humbug – (angol, ejtsd hömbög) hoax, szédelgés, férevezetés, szélhámos kérkedés. A to hum (csalni, félrevezetni) és a bug (rém[kép] , manó szavak összetétele. A szó először 1735. és 1740 között Ferdinando Killigrew Universal Jester –jének címlapján fordult elő, a köznyelvbe csak a XIX. sz. elején ment át kelet-indiai és aboriginal-ausztrál [bosszantás & zaklatás] dialektuson át-vissza. Humbugger –nek nevezik, aki embertársai rovására jóhiszeműségükkel visszaél.

A XIX. század szórakoztatóiparában a vásári és cirkuszi csodák kategóriái mentek humbug számba - akik átlátták a hoaxitását gúnyolódni, a jóhiszeműek meg bámulni váltottak jegyet az ilyen hoaxális kreációkra , mint Szakállas Nő, Elefántfejű Ember, Gyermekarcú Hiéna.

http://www.bluishorange.com/xfiles/humbug4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr621034453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: best dildo 2019.02.14. 18:01:47

Mi lesz az új berlini repülőtérrel? - Fékszárny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.30. 14:58:37

to hum: morogni, zümmögni.
bug: bogár.
humbug: morgó vagy zümmögő bogár.
hummer: olyan nő, aki szopás (főként mélytorkozás) közben rezegteti a hangszálait.
máris okosabbak lettünk, mint a wikipédia :-)

magyar-magyar szótár 2009.03.31. 08:36:31

@bs395: Nem beszélve a mélytorkozás (Deep Throat) politikaiváltozatáról :D
süti beállítások módosítása