga, Truman Capote se attól jó író, hogy   uszoda WC-jében minden nap más zsenge fiút kúrt seggbe, hanem Truman Capote attól jó író, hogy férfi reménytelen szerelmét nő iránt képes és hogyan, ábrázolni. Csakpéldául.

http://farm1.static.flickr.com/45/128277604_f3235cd98a.jpg
TC Jack Dunphy-vel a római Palatinus -dombon 1949-ben
 

 

Az egyik legkedvesebb magyar képzőművészem (meg egy másik és egy harmadik is) Neuberger István alighanem zsidó, ha jól tudom. (Nem akarnék belekerülni a NáciDatabase-be, ezért nem szopom be a ZsidóDatabase-t.) Egyetlen grafikája miatt alakult ki ez a véleményem, ez pedig a Bús magyar sors. Az asztalbanyőtt magyar busongó. Ez az asztalbanyövés az  átka a mély magyar kritikai szemléletnek: Azt már nem, hogy a kövér seggét fölemelje és odamenjen.  megnézze vagy elolvassa. Csak busong, hogy magyar, ejh, pthfeőjj, köpnikell. Jó elfogadom, hogy a stréber jógyerekek azért kezelik southparkiánusan a magyart (vagyis mintha a magyar kanadai lenne, vagyis szlovák…) mert ez mondolatuk a jobber nackó megnyilvánulásokra. Pompásan szórakozom a nackóinkon, hogyan magyarítanak egyébként zsidókat sorba, önkéntelenül és önellenhatóan. Ha véletlenül nem lenne elég a zsidó sors egy magyar művészünknek, akkor csinálnak neki búsmagyarsorsot.  Reformátáink századok óta, ha bús zsidó sors zsoltárait énekelik, akkor azok a bús magyar sors zsoltárai, legnagyobb reformáta gondolkodóink ószövetségi passzusokban mutatnak a búsmagyar sors eleveelrendeltségének mértföld küeire.

(Ja a magyar zsidó sorsról nemigen tudnék mit mondani, ha megfognának ezzel, mert az amerika, ahol a Jewish Council még támogat is olyan B-kateg filmeket, amikben a zsidók önironikus, esendő figurák, kövérek és szőrösek, böfögnek a lakodalomban, a nők bajszosak és mégönironikusabbak, mint pl Fran Drescher, aki még valami díjakat is kapott a szappanoperettjéért. Nálunk a hagyományos zsidó önironikus megkapná az antiszemita bélyegét, osz' kuskakukk.)

A halotti matematika című beteg zagyvaságomban már kifejtettem, hogy lesz egyenlő egy hatmillióval.

A Húsz Év miért-ugyan ünnepre ürügyet adó etap, azt nem tudom (talán mert 2010-ben lesz elsőszavazó egymillió olyan nagyar ember, aki már nem láthatta Tölgyessyt a tévében Okosszemüveges Pulóveres bácsinak). Az biztos, hogy a barmok, Me and Bobby McGee, de még a Sátáni Pap-alakú Dr Renz se az Isteni Matula Magazin elsőszámából, nem arra szavaztunk 1990-ben, hogy minden úgy legyen, ahogy addig vót. A korai Magyar Narancs-ból nem képzeltük volna azt, hogy ha majd nálunk is lesz internet, akkor az internetes hírportálunk egy nagyobb Népszabadság lesz, dúsabb levelezési rovattal, csak Uj Péter már nem ér rá fiatalos alter publicisztikát leadni, hanem lesznek erre klónjai, pl Tóta .  (Mely kedves southparkiánis fikaista analógia ez:   a levelezési rovatba is írtak hoaxált "olvasóileveleket" meg az indexes újságíró is álcáskodnak mezei bloggerként.)

Nem arra szavaztunk, hogy a politika Dr Erdős-eit sok-sok kis politikai Bors Jenő váltsa fel. Nem arra szavaztunk, hogy E. Fehér Pál morálja vezesse a klérust. Nem arra, hogy Tamás Ervin ki tudjon ejteni ilyet a száján, hogy Gyurcsánynak tízszer többet engedünk meg, mint Orbánnak. Nem arra szavaztunk, hogy Kardos (Pándi) Pál klónok vágtázzák vesszőparipáikon a mélymagyar kritikai mezőt asztalbanyőtten. Nem arra, hogy gyöjjenek a pomogácsok, hanem aszonták nekünk a Szakállas Pulóveres bácsik, hogy majd ők megvédenek bennünket a pomogácsoktól, ők tudják, merik és teszik. Szabad Önkormányzatokat! Nemtudták, nemmerték, nemtették , mindenhez, amit igértek, csak a pofájuk volt meg, de az jó nagy. Kis pályán kis fociért nagypénzeket vettek le. (Fühh, de jól esik a southparkiánus demagógia: a rektori fizetésekre mutatni. Hogy egy magyar egyetem  rektorának a fizetését a rektori konferencia határozza meg, lex precedens a parlamenti képviselők fizetése, és pofaszalonna rezzenés nélkül markol föl egy magyar rektor havonta több pénzt, int egy közepes méretű bank csúcsigazgatója ott, ahol a tanár meg csak mélymagyar elkötelezettségből tengődik ötödannyiért, amennyit külföldi katedrán kapna. Legközelebb, ha arra járok, majd lefényképezem, a SOTE egyik rendszergazdája milyen lyukban és körülmények között dógozik... csak majd kell ahhoz, hogy a képet föl is tegyem, egy gép, ami már kezeli a képkezelőt ).

Vagyis a stilisztikai havansapka: Mindezt lehetne egyszerűbben is, de minek. Ha Guy Ritchie-nek nincsen egységes stílusa, az a baja Szabó úrnak, ha meg van, akkor aszongya: egykaptafa. A puska akarja megmondani a vadásznak, mi a nyúl. A szobabiciklista tudja, mi a Tour de France. A pecaanalfabéta tanítaná Hemingway-t a mélytengeri horgászatra vagy arra, hogy mit kéne gondolnia Santiago-nak , a mélytengeri halásznak.

A két öregnek a Muppet Showban az a szerepe. Megfelelnek annak. Kell is olyan. Nélkülük kevesebb lenne. A kamera pásztáz, fölkap oda, ha van poen. (Írják nekik, ugye… csak ők annyi pénzért megtanulják fejből, nem mint a Heti Hetes szakmányhumoristái) A mélymagyar kritikai életben akkor is ott a kamera, ha nincsen poen. Sőt: mást se látunk, ők vannak végig a képben.

kivezetés: A fiam a South Park valamennyi epizódját látta, nagyjából, pár szleng szó kivételével érti is eredetiben is. Az amerikaiakról már annyit tud, mint egy átlag amerikai diák az európaiakról. Könyvet soha nem olvasott alaposan, végig, a kötelező olvasmányokból a Mindenhatoooo által készül (thx magyar kritikaiélet). Kinevet, amikor bosszankodom a South Park sikamika analóg beállításain. Persze, hogy bunkóság apa, tök baromság az egész, nem igaz, de ooolyan szórakoztató! Jókat lehet rajta röhögni. Vagyis: nem túl komolyan veszi a South Parkot, mint én, a hülye sznob állat, vagy a mélymagyar fikaisták, hanem csak annak, ami, egy műfaj, lehet röhögni, ja, a kanadaiak, hát biztos nem olyanok, de majd ha az lesz a háef, megnézem őket a guglin. De biztos jól beidegesednek tőle a kanadaiak, és az olyan [szórakoztató].

Néha arra gondolok, jót tett volna a Szakállas Pulóveres bácsiknak, ha több besztszellert (Vonnegut-ot) olvasnak és kevesebb Rorty-t. Úgy tűnik, nem csak a szüntelen nemzeti sorskutatás tesz köcsöggé...
 

 

függelék -végmottó:

Írásodat megnézték, kiállításodról hallottak,koncertedről beszéltek, filmed vetítésén összefutottak.
/Jónap Árkád noteszéből/

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr931329840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.03. 06:34:42

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaul 2009.09.03. 07:43:26

Korán kelő vagyok, ez most jól esett, ideértve az előző, Biblia bejegyzést is. Talán egy kicsit erős volt, hogy felsoroltad a (pszeudo)bibliáid, de üsse kő, végignéztem. (számomra ez már durva kamingaut, intim)

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 08:06:57

@gaul: Most kupálom a zsidó nő c. szócikket a cenzorom már átengedte. Holnapra pedig direkt Hannibal-nak írtam az osztályozás-t, eeeekooora dudák is lesznek bene

budai zöld 2009.09.03. 09:34:14

Lehet, hogy én értettem félre, de Tölgyessy nem azért morfondírozott, hogy átvegye-e, mert körülnézve az országban és átgondolva az elmúlt húsz évet, sokak számára visszásnak is tünhet egy kitüntetés a sikeres rendszerváltásért?
Tehát pont azért, mert elismeri, hogy része volt benne, és hogy nagyon mást ígértek, mint ami megvalósult.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.03. 10:47:14

apróság: a 'kritikus', a fikaizmus nem magyat találmány, sőt


másik: tetemcafat kérdésében az öszemosás és rákenés szépmagyar hagyománya évek óta tart a jobbos oldalon
Általában az szdsz-hez kötik, annyiban mindenképpen, hogy nem határolódott el tőle (itt bejátszik egy másik kedvenc, a kettősmérce, miszerint kikérni maguknak az orbán méénem határolódikelt)

Az indexhez kötés új elem eme mitológiában, mintegy corpus delicti (elnézést, szándékos áthallás), mely igazolja a tótawéiánus vallásellenességet

csakhogy a magyar népesség jelentős része nem katolikus, így szentek és ereklyék nem sokat jelentenek a többség számára.

egyébként a tetemcafat eredeti fellelése nem túl nehéz, de azért segítek:
Majsai Tamás: Dávid és Jonatán (Egyházak, keresztények, Biblia és homoszexualitás - I.)

www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=6578
van ennek ma is aktualitása, btw


+ a szerző református (tehát nem attejista stb)
www.majsaitamas.uni.hu/

noerrőlnetöbbet

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 10:52:28

@budai zöld: Igen, félreértetted, de nem volt nehéz, mert majdnem én is. Meg kellett állnom, FFWD és újra, már hülyerékázni kezdtem, hogy Bächer után egy nemannyira szakállas (viszont okosszemüveges) bácsi is. Tölgyessy egyszerű szakkomentátornak tekinti ma magát, aki csak ül és mesél, mint a politmarketing Vitray Tomi bácsija. A Stormy Monday-n [2008. märz 10.] nem is ő pengetett a legkeményebben, hanem Petschnig Mária Zita, csak aztán visszaszívta.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.03. 10:54:38

off

laktam pár évig bálint györgy utcában
békásmegyer, ltp
a szomszéd lépcsőházban lakott havas 'akkormégnemtanár' henrik úr is

kis színes

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 11:00:55

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Igen, erre többször rámutattam, hogy MÁMA úgy mosogáál össze meg kenyeget a "jobber sajtó" mint az ÉS meg a Népszabi 10 éve. Csak.. hát tíz év, az kurvára sok idő.

Igen, a tótawériánus kampf EZzel [mutatom :)]igazolja magát, tudniillik fogják az 1991-es Szent Jobb Körmenetet és lefeketefehérítik, egyenlőségjel, Eucharisztikus Kongresszus Budapest 193(valahány, tán nyóc?)= GYÖNNEK!! GYÖNNEK!! És lőn és be is vált 1994. májusában. Ezt is megfogalmaztam, szintén kellő tótawériánus "cselességgel" hogy a cucjialisták visszaaszocializmusbakaródzókra épített 94-es kampányán legtöbbet a jobboldal húzott: Ahogy tolattak vissza a múltba, egyre keskenyebb sávban maradhattak meg a jelenben.

Detto ugyanez a jobber barmoskodás a buzifelvonulással, ahelyett, hogy keresnének egy buzi fideszest (ahogy díszcigányaik vannak) és inkább delegálnák a felvonulásra, meg támogatnák (jelenlétükkel is, egy pl megpofozott melegszimpatizáns Rogán..) De ezek ehhez a hűdebonyolult politmarketinghez nem értenek. Úgy kell őket náciknak festeni, hogy féljünk mán tőlük, mert á lá natúr egy röhej lenne az egész fidekszek.

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 11:01:42

@A Hannibal Lektűr-attitűd: De A toronyőr álmát nem láttad a kezében?

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 11:10:15

@A Hannibal Lektűr-attitűd: offó, már megvan, azt az egyszerrevalóságot, ami a mai indexet jellemzi (a kurva is azzal kompenmzál meló közben hogy cikizi a kuncsaftot meg nagyerünkmá') jellemezte a réégi-ÉS-t. Mai gyerkek számára hihetetlen, de a Széchenyi utcában a szerkesztőség (üvegtégla)falán kb úgy és olyan (meg poenos, meg a ma Uj Petitől tapasztalható, na, előadém má, milyenfőnök vagyok) pl volt egy hentesről készült fotó, disznófejjel és az kiköpött akkori Dr Kovács volt (akkor még főbb mkts) És ha a Pesty Fekete Doboz észnél van, bekéretszkedik az Ajtósi-D're költözködés előtti napokban.

Úgy értem, hogy korunk Faragó Vilmosát úgy hívják, hogy Uj Peti meg Dr Kovács. És korunk Komlós Jánosa Hajós András, meg ilyenek.
Ha lenne szkennerem, bemásolnék egy Karczagi Lacika tárcácskát a 80-as évek Népszabijából, ne érezzék már magukat ennyire úttörőnek ezek a zindexes jógyerekek.
Ooo:)olyan is volt, hogy egy különben baromarcú pártkatona a 197-ik ostorozását egy Gyermekkori Emlyék!-kel pihente ki (miiilyen eeemberi voolt, istenem!)
Mottó is lesz, Syd Barrett-től a szokásos.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.03. 11:11:51

@magyar-magyar szótár: se ést, se népszabit nem olvasok
(na jó, ha és a kezem ügyébe akad, belelapozok)

utoljára rendszeresen olvasott papírnapilapom húsz évvel ezelőtt a magyar nemzet, tizenöt évvel ezelőtt a magyar hírlap volt (mint akkoriban szinte mindenkinek)
azóta csak papírnarancs (mint azóta se túl sokaknak)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.03. 11:18:05

@magyar-magyar szótár: Lacikára emlékszem

UP is


A Hajós-Komlós párhuzam több szempontból is sántít
(még tudom, ki-mi volt Komlós)

magyar-magyar szótár 2009.09.03. 12:29:55

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Sánta a hasonlat, de hát te, a HTML-hártykovács tudod as legjobban, hogy máma már az a design kevés, hogy kiáll a beszélőfej a színpadra a függöny elé, máma EKSÖN kell, vacsoracsata, a heti hetes szerkesztőségi értekezletén (Farkasházy a főnök) jóváhagyott poenok fölolvasása SPONTÁN PROMT RIPOSZT-ként meg hhasonlók. Egyszer megbicsaklott a bokája Hajósnak , azóta se tudja az arcát elég jól visszajavítani.
Tegnap Bajor volt a vacsoracsatában, háááát.-...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.03. 13:03:26

@magyar-magyar szótár: én szerettem a magánszámot mag a kehát is

és szeretem az újmódi amerikánus sztendápot (mintha nem let volna nekünk is ilyenünk)

hajós kora-korosztálya (enyém, az a 3-4 év nem számít) nemelfogult jóarca


meg hajósnak ki is lenne a hofija (ésugye az ávéháról még nem is)

heki 2009.09.03. 13:47:24

Hát ez a Hajós - Komlós párhuzam hogymongyam elgondolkodtató.
Komlós ravaszabb volt.
Hihetetlen, hogy ezek az egykori kommerek (Kádáraputól kezdve Komlóson át sokakig) hogy tudták a véres kommer (ál)arc fölé egy paternalisztikusan somolygó joviális huncut bácsi arcbőrérét ráfitymázni. (köszi freud)

2009.09.03. 16:14:01

Hát mánegyszer meglepődtem a cobra11 mián, de hogy vacsoracsata!?!
Sokk.

magyar-magyar szótár 2009.09.04. 03:33:23

@méhészborz: A vacsoracsatával úgy vagyok, mint emelkedet értelmiségijeink a kuruc-in-fos-sal meg a maónikasóval. Reggel, amikor felkel, bekapcsolja a tévét, Maónikasaó: Az élet rejtelmei, Mélymagyarország. A Vacsoracsata és párja a melyik-melyiken van, nem tudom, ezeket mindig keverem, mint Cserna-Szabót és Grecsót, szóval A Másik-on van a másikcelebfőzőcske (HattyúnyakKettes) Itt pedig a Fölső 72617 életébe pillanthatsz bele: Tegnapelőtt A Zsírgazdag Vállakozó, aki a agyát is Elitta & A Butikosnő volt, tipikusak, csak Bajos és a neje. A papa, mert ő teszi le a SOKKpézt az asztalra, lényegében azt tesz, amit akar (veseelégtelenség miatt arca, mint a lufi, vízkór, szívkór stb) És asszonya vasárnaphajnali gyűrtlepedőarcából a mai Nő Tragédiáját kiolvashatni...

magyar-magyar szótár 2009.09.04. 03:40:05

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Hajós kedvencem. Persze nem úgy Komlós. Komlós esetében a pénz nemigen játszhatott szerepet, mert a '70-es évek Magyarországján a sok pénz elköltése nehézkes volt. Hofi is max egy mercit tudott venni. Az ember épített egy posztbauhaus villát az Istenhegyi út környékén... ha volt intéző embere a Diplomatabolthoz vagy "ikka csomagban" kapott egy kombináltbútort.. elment a jugó tengerpartra vagy olaszországba, francia körút, kifútt.

Hajós inkább belecsöppent ebbe a szerepbe. És aztán szívósan igyekezett, rengeteget kellett nyelnie, mire megtapadhatott. Gondolj bele Hann', ilyen emberek gecizését tűrni, mint az átlagos kamionsofőr képességeivel (pl humor) rendelkező Bajoré ...nyalni Teddy bácsinak, hogy beengedjen a bizniszébe. Teddy bácsi civilben óborzalmasabb a képernyőn láthatónál.

Ráadásul (és itt biceg a hasonlatom leginkább) A Heti Hetes mint nyomásszabályozó szerep a csummáig benyaló (1949-53-as Ludas Matyi) humorával...

2009.09.04. 10:44:49

@magyar-magyar szótár: Az más.
Így már érteni vélem.:)

magyar-magyar szótár 2009.09.04. 11:09:38

@méhészborz: bocsjav.: a BUTIKOSnő életét olvashatni (ő az, aki már mezítláb rúgja a Maldív szgk-n a homokot a parton, magyar vállalkozó viszont az allinclusivebárba-van odanyőve, pihenésképpen állandóan szeszt iszik, ugye, az idegfeszültséggel járó élete...)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.04. 13:18:43

@magyar-magyar szótár: zanga-zanga
("Ne szarozzunk sokat, nagy a lakáshitel")

a főzősóból azt a részt láttam éppen, amikor kicsihuszárnál voltak az egyhíján hetihetesek

a búcsúcsók mindent elárult (bajor vs hajós)
akkor kicsit sajnáltam
aztán bulvárizé bemutatta, hogy luxushajókáztak asszonyostul az rtl pénzén hetekig

szóvalhogy vanazapénz, amennyiért jófej a bajor
meramúgy "jógyerekazimi"
(csak egyszerű és/en fárasztó)


teddy sztem más eset
imád "tehetségeket" "felfedezni"
ésplusz tipische und vérprofi untermann, adta fel hajósnak is a poénokat
(mellékszál: ezért - és mert utálják és elfogultak - vélik sokan, hogy teddy nem humoros ember, pedig de, vicces:), viszont a kabaréban az ő dolga nem a poén lecsapása, hanem az előkészítés volt vagy 25 éven keresztül

és nemhülye, ápolja a bizniszét: vérfrissítés nélkül a 7i7es már süllyedt volna, így a két fiatallal - de ugyi főleg hajóssal - már kihúzzák orbánig

magyar-magyar szótár 2009.09.04. 14:23:39

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Pont ez az, teszik itt a fejüket ríjjva a digitálisok a mindennekvégéről, de már ősszel lesz mit a kalázsba aprítani, nem csak mazsolát a tényfeltáróújságíróknak, a tolvaj fideXXXpógármesterek mind bedőlnek, a párt (mármint a fidesz) pl önkormányzati pénzekből kampányol (ezzel nyitott, korán Szabó Kurvannyaja Zótán a minap) Úgyhogy hawájj, nagyon jó lesz s aztán még könnyebb!

Én, mint nő, azért Bajor feleségét nem tudom irígyelni, minél többnapos-abb az a hajóka, annál kevésbé. Az hideg verejtéktől (vese-s szívelégtelenség)síkos ember, ahogy élesztó-és máj-likacs szagot lehell... Könnyek szöknek a szemembe.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.04. 15:00:28

@magyar-magyar szótár:
bankszámla
+talán még szerette is

polit: persze, nem keverendő a polkomm igazhazug és a pártközeli lopcsal

de erről szól

Kenguru 2009.09.04. 15:25:43

A poszt eszmei mondanivalojaval egyet tudok erteni, de:
- a south park-ban tessek megerteni a tarsadlomkritkat, mert az van benne es kokemenyen igaz.
A fingospoenok meg a tragarsag csak egy kulso maz.

Tolgyessy meg az egyik legutolso Valaki a magyar politikaban. Lehet am fikazni a rendszerveltast, de akkor teccett volna forradalmat csinalni. Vereset.
Az a kozjogi rendszer amit ok az Antall doktorral meg a Vikrorral kitalaltak, nem hiba nelkuli, igaz nem is veglegesnek szantak.

De a baj nem azzal van amilyen, hanem egyesek ahelyett hogy eltek volna vele, visszaeltek.

Es bizony abban is kurvara igaza volt, hogy az emberek nem a sajtoszabadsagra es a kapitalizmusra szavaztak, hanem arra hogy "ezek" huzzanak el, es legyen itthon is mariahilfer.

Csak senki nemn mondta meg nekik, hogy jelen allas szerint meg a skala aruhaz is csak nyugati hitelbol ment, mert onerobol kb a lengyel jegyrendszer jott volna ki.

Sozval a Tolgyessy-t nem engedem, ha valakire hat ra erdemes odafigyelni a mai sajtodompingben.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.04. 16:24:50

@Kenguru: hajrá pulóveres-kihajtottingnyakas értelmiség:)

Kenguru 2009.09.04. 17:06:46

Mondjuk a borgatyas-farmermellenyes Motorhead-felvarros alkatmanyjogasz menobb lenne, de szerintem erre meg nincs ez az orszag felkeszulve.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.05. 00:29:17

tarantino nem tetszik, guy ritchie meg igen. az előbbi a tarantióssága miatt, az utóbbi a guy ritchiessége miatt.

"az nem szám, mert odale' a biciklizés, az nem alter, hanem kényszerűség"
hmm, ez ismerős :-)

"Kik is vezettek ide bennünket, barmokat, birkanépet?"
nem kellett vezetni, legyen olcsó hitel, pina a zólba, a fehér legyen fekete, megeszem, csak tedd ide.
épp ezért erdőst inkább ne, megvan annak is a maga vaja a fején, oszott ő éveket, mert nem tetszett (de persze nem hallotta, nem ismerte).

"most két hírgyártónk van már, a másik az index"
bocs, de az index sokszor később hozza le, mint mások, és sok mindent egyáltalán nem, pl a hétesen felsír valahol egy gyerek, de ahhoz magyar nemzet kell, hogy a tanácsi lakásból díjemelésasel kitett, a hátralékot kamatostul behajtott, rendesen dolgozó 53 éves asszony pesten nemes egyszerűséggel alultápláltságban éhenhal. a múlt héten.

"Nincs is célja Santiagonak, ő dolgozik"
én azt olvastam, nem dolgozik, hanem küzd, a természettel, az elmúlással, és veszít, de nem sír, mert ez a természetes.

szerintem a sorstalanság a szenvtelenségével mutat nagyot. a stílusa számomra félelmetes.
azt a bőröndös dolgot meg be kéne már adni embereknek valami teszten, hogy csak akkor szavazhat választáson vagy egyeben, ha érti.
neked meg a south parkot kéne feladni házinak, hogy ne csak megnézd, hanem nézd is meg :-).

magyar-magyar szótár 2009.09.05. 14:39:55

Tarantino legnagyobb filmje szerintem a Jackie Brown. Mint nő, ebbe a filmbe vagyok belebukva, többet tesz a nőkért mint húsz nőmozgalom.

Ritchie a Snatch-csel... (erről beszéltem)
Santiago -amit idézel, a másik véglet, jaj... Santiago nem tud ezekről, neki van egy morálja, afféle, mint nagyanyámnak volt a szőlőkapálás.

A Sorstalanság nem szenmvtelen. Az a baj, hogy fonákjáról, tehát a megtörténtek felől ábrázolnak. Az a félelmetes, a haladványában az idő, amikor affelé tart, amit nem ismerünk.
Az emberek a tömlöczben az elődeik hulla és bélsarán dagonyázva a szalmán a hetedik napon már ökörködtek. Pedig a tömlöc [tömlecz] nem börtön. Hanem egy üreg, felül ráccsal. És AZZAL a nevetéssel a kép még .. mégg.. mit irjak ide... a tragédia nem ABBAN a pillanatban van. Borowski tragédiája a következő langy május, szansájn, ordítanak a madarak és a vetés, ahogy ring.. meg ilyesmi..

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.05. 14:54:12

@magyar-magyar szótár:
tarantinótól egyetlen tarantínós filmet szeretek, a ponyvaregényt.
de a négy szoba ráeső része is jó.
guy ritchie meg guy ritchie. a spílert lehúzták, pedig beszarás, párhavonta megnézem.

santiago nem gondolkodik rajta, hanem csinálja. nem munkája van neki, hanem természetes létezése. olyan, mint munka, igazából nem is létezik.

holokauszttúlélők - akik kis gyerekek voltak még - mesélték, hogy a hullák között, vagy épp a hullákkal játszottak. mit tudja a gyerek, ő gyerek, és játszik. ezt le lehet írni szarul - hatásvadászul - , vagy úgy, ahogy történt: a szenvedély a szereplőben van, nem az íróban. kertész stílusában ez a félelmetes, hogy magát kívülről láttatja, és sikerül.
süti beállítások módosítása