Megyek, megnézem má, micsinálnak a parasztjaim!

/Zuschlag János országgyűlési képviselő 2007./

Nem csak köcsög, rossz helyesíró, zavaros, érthetetlen blogbejegyzések szerzője, notóriusmindentegybeíró, de elképesztően rendetlen is vagyok. Semmit nem tudok kidobni, pl a négyzetes keresztmetszetű hypósflakonokat sem, majdjóleszvalamire alapon. Negyedszázadonként elhagyom pl az autóm lökhárítójából a ködlámpa vagy a vonószem vak-takarólmezét, ezt szoktam pótolni hypósflakonból fabrikált másolattal. Az újságokat is megőrzöm. Már a tavalyi újságokban vannak érdekességek, hát még hat, nyolc, tíz, húsz éves lapokban! A garázsban rendezkedvén aztán az egyik szekrény mélyén találtam egy 10 éves 168 órá-t. Végiglapoztam… Amikor aztán elolvastam Zuschlag János egyetemi hallgató, országgyűlési képviselő „cikk”-ét, gondolkodóba estem.

Miből lesz a cserebogár?

pajor-ból.

Az kifejlett bogár (imágó) elsősorban az gyümölcsfák leveleit pusztítják, különösen a szilva kedvenc tápnövénye. Kezdetben szabálytalanul karéjozzák a leveleket, végül tarrágást okozhatnak. A lárva (csimasz, pajor) minden termesztett növényünk gyökerét rágja. A fiatal gyökereket elrágják, a vastagabbak felszínén gödröket rágnak. Ezek a gödrök szabálytalan alakú odvasítások. A károsított növény hervad, nagy kár esetén el is pusztulhat.

 

 


Hazánkban 3 évig fejlődik. A lárva az utolsó telet már bogár alakban tölti. Április végén indul meg a rajzás, amikor a talaj hőmérséklete 25 cm mélységben eléri a 11 fokot. A hímek pár nappal korábban rajzanak, mint a nőstények. A rajzás különösen nagy mértékű esős periódust követő hirtelen felmelegedéskor az esti órákban. Kora hajnalban az imágók dermedten ülnek a leveleken. 7-10 nap táplálkozás után tojást raknak. Csapadékos időszakban a ritka növényállományú (kapás kultúra) helyekre, míg száraz periódusban a zártabb állományokba (lucerna, kalászosok) helyezi a tojásokat. A kikelő lárva kezdetben humusszal, korhadékkal táplálkozik. Nyár végétől kezdik a gyökerek rágását. A nagyobb kárt a második-, harmadik éves pajorok okozzák.

A pajor szó a szlovák pajod (féreg, lárva) szóból magyarult. A lárva régi magyar szó eredeti jelentése álca, álarc. (Vö.: Lárvát ölt.) Éppenséggel pl a cserebogár pajorjának álarca,’lárvája’ a majdani kedves tavaszi bogáré: erről ismerhetni meg. A pajor „csúnya, pfúj” és „randa”. Néhai kínaikacsa [helyesen délamerikai, inka-kacsa -a szerk. kieg.] gácsérom, ha csak meghallotta az ásó pendülését, már rongyolt a tyúkudvar kapujához és hangos lihegéssel követelte a finom falatokat. Zöld és fehér (azaz cserebogár) pajorokat gyűjtöttem neki, zabálta ezeket, mint nokedlit. Őszerinte a pajor gusztusos és fincsi volt, zamatos. Tájnyelvileg a pajort csimasznak is mondják. Pl az alfeőd cselédmentalitású vidékein.
 

Pajor Tamás expunk [ejtsd: punk ]
hittérítő.

 

 

Amikor aztán elolvastam Zuschlag János egyetemi hallgató, országgyűlési képviselő „cikk”-ét, gondolkodóba estem . Íme az utolsó félflekk:

[…]Mondhatjuk, hogy a magyar közélet medencéjébe már mindenki belepisilt, a Fidesz csupán abban különbözik a többitől, hogy ő trambulinról csinálja. A vakszöveg* [tele-polit-marketing – a szerk kieg.] elleni háború épp ezért csak akkor sikeres, ha a másik oldalon álló pártok [ti. a korabeli ellenzék, pl MSZP, SZDSZ] stratégiájukat éppen a különböző manipulációk kiszorítására alapozzák. Ez azonban fárasztó, és gyors sikert nem ígérő munka. A választópolgárok túlnyomó többsége azért manipulálható, mert tájékozatlan. És ez természetes. Napi egy óra minimálisan szükséges ahhoz, hogy valaki épp hogy csak képben legyen a politikával kapcsolatosan. Ez egy választási ciklusban fél év tiszta munkaidővé adódik össze, ami igen drága ár azért, hogy a „polgár” legalább sejtse: kire adta a szavazatát. A pártokat azért tartja el a társadalom, hogy elvégezzék a polgárok felelős választópolgárokká nevelését. De ezt nem lehet úgy megoldani, hogy magnóról beszélünk velük és nem törődünk válaszaikkal.
/Zuschlag János egyetemi hallgató, MSZP-s országgyűlési képviselő 1999. koratavaszán. Megjelent a 168 óra című agitációs propaganda hetilapban 1999. május 6-án, 14. o Hát még, ha lenne szkennerem, és beilleszthetném ide a Zuschlag akkori orczájáról való képetskét./
 

Kérem drága olvasóimat, figyelmesen olvassák el a direkt morál hevületében feszülő ifjúcucijaliaista titán ideidézett szövegét. Többször is. Megéri ízelni mondatonkint.

 

A zuschlag mértékegység, a hunvald tizede. 1 hunvald = 2 tocsik. Egy tocsik hozzávetőlegesen a mai kétmilliárd-négyszázmillónak felel meg. Forintban.

*vakszöveg –ként Mester Ákos főszerkesztő kommiszárius definiálta Orbán Viktor telefonos reklámüzenetét a február 4-én megjelent cikkében.. Ezután a heti brossura lapjain un „vita” keretében versenyfikázás kezdődött. Kasza László. Sz. Nagy Csaba, Avar János, Bonifert Mária, Huszka Imre Kéri László, Vértes Csaba, Mucsányi Marianna és Farkasházy Tivadar cikkei után publikálták Zuschlag böffenetét. A ma már humortalan teddymacifilozófusként nyafflancskodó Farkasházy lényegében rövidrezárta a vitát azzal, hogy szerinte a vita véget ért, jöhetnek a dilettánsok. A kismagyar tele-agitprop-pol’marketing történetében persze nem a Cigány Fiktórr Szőlőbányász FaszistaKurvannya volt az első, de az utolsó sem, teszemazt A Reformok & Haladás Üdve is részesítette hasonló örömökben az állampolgárokat többször is.
 

der Zuschlag

 

végmottó:

Balkan Tourist: A szaturnusz gyűrűje (Start 2)
A Szaturnusz gyűrűje nem a jegygyűrűje, nincs párja, nics kedvese, nincs jó kedve se, de nem is szomorú
És a holdudvar nem pályaudvar, nincs hangosbemondó, se tülekedés
A napfolt nem szennyeződés, nincs vegyszer mellyel tisztiítható
De a Föld elpusztítható
Nem lesz majd aki látja

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr561205611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunko_jobbos 2009.06.24. 17:46:17

Pajor hihetetlen ócska szövegeivel mindig is tetszett.

Ámen-utáni időkből:

"A szobában szekrény, ajtaja zsanéros,
Felette fénykép, Rió de Zsanéros"

Azé ne feledjük, hogy Zuschlag mélyrepülése mikor kezdődött.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.24. 22:49:15

zuschlagen bevág
becsap
üt-ver
püföl
becsapódik

der Zuschlag ráadás
pótdíj
felár

zuschlagfrei portómentes
pótdíjmentes

die Zuschlagskarte pótjegy

der Zuschlag pótlék
adalék

saját kieg:
zuschlag - odabasz

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.06.25. 16:27:19

Nagyon jó a poszt. A balkán futuriszt kamaszkorom kedvence volt.
Kicsit off: én ugyan a "másik oldalról" jövök ide (szemétnácijobbikos), de kedvelem a szerző(K?) humorát, stílusát. Csak ne lennének a mindenkit kiosztó, okoskodó kommentek! Tényleg egyszerű, kétkezi munkás vagyok, de azért nem kéne visszataszítóan lekezelő módon kioktatni engem arról, hogy mi a tuti. Névtelenül,persze. Aki rákattint a profilomra, az villámgyorsan megtalálhatja az elérhetőségeim, tehát állok elébe minden fikázásnak (nem, nem bicskával - kommunikációval) tehát szeretném azt, hogyha valaki utál, akkor azt ne névtelen fröcsivel tegye.
Bocs az offért és az egotripért.

budai zöld 2009.06.26. 10:34:08

Szókincsembe a csimasz szó Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe címü alapmüvéböl került be, vagyis Erdélyben/Csíkban is létezik ez az alföldimentalitású tájszó.

mek.oszk.hu/02500/02507/02507.htm#17

A (rovartani) lárvát meg mintha próbálták volna magyarra álcának tükörfordítani, de nem ragadt meg. Kikopott, mint a ruggyanta meg a takaréktüzhely.
A cuslág is nemsokára alapszó lesz magyarul, mint a sparhelt. De valószínüleg nem európaiértelembenvett lánglelkü haladóbaloldalit fog jelenteni.

Gvtisavar Djavakhi (törölt) 2010.04.26. 11:36:40

haha, húhú, háhá, devicces pajortamást összehozni a lárvával! milyen egyedi!!! földön fekszek a röhögéstől! nagyon humoros a blog írója, csak az a gond, hogy az agyszintje elég közel áll a lárváéhoz!

magyar-magyar szótár 2010.04.26. 12:30:24

@Gvtisavar Djavakhi: Keljen föl uram a Síkbolygó analóg tekéjéről, próbáljon meg járni! Négy dimenzió van, nem kettő, bocs'

magyar-magyar szótár 2010.04.27. 02:57:24

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Te értetted, mi a baja Gvitsavar úrnak?

Nem cuki[klassz] az ifjúszocialista Zuschlag a 168 órában?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.04.27. 10:18:11

@magyar-magyar szótár: sztem nem esett neki le a miből-lesz-a-cserebogár-+-csuszlag vonal
süti beállítások módosítása