Ez a szócikk is kedves kommentelőim kupálása után lett ilyen, köszönöm!
/A szerző nyilatkozata 2009.augusztus 21-én/

 

Hogy is szaladjon az ember a szócikknek neki abban a korban, amikor mindent egyszerű [primkó] kétváltós analógiákra redukálnak és azt hiszik, hogy a jelmezbálhoz Gary Glitter flitter [glamrock] öltönyt és mikrofonfej parókát kell kikölcsönözni II. vh végi US-Army kincstári napszemüveggel. A hippi mozgófogalom, ha eltaláljuk, süllyed is az értelméből. A kifogalmazott hippi döglött fogalom, a hippi gyűlölők ezért trófeagyűjteményeket mutatnak vadásztermeikben , miközben a dombokon lezúduló csürhéről beszélnek.

Súlyos hiba a hippit a divat felől ítélni (ennek lett folyamánya a mai korszerű hippifikázás). A metszés [itt értelmezés, régimagyar kifejezés] öli a hippit vagyis egyenként kiragadva egy sem felel meg a kritériumoknak, főleg nem pedig a médium (sajtó) által konzumált micsodának. Nincsenek jellemző hippi rekvizitumok, hacsaknem a szababdidősöknél. Alul pótoltam, hogy az egyik élő hippit (persze nem hippi alakban) hol láttam.

A hippi egy többezeréves világviszony éppen aktuális elnevezése. Vagyis Szinópei Diogyenes megfelelhetne a nemkonzumálthippi kategóriájának, ha a kategória nem ölne... Agyoncsapdosásuk nem több nemzedéki frusztrációnál. (Az volt a maga jelenkorában is, a tisztakörműek morálja...) Ami tegnap forradalmi [Direkt Morál] hevület, az befutvást a Rosszelkiismeret álszenteskedése. A punk nem több, vagyis ugyanaz, mint hippi, az természetes, hogy öli a hippit és aszonygya kapja be! A Punks Not Dead, mint konzumált szlogen ugyanaz az ötperc divat[végeérhetetlen szünet]: Ideál, ki ide áll. A szinópeiben a kor szerelői súlyos ellentmondásokat mutattak (p a jó tanító vagy az ifjú arcpirjában az erkölcsösség jelét mutató). Én ezért szeretem a szinópeit.. és azt hiszem, a fikaistáknak az fáj a leginkább, ha van mit szeretni.

ha el szeretnénk képzelni egy magyarhippit:

http://www.filmkultura.hu/arcok/cikkep/Rosszemberek%20foto.jpg
Dzsoko Roszics Szomjas György múlhatatlanérdemű Rosszemberek-jében

 

copy a Filmkultura.hu-ról:

Szomjas György: Talpuk alatt fütyül a szél (1976) Djoko Rosic
Szomjas György:
Talpuk alatt fütyül a szél
(1976)
Djoko Rosic
 

 

http://1.bp.blogspot.com/_X6hgIxsOqtk/R-zjVnawFZI/AAAAAAAAAPM/IqetzodmKPs/s400/L-mod+male.jpgMa még azt is le lehet írni simán, hogy a Who rockzenekar volt, holott nem, hanem modzenekar. A modok antagonisztikus ellenlábasai voltak a rockereknek. (Pl a Doors első stylist-jai az együttest a mod fazonban tálalták.)

 

 

 

 

 

 

WIKICOPYHippinek az elidegenedett fogyasztói társadalom ellen anarchisztikusan és feltűnősködően lázadó, abba beilleszkedni és dolgozni nem akaró fiatalokat nevezték. A hippi elnevezést először az amerikai televízióban használták 1964. április 22-én a WNBC TV Channel 4-en, New York Cityben a New York World Fair megnyitásánál. Akkor néhány, a vietnami háború ellen tiltakozó fiatalok csoportja ülősztrájkot tartott. A hippi csoportosulás tagjainak közös jellemzője volt, hogy hajukat hosszúra növesztették, pólót és farmert viseltek, valamint szerették a Beatlest. Őket hívták hippiknek az NYPD (New York Police Department, New York-i Rendőrség) hivatalnokai és a riporterek. A hippi szó használatának elterjedésében szerepet játszott Herb Caen, a San Francisco Chronicle újságírója is.

A hippi kultúra eredetileg ifjúsági mozgalom volt, ami az 1960-as évek elején bontakozott ki az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a szerte a világban. A hippi szó az angol hipster szóból ered, amely kezdetben a San Fransiscói Haight-Ashbury körzetébe költöző embereket jelentette. A hipsterek a Beat Generation ellenkultúra értékeit örökölték, saját közösséget alkottak, pszichedelikus rockzenét hallgattak, a szexuális forradalom követőivé váltak, marihuánát és LSD-t használtak, hogy felfedezzék a tudat alternatív oldalát.


közreadó megjegyzése: Érdekesnek találom, hogy a wikipedia magyar gondozói nem jelölték ezt a szócikket úgy sürgősen átdolgozandónak és vállalhatatlannak, mint a sátán szócikket, pedig ez kb az a tálalás, mint a sátán szócikk írójáé. Sima magyarra fordítás és hiv. állásp.

A hippimozgalomnak több vége is van, bár ugyanabba a gennyóceánba torkollnak bele. Szerintem egyik vége a Helter Skelter - gyilkosságok volt, a keresőmotorozás szerelmesei begépelik Sharon Tate nevét, kérjenek képet a Mindenhatoooooo-tól és ismeretlen bloggiális testvéreik jóvoltából előbb-utóbb rádübörögnek. (Igen, igen, az a Manson Family, amiről a közepes képességű rockzenei szakújságíró a műűvésznevét vette.) Mansonról az ördög szócikkben írok többet.

későbítnik pár - a múlt század '60-as évei, USA. Ma ilyen pofákat, mint ez a szemüveges faszi, délszigetre repülő osztrák túristák között látni

Le kell lomboznom a szivemnek oly drágja analóg-sikamikálóinkat: nem volt ilyen, hogy hippi stílus. Pl így, hogy trapéz kordgatyó, semmire se megyünk, amikor lehetett csöves 501-es is. Modorosabb vakációshippik pl hillbilly-be (ez a mi "tirpák tahó"-nk-nak felel meg) vagy alaszkai aranyásó-ba is öltözhettek.  (Vö Szomjas György két, szerintem pompás easternjének jelmezeit, a Talpuk alatt fütyül a szél ill Rosszemberek-ben...) Ha már akkor a Fejlett Nyugati Társadalom tagjai lehettünk volna az Európai Normákon által, akkor pl kuruc (lásd a Trombitás c. film jelmezeit) vagy labanc ruhákban (Lényegében ua, mint a kuruc, nem volt a labancságnak arra pénze, hogy mindenki háromszögletű kalapot faßolojon) csápolhatott volna a Sakk-Matt együttest hallgatván a közönség, akik régi verbunkokat s hallgatókat dolgoztak volna föl. (Amit rockzeneként ismerünk, a' bi'on' annyira népi, mint nálunk az Illés Sárga rózsá-ja...)



Sakk Matt - Radics Béla, on bass Demjén Ferenc!!! Nyitott, hát ö... Skoda Feliciában 1969. őszén
forrás: Radics Béla emlékoldal vadhaj.multiply.com

 

Jimi Hendrix nem hippi, pedig a megjelenése tökéletes volt. Az eszméivel volt baj, azaz pontosabban a vietnámi háborúhoz való viszonyával. Mint katonaviselt, aki ráadásul az US-Army egyik legtökösebb egységében, a 101-ik légideszant-nál volt ejtőernyős (26 ugrást teljesített) nem volt képes azonosulni azoknak a jógyerkeknek az álláspontjával, akik valamilyen ügyesség (vagy összekötetések révén) meg tudtak lógni a besorozás elől és ÁMDE! direkt morál hevületében fikázták a hadsereget. Hendrix véleménye a témában itt.

 A mai cukipofáknak Waszlavik-kinéztetű ember , aki irányt mutat, Január Herceg.

http://www.mtv-sales.hu/repository/images/23011A magyarhippi, a szokásos magyarass spät-tel a hülyeség egyik legrokonszenvesebb apostola Január Herceg, Baksa-Soós János, volt, a KEX zenekar szövegmondó énekes  költő je,  ma képzőművész. Baksa Sós egyik ma kevésbé ismert prae-punk-os szenvedélye volt a magosskulkturáltsági fokú komoly-József Attilás verses  műsoraival munkáskerületek művházaimban provokálni a dógozótömegeket, akik Metró-t szerettek volna és a Kutyám , Bell -t hallani. (Zóran Sztevanovity igazi mélymagyar prolibeatnik volt, vallom,ása szerint szegény vót, semmije se, csak egy fehértetejű négyéves fecskefarkú Merci-je-je-je...)

 

Frank Zappa egész életében max marihuánához nyúlt, ellőtt vagy 10 marcsis rigót, így ő sem felel meg a hippiség egyik kategória-kritériumának, nem lőtte szét az agyát kábítószerrel, sőt  - bár zenekaraiban tolerálta addig, amíg a munkára nem volt az kihatással. Mivel Zappa nem teljesített katonai szolgálatot, tökösebb álláspontot képviselt a hadsereggel szemben, a new york-i pangás éveiben, amidőn sokszor többen voltak a szinpadon, mint a nézőtéren, sikerült beszopatnia pár tengerészgyalogost (tisztakörműek, akik üldözték a hippiket) , felcsalta őket a szinpadra és ott megmutatták egy bábun, mint bánnak a sárgákkal Vietnámban. [felkoncolták a bábut -a szerk. kieg.]

A sóbiznisz ilyen, pl Földes Lászlónak azon kívül, hogy nem tud énekelni, több köze van Honthy Hannához, mint Jim Morrisonhoz vagy Mick Jaggerhez. Földes érdemei elévülhetetlenek, megkedveltette a bluest olyanokkal, akik egyébként soha nem hallottak blues zenét, de aki már hallott, az  ezügyben [is] inkább dilettánsnak tekintette. Vagyis a hobó is mozgófogalom, ill a név nem teszi a Hobó-t. A fölvettnév és az azt használó személyiség közötti ellentétek nem példanélküliek.

A beatnikekből elkülönböztethetetlenül, átmenet nélkül lettek a hippik. Ugyanazokra az emberekre kezdtek mutogatni az újságírók, ni, hippik is tüntetnek, mint akik tavaly még beatnikek voltak. KenKesey és a Further bus kompániája beatnikek voltak. A téma iránt érdeklődüknek a két Jack Kerouac Úton fordítást (a korábbi Déri[y] György félét és a ma kapható Barth-osat, ism. MINDKETTŐT ajánlom, aztán pedig Richard Brautigan Egy déli tábornok az amerikai polgárháborúban c füzérregényét...

Sokan nem értik, miért gyűlölték és gyűlölik a hippiket. Valami homályos és kivehetlen bonyodalom ez a számukra, mint pl a mod-rocker halálosellentét, biztos van valami értelme, mintha a modok elegánsabbak és jobbanfésültek lettek volna, viszont Pete Towsend is tördelte a gitárt. És innen zavaros.

A hippi a megengedés (A Sepulveda Boulvarde Fagyasztókirályának érkezése Big Sur-be), csatlakozhat bárki, meg el is mehet bárki. A hippi nem öl, nem vesz el többet, mint amire szüksége van... Attól még nem volt valaki hippi, hogy beöltözött kategorizálható [konzumált] cuccokba és elment Woodstockba.

Hippivel soha nem is találkozhatott az ember. Ez olyasmi volt, mint a csövességünk, szereztünk matrózpólót, ricsekendőt, szimatszatyrot, anyánkkal szűkrevarrattuk a farmernadrágot (a Trapper-rel ez nem ment, bár originál-csöves volt, de széltében feszt tágult a keresztszövés, míg minden mosásra hosszában összement).. Mi - és senki sem! - nem voltunk igazicsövesek, volt azonban egy guru a parkban, aki még hallota Radics Bélát Hendrixet játszani, és milyen volt az, hát ÁÁÁLAAATT volt, Radics mindenkit lejátszott, menny-főd egybeszakadt, adjunk most egy bélást cigire és akkor sorban adtunk mind. Rossztanuló volt ez a csöves és később kimaradt a gimiből, aztán a halottcsöves még annálisigazibb csöves volt, egy gyerek részegen a vonat alá esett és levágta a lábait, egy másik gyereknek meg a szipus zacskó tapadt az arcába, míg bekómázott végleg.

Beszéltem egyébként Ferivel, ő maga mondta el nekem, a Mercedes (2db!-egy sportos és egy sedan) ővele futott zsákutcába és nem azzal a dög Révész Sanyikával. (A csövesek és a piramisosok között is ellentétek voltak, mekkora volt a csalódása az eddásoknak, amikor kiderült, hogy a Piramis vezette be őket a Gyönyőrű Budapest világába.) Feri azt is elmondta, a Ricsének az egyik vége azért lett, mert az exfelesége Csuka Mónika mindenből kiperelte, a mercikből, a Rózsadombról és a Beatrice felszerléséből is, és így és tovább. Azt pedig egy riportban mondta el, minden nap részegek voltak már és érezték, ez így nem mehet tovább, belepusztulnak. Feri nagyon kemény ember, régi anyagból való és a nejlonpunk fikaisták nem kaphatják be neki, mert azt se érdemlik.

Mint ahogy Sal Paradise se volt igaz beatnik, a beatnik születése viszont pusztulása (Dean Moriarty) bizony a vén öreg szemétládák (Old Bull Le /Bőgöly Lee/ William Burrougs) hazudtak és ők túlélték a mérget, meg még saját magukat is, mi meg függővé válván gennyvérünkbe fúlhattunk.

http://modernvedicastrology.com/mva/files/william_burroughs_2.jpgA Hit Pápája még azt is tudja: nem (és hogyan-nem) kell belehalni

Minden egyenkint kipiszkált hippiben van kivetnivaló, csak együtt mennek el. Riportozom a woodstockiakat, kiderül, jóformán mind víkendező diák, beöltöztek, a hillbilly csalás, mert a kamera kedvéért csinált egy kört a kistraktorral. Jó, akkor legyen óvónőképzős a csaj, akkor is rábukok a kétnapja nemmosott retkes nyakára és szívom, mert ez jó, mindenesetre jobb, mint amit a főnöktől kapok, aki nem fogadja el az érvemet, hogy a baszott Hendrix hétfőn reggel kezdett virradat után és legenda, hát valami új cirkusszal állt ki, kongások, meg még egy másik gitáros, aki szólózott is, valami zavaros, nem az, amit vártunk, de vártunk és vártunk, de tudtuk, hogy ez mivel jár, bocsássa meg főnök valaha maga is ott volt a Beach Boyson. Hippi ilyen szituációba nem kerülhet.

http://justanotherpublishingblog.files.wordpress.com/2008/10/bobgeldof3.jpgposztpunk jézuska - egyesült punkhippi idol

Egyszer Zappát meghívták előadónak egy egyetemre és a tanítást azzal fejezte be, >>Emlékezzetek majd erre, ha nyakkendős jólfésültek lesztek!<< - erre mindenki föllátott, meg betépett, aztán meg nem emlékezett nyakkendős banklegény meg szekrénybőlivós alkoholista háziasszonykorában. Aztán Zappa is meghalt, a hamvai ápolt gyöp alatt rejteznek A Világ Legdrágább Sírhelyekkel Való Temetőjében könyéknyi távolságra srévizavi Roy Orbison hamvaitól, ebbe a temetőbe temetik nemsoká Michael Jacksont is. Aki az Apolló színházban tűnt fel egy kimittudon, ami Apolló színházban három ével korábban meg Jimi Hendrix, bizony és ésígytovább...

http://3.bp.blogspot.com/_uB-0D-gV8mY/SCoeN1Wjb8I/AAAAAAAAIvo/BSeBpxMimhM/s400/plastic+bertrand.jpgA mindenfikaista southparkiánus hippi recepció OIas tévedésben van, mintha Jonas Bros. fun-ok  Plastic Bertrand-on püförésznék a punkokat.



Richard Brautigan is meghalt, főbe lőtte magát Big Sur-ben, a pardicsomban, egy hónapig feküdt hullája a saját levében, mire rátaláltak, annyira nem érdekelte már a haverjait sem...

a hippi halála ünnep, temetése jó balhé, néha az ökörködés közepette kiborították a halottat a koporsóból. Talán Mexikóból hozhatták ezt a szokást, ott a Halottak Napján nagy a ricsaj, móka, kacagás a temetőkben. A punk sem szeretni, sem örülni nem tud, tisztelete jeléül leköpi a megdöglött haver koporsóját s lehet, csak belefordítja a gödörbe, ágyeszbúgyesz.

Jefferson Airplane nélkül nem lehet meg ez a szócikk -nem tudom, a jógyerekeknek mi a baja máma a hippivel a kis nemzedékifrusztrációjukon túl: A mai cukipofizenekarok vagy U2-t koppintanak vagy 60-as évek beli posztbeat/hardrock zenét..

 

Anyám Janis nyomorultul pusztult el. Hiába telefonálta körbe a haverokat, mindenki únta már nagyon. Torkig voltak a picsával, feszt részeg, hol vihog, hol búskomor vagy zokog. Maradt utána valami 1200 dollár, azt elbulizták illetve hamvasztás után repülőgépet béreltek s az óceán fölött kiszórták hamvait, mármint azt a kétmaroknyit, amit a krematóriumból a nevére cimkézett edényben kiadtak. Anyám Janis pedig nem akart mást, csak azt, hogy szeressék. Talán a lányokat is ezért szerette, többet remélt tőlük? Vagy mást? Mit várt nőktől, amikor senki nem kegyetlenebb nőkkel, mint nők. Szeretetvágya illúzió kergetése volt, milliók szerették, csak éppen nem ott és akkor, amikor ez jó lett volna neki.

Anyám, Janis mellei - külön fejezet- konzumált jelképei lettek a hippiségnek, fiúk s lányok csüggtek volna a kicsiny alma sziszkókon, iskolatársai, a lányok, meg csúfolták, nem volt még sziszkója 15 éves korában...

Az ibizai hippi piac egy röhej. Talán azért van egy pár gyanus öreg papa vagy nyanya az árusok között. Egy eredethippit valamivel Eivissa előtt egy tanyán berendezett vegyeskereskedésben találtam, afféle antik holmik bazárjában. Az öreg hippi, persze jelmez nélkül, csak lezseren, nem túl hosszú haj, sörteszakáll, ott ült a nagyhalom mindenféle közepette, de nem nagyon érdekelte az üzlet, a fiatal csaja próbált bennünk vevőket fogni...


Giovanni Barbisan fotója

Aki volt már Ibizán, ne menjen Mallorcára és Formentéráról nincsen vissza...

http://www.ibizaa-z.com/images/nightlife/news/sydbarrett.jpg
Syd Barrett Formenterán

 

34 komment

Címkék: hippi

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr911306590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.20. 14:24:30

www.youtube.com/watch?v=ckCRlDUsNtY
"Why be the smartest looking in the world
You know you're always changing just for the girls"

a hendrix érzelmi viszonyulásodat meg má nem fogod levetkőzni :-)

magyar-magyar szótár 2009.08.20. 19:34:52

@bs395: Függőség, egyfajta drog, pl a Voodoo Chile (slight return)-t kb 5000-szer hallottam már. Érzelmi viszonyulás.. kb fél óráig tudnék élőben szónokolni, miben volt rossz. Álhatlan, igérgető, anyagfüggő, gyönge ember stb. Kevés szeretereméltóbb ember volt, mint ő. Nézd meg egy pár koncertfelvételen Billy Cox-ot, ahogy ránéz, figyeli. Jézusnak is voltak durva húzásai, pl leugatta az anyját... ;)

magyar-magyar szótár 2009.08.20. 19:39:36

@bs395: Bocs, de én az ilyen limonádézenét nem birom végighallgatni, úgyértve, hogy nekem Ganxta Zolee egál a Zanzibárral meg Dzsudival (akit én Judi-nak szokok mondani) a Sex Pistols meg a Modern Hungáriával. Mostanában kemény zenét szoktam hallgatni, pl Sztravinszkijt. Limonádé, ha kell, akkor ott a U2 meg a Led Zeppelin.

magyar-magyar szótár 2009.08.20. 19:49:05

@bs395: Tessék, egy kis kemény zene (nem annyira, Bach-ra parafreál)
www.youtube.com/watch?v=iTpAIEp6DUo
szintén Hindemith:
www.youtube.com/watch?v=dGkMWyo2X9w

magyar-magyar szótár 2009.08.20. 19:56:01

Tessék, Sosztakovics börtönszimfóniája. Fő ellenlábasa a bemutató után az előcsarnokban meggebedt (infarktus). Ez már kemény:
www.youtube.com/watch?v=TDw6PJhldnw

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.08.20. 20:13:00

@magyar-magyar szótár:
a szöveg, ember, a szöveg! :-)
sosztakovics már majdnem megüti az ingerküszöbömet, a többire meg elalszom :-)
másolnék mást is, de az rendes cucc nélkül nem hallatszik :-(

gaul 2009.08.21. 00:21:20

nem szivesen, de:megértettem a korlátoltságodat (a magamét), azaz ne feledd: 1. glenn goulddal nem ér példálózni, evidencia (th. bernharddal egyben), pláne sosztakovics. miért nem egy allegro barbarot linkelsz?! 2.Detto FZ. Senki nem gondolja, h Ő hippi lett volna.
Ugyanigy Vonnegut, vagy aki közel ilyen civil, Böll. Sajnálnám idézni a bevezetés a szépirodalomba-nt hogy 3 létforma,a fausti, a jézusi, a többi adóalany.
A hippi ( vagy bármi) meghatározása is divat jellegű, minden kontext adódik. Doorst az ember max oliver stone szutyok filmjéig szeret hangosan hallgatni ('90-91?), onnan magánügy.

magyar-magyar szótár 2009.08.21. 06:08:45

@gaul: És azt tudod, hogy A Mesther kitől idézi azt a Bevezetés'ben?

Éppen erről van szó: súlyos hiba a hippit a divat felől ítélni (ennek lett folyamánya a mai korszerű hippifikázás). Jó, akkor megint megismétlem, hog a metszés öli a hippit vagyis egyenként kiragadva egy sem felel meg a kritériumoknak, főleg nem pedig a médium (sajtó) által konzumált micsodának. Nincsenek jellemző hippi rekvizitumok, hacsaknem a szababdidősöknél. Aztán pótoltam, hogy az egyik élő hippit (persze nem hippi alakban) hol láttam.
De benyeshettem volna, jut eszembe , kedvenc képemet Robert Graves-ről. Sőt, be is fogom nyesni.

A hippi egy többezeréves állapot éppen aktuuális elnevezése. Agyoncsapdosásuk nem több nemzedéki frusztrációnál. (Az volt a maga jelenkorában is, a tisztakörműek morálja...)

magyar-magyar szótár 2009.08.21. 07:06:55

@gaul: @bs395: Köszönöm a tanítást, a közreműködést, segítettetek.

gaul 2009.08.21. 14:57:51

Perszehogy, de pofátlanság lett volna tőlem nem EPtől kiragadni, én nála találkoztam vele.
Amugy Márai nekem kicsit geil.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.23. 00:20:40

@magyar-magyar szótár: U2 jujj

Ferót leferizni: jujj


a hippi az legtöbbször múlt, néha jelen, de sose jövő idő

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.08.23. 00:25:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
ellenben a punk - hiába a jelszó -
mindig jelen, és se nem jövő, se nem múlt


a rocker meg

de nem folytatom


Bach rocker volt, Mozart meg hippi
és Hendrix

magyar-magyar szótár 2009.08.23. 03:33:43

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Lehetett a búcsúban, meg a piacon kapni krómozott borotvapengéket, esetleg láncon. Az ember talál egy ilyent.. vagy a szögecses műbűrjakit a padlásfeljáróban a lépcső mögött az apja viharkabátja mellett s eszébe jut a hősi múlt. Vagy eszébe jut egy régi sláger foszlánya: "Aajj ajj ajj ajj tisangörl, a te kislány a szenn'gö-dőő-ör!"

Mozartról semmit nem tudunk. Volt egy ilyen csodagyerek, fejből lekottázott pl egy pápai misét, ami TILOS! volt. Én újabban ott gyanakszom arra az ismert Mozart-képre, amikor hallom, milyen jó barátok voltak Haydn-nel, mennyire elsimerte az öreg.

Bach gyalogolt párszáz kilométert, hogy Buxtehude karácsonyi játékát hallhassa.
www.youtube.com/watch?v=BgvNZlt8Jqg

hacsaturján 2009.08.24. 10:52:36

franc tuggya, az ember iskolaköpenyben lepetézett a stairway to heavenre és ökölődött a hendrix által előadott oh say can you seetül, ellenben recskázott thunderclapp newmanre és neil youngra miközben alvin lee volt a király, esetleg tim fogarty a ccr-el, simon and garfunkel pedig édesgetett a scarlborough fairrel, volt móka, kacagás pedig az isteni joplinra nem volt szabad ránézni, mert rögtön beugrott a gumicsizma effektus, ajjaj, mozart nekem a forman féle amadeus meg az elszakadás és a superstar, na persze, a beöltözöttek voltak az ügyeletes buzik, bár a múltkor, álmomban még passzolt a spanyol derekú trapéz gatyám ("szövet nadrág" vazze, szövetnadrág meg zsabós ing), ami a külsőségeket illeti, meg kirúgtak a koleszből, mert a délutánt az ifiparkban (kex, tűzkerék) töltöttem tanulás helyett, nem volt magyarázat sem alkudozás, ehhez képest a forgalom elkerült, amikor hanyatt fekve irányítottam a forgalmat egy kereszteződésben, az ember próbálkozik a maga módján és schoppenhauert olvas, csak hogy más ne értse.

magyar-magyar szótár 2009.08.24. 13:45:30

@hacsaturján: Ha már Crimson (tényleg, ez is milyen messze van attól a szalmabábutól, amit a jókiffiúk csépelnek "hippi" gyanánt:
www.youtube.com/watch?v=OIk0ZABRhUQ

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.04. 20:04:36

@magyar-magyar szótár:

Namármost mi a helyzet az Ifipark feletti "Nagyfával", ahol a hosszúhajú Rajnák-számkivetettek, köztük szerénységem, a maximális rendőri figyelem középpontjában élvezhették a Sakk-Matt zenét...!?
És van az a legendás Goa, ahol az
Anjuna-beach szerdai kirakodóvására a hippik által alapíttatott, és a mai napig működik...

magyar-magyar szótár 2010.02.05. 06:47:56

@Flat Eric / sta press: Azok huligánok voltak, a Nagyfa -galeri.
Goára nem jutottam el, de az ibizai hippipiacon voltam, véletlenül azonban egy eredethipi boltjába is betévedtem, Igazi Férfi (kb 66 éves eredethippi) fiatal csajszival (aki butikhippijelmezben..)

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.05. 13:26:19

@magyar-magyar szótár:

"Azok huligánok voltak, a Nagyfa -galeri."

Ez nagyon fekete csontkeretes szemüvegen átnézetű, kékfényeben tündöklő szabólászlóista megjegyzés volt, amit azért nehezen tudsz elfogadtatni egy szemtanúval.
Viszont definiálhatnánk, kiket neveztek akkortájt huligánnak?

magyar-magyar szótár 2010.02.06. 07:52:19

@Flat Eric / sta press: A huligán az afféle volt, mint a Tóta W-ben élő tévképzet a hippiről.

A mi iskolánkan abban az időben, amikor a súlyosan elnyomott, még a KISZ-be sem fölvehető Esterházy Petikének akkora haja volt, csak setétben, mint a Robert Plant-nek, aszonták arra akinek gallérra lógott a haja, hogy " egy dzsimiendriksz vagy má' megin'!" ill. "Mi ez a bitlisz őrjület fiam, ledúratom ezt az ősbozontot Karesz bá'val" (Ő 70 éves gedeonbácsi volt a sarkon, a James Joyce-korabeli műhelyében...)

magyar-magyar szótár 2010.02.06. 07:57:01

@Flat Eric / sta press: Jó ötlet, sajnos most csak fejben tudok nekirepülni, de már vázolom is a huligán szócikket. Pl Réz András eszteta KISZ titkár korában fölszólamlott a huligánjelenségek elen. A huliganizus a nyugatimádat, az Odra farmer helyett a jugó US-TOP (a lányoknak nagyon jó seget formált! Egy US-TOP-ban kifejlődött lánypopsi, hmmm HÖRR NYAMMMM!!!NYAMM volt) pl Uriah Heep és Black Sabbat bömböltetése 8eze voltak a későhuliganista zenék) A korai huligánok a Luxi't és a Szabad Európá-t bömböltették a kollégiumban.. rövidhullám, 49 méter, Jimi Hendrix féle Watchtower s ahogy úszott el a zavarórádiók s a távolság meg a Doppler effekt miatt a vége, na, ez huliganista megnyilvánuls volt. Jozsóék öten pettingeltek éccaka a lány fürdőben a fodrospinájú Zsuzsával, pl ez is huliganizmus volt (felváltva ujjazták meg csöcsörészték)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.12. 14:23:12

@Flat Eric / sta press: Goa ma leszerelt izraeli fiatalok, ausztrál munkanélküli szörfösök és európai acid-technohívő raverek gyűjtőhelye. Tuctuc, ótyityótyi zene, melynek már elnevezése is: goa. Vagy goa-tribal, efféle. Minden sarkon lemezbolt, a fű gyakorlatilag ingyen van, csak a tripért meg az extasyért kell fizetni valamit. Szutyok hely amúgy, de még mindig vannak olyan őshippik, akik valamikor '67-68-ban költöztek el - ma övék a legnagyobb lehúzós helyek.

Frick László Emlékzenekar 2010.02.12. 15:42:00

@efes: Az izraeli obsitos lyányok is ott hawájjznak?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.12. 19:56:37

@Frick László Emlékzenekar: Ők is. Mikor leszerelnek, felveszik a nem éppen jelentéktelen leszerelési segélyt és elzúznak Goára, vagy Thaiföldre, elereszteni a hajat. Brutálba nyomják, ami a csövön befér, nyilván sok feszültség halmozódott fel a három év alatt...

magyar-magyar szótár 2010.02.13. 05:46:23

@efes: A lyányok nem "csak" másfél évet nyomnak le?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.13. 15:50:36

@magyar-magyar szótár: De, asszem igen. A fiúk közkatonailag 36 hónap, a tisztek pedig 48. Azért a háromból mondjuk egy év a ramallahi körzetben, éjszakai járőrben, eléggé beleteszi az emberbe a parát, amit aztán valahogy csak ki kell égetni, mert különben könnyen megzakkan az ember...:)

magyar-magyar szótár 2010.02.14. 06:53:12

@efes: Nagyapám a Szkipetárok Földjén volt járőrparancsnok, az albán gerillák törökkori mordályokkal álltak lest, egy rajónból átlag 2-3 ember maradt oda .. ez ilyen műfaj, a katonatörténetek örökkön-örökké ismétlődnek. Viszont a katonalyányok történetei kevésbé ismertek. Van egy kripto-nőipornóműfaj, az "arab hercegnők élete" (kedvencemet pszichiáter férfi írta arab nőiálnéven) csudálkozom, hogy a kripto- egyenruhafetisiszta nők piaci igényeinek kielégítésére nem írta még meg egy izraeli katonalány "igaz történetét" (alias Dr Frank Edelstein, Flushing Meadows, N.Y. USA)
Hogy milyen lehet a nőilaktanyai élet, arról elképzelésem leánykollégiumi élmények alapján van...
Azért lányoknak nem kell ramallahi járőrbe menniük tán?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.14. 13:56:07

@magyar-magyar szótár: Én úgy tudom, van baszószoba is. Felvilágosult emberek is élnek ám a boldog kicsi országban...

magyar-magyar szótár 2010.02.16. 02:18:05

@efes: Kedvenc állampolgárom Daniel Barenboim. És mennyi igazi mélymagyar él ott: pl Klein Csöpikéék, akik szerint (is) a palesztinok tisztára, mint a cigányok, koszosak, büdösek, nem akarnak dógozni és a gyereket csinájják rakásra.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.16. 11:46:12

@magyar-magyar szótár: Barenboim miért? Mert nem él ott? .D Van egy kedvenc viccem, már régi, de idevág:
- Hogyan szól az okos zsidó a buta zsidóhoz?
- ?
- Hát mobiltelefonon (szkájpon, valami modern kütyün), New Yorkból...

Szóval, a buta zsidó az bizony nagyon buta, talán még a buta magyarnál is butább. Ezek a szakállas, pajeszos ortodoxok az valami igazán sötét bagázs, hozzájuk képest a tálib rezsim maga a felvilágosult, szabad, kozmopolita liberalizmus.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.18. 00:08:49

@magyar-magyar szótár: @efes:

Ha le nem vet a "turkish" égiszekér a hátáról, március elsején holizom Goán. Hivatkozhatok rátok, mint a hely jó ismerőire...?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.18. 11:09:26

@Flat Eric / sta press: simán. :) bár aki már rég ott van, az már arra sem emlékszik, mi volt ezelőtt fél percel...:)) aki meg ma jött, az meg azért. :P Én amúgy pont Goán nem voltam, csak egy Koh Pang Nan nevű szigeten töltöttem együtt egy hetet egy négyfős ausztrál-spanyol-2 izraeli különítménnyel, akik részletes, zenével fotóval és videóval ellátott élménybeszámolót tartottak (ui. egy fehérhomokos, pálmafás resortban nem lehet mást csinálni, csak heverni, meg pofázni)
süti beállítások módosítása