zsellér -alkalmi munkákból élő napszámos. Föld és telek nélküli mezőgazdasági munkás.Gyalogmunkákban , kapálás, ásás 60-70 f volt a napszám, a kaszásbér 1 P20f. (Ipari munkás bére ekkor 2-3P, tiszviselői napibér 10P egyetemi tanári egy napra 12-15P) Tehát egy zsellér, ha aratásban végig munkát kapott s 300 napot dolgozhatott, kb 280P-t kereshetett egy évben, de ebből ház (tanya) bérletre is fizetett.

az a jobbágy volt, akinek 1/8 teleknél kevesebb úrbéri birtoka volt. A Zs. házas és házatlan volt. A házas Zs. ismét csupán házat és belsőséget vagy egyszersmind külsőséget is birt. /Pallas lexikon/

summás - mezőgazdasági munkára, leginkább aratásra egyösszegű (summa) bérfizetésért elszegődött alkalmi munkás. Általában a summás önellátó volt, azért napi egytálétel-t és valami fedelet a feje fölé kaphatott. hosszabban, szakszerűbben mek.niif.hu/02700/02789/html/25.html

http://mek.niif.hu/02700/02789/html/img/25.jpgcseléd -uradalmi cseléd javadalmazásai, mindent pénzben számolva (csak az ajándékokat nem) kb 400-600P. (A legtöbb uradalomban a selejtezet jószágot, sántult borjut st, kevéssé káros takarmányt stb a cselédségnek volt szokás ajándékozni.

A summás, zsellér vagy cseléd nem agrárproletár, nem az állam nyakán a szavazati jogéért cserében ingyenélő, hanem dolgos, szorgos, munkát végez, nem is keveset. Az agrárproletár a proletár szó félreértelmezésével s elferdtésén keletkezett s az agrármunkások kizsákmányoltsára utalt, "maaxista" terminusban. Summásnak akár szegényebb parasztgazdák serdülő gyerekei is beálltak, ha otthon fölösen volt a munkás kéz. Az egyösszegben kapott nagyobb pénz lányoknál a stafírung alapját képezte, a fiúknál pedig ló, szerszám árába ment.

Alighanem répakaplásából tartanak hazafelé vagy más munkára át ezek a takaros lyányok és menyecskék

Manapság alsóhangon a rabszógaztatás már valamennyire ismert, a csicskáztatás is. Vannak csicska rabszógák, akiket már szinte cselédi minőségben tartanak, időnként zsebpénzzel, engedélyezett hóttkokirészegre ivási napokkal a búcsú és a húsvét, karácsony, újév napjain túl. Használhatja a csicskakocsikat vagy az olcsóbb lányokat utasítják egy-két lekezelésre.

Pozitív példa: Budapesten lehetetlen elkülönböztetni őket, de vidéken vannak ezermester, mindenhez értő, sokszor érettségizett vagy technikus, ritkán diplomás alkoholisták, akiket egy-egy vállalkozó vagy gazda felkarol. Csodajó esztergályos, traktorszerelő, gépész, elektroműszerés, akit a gazda a lehető legkevesebb italon, egészen a DT határáig elmenve tart, ruház, etet, fizetését bankszámlára gyűjti.

Budapestiparasztok, maszekbarnevál, zugcsokigyár stb. górék körében népszerű megoldás a nagyagglomerációban lapuló tanyáikra összegyűjteni alkoholista házaspárokat, vidéki hajléktalanokat, sokan a juhászathoz, lótenyésztéshez, ápoláshoz, sőt, tanításhoz is értenek. Lakásért, ellátásért, kevéske fizetésért. A napi fejadag 2 doboz cigi, 3 liter bor meg egy ampulla vagy kétdeka tömény, attól függ, mocsárjáró kategóriának 3 üveg sör, de beosztva napszakokra. (A mocsárjáró utolsófázisú alkoholista, aki 3 üveg sörtől 3 szor lesz koki egy nap) Budapesten gyakori látvány, pl amikor jellegzetes lépteivel sréhen átkel a nagykörúton vagy az Üllői'n.)

A következő fázis a még magát ellátni képes, akire nem rohadt rá a ház vagy nem zsarolták el tőle az ingatlanos cocpoloztató kamatoló rabszógáztatók. Ez az ember még eltengődik, sok a munka, nagy a munkanélküliség, de a rendes 3500-5000 Ft-os napszám senkitz nem csábít.

A rendes napszám egyébként 8 órás mezei munkára 3500-4000 Ft, kaja, cigi és mérsékelten pia (ill. ásványvíz). Rágyújtás óránként 5-10p.

A szólózó napszámosok nagyon keresettek, főleg az idős alkalmimunkaadók körében. Ám egy raffkós és népszerű napszámos egészu napra nem áll be sehova. Ugyanis, ha naponta 3-4 idős embernél doplgozgat, akkor az több félpálinka, több sör és összesen 6000 Ft, amit egyhuzami, egyhelyi munkán nem kapna meg.

Romániai eperszedő cigány házaspár hazafelé a busztól

Eperszedőnek (alkalmi mezőgazdasági munkásnak) Magyarországról főleg értelmiségiek állnak, nem is tanácsos nyelvtudás nélkül nekivágni, a magyar tanári fizetés 4-6szorosát lehet megkeresni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr551028451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása