vápos - katonai rendészeti járőr [rajon] tagja.   A ros Parancsnokság katonai műkifejezésből alkotott mozaikszó  -élt úgy nagyjából ötven évet... A Magyar Néphadseregben , enyhén pejoratíve imígyen nevezték, főleg a szarfaszú[j]ak [bakák, sivár honvédek, stüszivadászok] a katonai rendészetet. A váp, attól függően, hogy a téeszes [továbbszolgáló] baromarc váp-járőr-parancsnok pedálgép volt-e, szadista vadbarom, vagy egyébként free, raj csávó , a járőr vagy vadászott a városban (munkás zászlóalj esetében a faluban, tanyavidéken) alkoholos italok után portyázó bakákra, kimenősökre, vagy dobizókra, szabadságra menő-jövő sorálományúakra. A katonai rendészeti járőr elvileg rangtól függetlenül eljárhatott katonával szemben, amit nem a rangfokozat határozott meg, hanem a beosztási szám, tehát pl egy főhadnagy simán lebaszhatta, mint a pengősmalacot, az életkorára és szoc-hazájára tekintettel őrnagyi rangú, ám alacsony beosztási számú, pl M-parancsnok vén idiótát.

65M [hatvanöt mintájú: 1965-től rendszeresített] katonai gyakorlóöltözet vápos kiegészítőkkel, úgymint antantszíjhatást is keltő  térképtáska irattartásra ill. forgalomirányító bot. Sípzsinór -persze síp nélkül.

Az itt látható sorkatona, bár honvéd (sivár állat: nincs rangjelzése) ám legalább gumi, inkább öregkatona, mert a surranó[katonai bakancs]ja feketére van bokszolva a gyári csokibarna helyett. Raffkós is, mert sikerült boltolnija egy új surranót.  Forgalomirányítással is foglalkozhatak ill. katonai gépjárművek (akár civil járművel való) karambolja esetén a helyszínelés csak jelenlétükben kezdődhetett meg. (Biztosítván a helyszínt a katonai helyszínelők kiérkezéséig.)

Ritkán-ritkán előfordulhatott, hogy járőrparancsnoknak valami, viszonylag még épeszű, az alkoholtól még nem agyi dementiá-ban szenvedő tiszthelyettest választott, aki persze maga mellé nyúlébélákat, és az ilyen váposok legfőbb gondja az volt, hogyan tudnának lebukás nélkül berúgni, illetve a kapu vagy telephelyszolgálatosoknak megfelelő mennyiségű alkoholos italt bejutatni. Ritkán az ÜTI [ügyeletes tiszt]nek is.

Időnként persze bukta volt, és persze sohaasem a vérgeci váposok buktak le akkor, ha partiba vágták az italraktárban valamelyik preszó pultoslányát vagy ha más nem volt, akkor Verony nénit, a bögrecsárdást, aki cukorpálinkát és kukoricabort mért a laktanyához közeli tanyán, vagy akkor, ha a vápos UAZ égnek vetett orral kunkorodott be a kapun, annyi láda sörrel rakottan hanem perszehogy a gyógyváposok buktáztak, pl jelentéstételük után nem érték el a fehértelefonokat, hogy abba mondjanak vastag hrrrapcíííí-t, hanem oda tették ki a taccsot a parancsnok elé, és máris mehettek fogszira, persze csak a szarfaszújak,mert a szolgszab. értelmében a tiszthelyettes fogvatartását külön erre a célra szolgáló helyiségben kellett megoldani.

Magánmegfigyelésem szerint 100 MN tisztből majdnem egy egész fő nem volt alkoholista (vagyis csak hetente egyszer itta le magát kokira), minden 300-dik pedig absztinens (ami MN tisztben azt jelentette, hogy max évente 4 alkalommal, nagyobb ünnepek, kazahsztáni lőgyakorlat, etc) makirészeg. A Magyarországon Ideiglenesen [lényegében 37 évig] Állomásozó Szovjet Déli Hadseregcsoport [CA cirillbetűk, kibontása: Szovjetszkoje Ármija] legénységi és tiszti állományához képest a MN katonái az antialkoholizmus mozgalmárai voltak. A közös gyakorlatok során a CA állománya mindent megtett azért, hogy magyar fegyvertársaikat rávegye a szokásosnál nagyobb alkoholmennyiség [hiradós katonai szlengben ellátmány] fogyasztásra.

Természetesen a szolgálati szabályzat tiltotta szolgálatban az alkoholfogyasztást, amit a harckészültség veszélyeztetése gumicímszó (bármire ráhúzható volt...) alkalmazásával a katonai bíróság akár 2-től 8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr16870296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.11. 14:39:34

Sztem abban tévedsz, h "Raffkós is, mert sikerült boltolnija egy új surranót." - ugyanis nálunk az új bakancs kopár cuccnak számított, mivel 10 lépés után csúnyán feltörte az ember lábát még ha egy fél hetet az ágy lába alatt puhította is előtte. Ettől volt aztán, h az igazi kopárrügyek kimenőcipőt hordtak a gyakorlóhoz, meg attól is, h az új bakancs rekordidő alatt alakult pálinkává - elég volt levetni, és hanyagul elszenderedni. (meg is érdemelte a tiportfejű állat, ha azt képzelte, alhat kopasz disznó létére...) De a lelakatolt szekrényből is szublimált az új bakancs, hiszen komoly piaci értéke volt. Tehát felénk a raktárosi jóindulat kitüntető jele volt, ha rendesen kitiport öregbakancsot kaptál, úgy 3mm futófelülettel (+némi gombával, ami nélkül katona elképzelhetetlen). Ráadásul azokon már annyi bagarol volt, h tulképp nem is kellett kenni, közepesen intenzív nadrágszárba dörzsöléssel abszolút szemlekész állapotba lehetett hozni.

Az ütik is vedeltek rendesen, nem kellett azokat se félteni. Ügyeletes írnokként gyakran vettem igénybe a mentőt, amikor kifogyott a készletük. Ilyenkor persze az egész törzsszázad, meg a riadó is megkapta az adagjátm amíg a hintó előállt, felvettem a rendeléseket, és begyűjtöttem a pénzt. Valóban tele volt a hordágy piával, néha szirénáztunk is hozzá egy kicsit.

magyar-magyar szótár 2009.01.11. 16:47:52

Én úgy látom, hogy ugyan kopár-osan új ez a surranó, de mégis megfelelően öregszárcsásított [:)] a fekete boksszal, bár a képen látható tipikus baromarcú fejtartásából is a stüszisége árad, de lehet, hogy csak hazajárógép (azaz pedálgép).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.01.12. 01:47:51

bizony

kopasz surmók jártak csak új surranóban

én egyszer ittam az ütivel, aki épp nem volt ügyeletben (magamagát felmentette

no, erről is megvan a véleményem
hogy ugyanis órákig tudnám mesélni a katonaélményeimet (modorosblog figyel?)

pedig igen rühellem
főleg a koránkelést


de mivel igenigen fiatalon (18 év + 1 hónap) lettem tápos, néhány első élményem (sajnos) a sereghez fűz
(itallal, nővel, bunyóval kapcsolatos:)


p.s.: annyit írsz, nem győzöm olvasni:)

Csutakaszürkeló 2009.01.12. 14:35:49

Itt van ez a Veron(y)!
Most tehát vagy mi voltunk egy helyütt katonák, vagy több laktanyának is volt ilyen nevű tartozéka. Amolyan külsős markotányos, akihez kijárni Dobi kapitány engedélyével lehetett.
Nem végzünk egy közvélemény kutatást?
Én azt mondom: Gyöngyös.

magyar-magyar szótár 2009.01.12. 15:14:10

Mondhatnám azt is Csutak', ami igaz, hogy minden katona története ugyanaz [bizonyíték Sztravinszkij története] bármelyég alatt, akármilyen laktanyában. 1909-es születésű bácsikám a szerb királyi hadseregben szolgált az akkor hardware technogeek-be menő gépkocsizóknál, de ugyanazokat a borbelopós és Dobi kapitány történeteket mesélte, amiket én megéltem. Dovlatov A zóná -jában ismerős történeteket olvastam, csak persze nálunk kicsiben, nem birodalmi méretben estek meg a dógok.

De sajnos igaz a Gyöngyös. De akkor ne hagyjuk abba: Gyöngyösön volt az egyik legjobb fogda-dobi-buli. A fogda melett, a laktanyakerítésen túl lakott egy rendőr százados. Egyfütty pálinka, kétfütty bor. Na, és az őrség együtt piált egy alkalommal a fogvatartottakkal, azok leszerelték őket. A váp az egyik presszóban szedte össze a dobinger fogdásokat délelőtt: asztalnak támasztott kalasnyikovval sörözdegéltek beállva már rendesen.

Valamint verony néni olyan gyalázatos cukorcefrés "pálinkát" mért, ami vegyifegyvernek minősült. Egy kemény pálinkaivó srác két dekától betépett és kilépett az első emekletről. Nem lett volna baj, ha nem seggre érkezik: de: elnyílt a medencéje.

Csutakaszürkeló 2009.01.13. 15:12:01

@magyar-magyar szótár: ...egyszer megfogtak a városban egy lelépett flottillás gyereket és behozták a fogdára, míg megérkezik érte a pesti különítmény. Aztán telt-múlt az idő, beesteledett s újra megvirradt. Délelőtt a srác gondolt egyet, szevasztok, mondta a pihenő őröknek, szevasz, mondta a FEFI-nek, na, szevasz, köszönt a kapu ü.h.-nak, és kisétált a kapun. Délben megérkeztek a pestiek és erősen csodálkoztak.
Említesz egy presszót, nevesítenék egyet amire jellemző lehet az eset: Vitis.

Balu424 2009.01.13. 17:10:19

Golyó hadnagyot leszerelésemkor Debrecenbe állomásították. Emléxik valai a polgári nevére?

Csutakaszürkeló 2009.01.14. 14:51:32

@Balu424: Kiss Laci, illett volna megjegyezni

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.21. 16:29:54

@A Hannibal Lektűr-attitűd: hűha, igény volna rá... de ezt is külsősöknek kéne összeállítania, mert hiába nézünk utána, ha mi nem voltunk a seregbe'... :-)

Ha esetleg volna kedved 1-2 bekezdéssel besegíteni :-)

magyar-magyar szótár 2009.02.22. 03:28:28

@Balu424: Golyóra emlékszem, a 22-es csapdájába való kompletidióta volt.
Ezek az emberek -Gyolyó is- mindent megtettek volna a leszerelésükért -pl az én idióta századparancsnokomnak [Nem Molnár Pál fhdgy, ő jóformán az egyetlen értelmiségi és nem alkoholista tiszt volt, akit megismertem] 2,5 millió HTK-ja volt , ezért nem szerelhetett le...

magyar-magyar szótár 2009.02.22. 03:30:34

Egy katonaélmények blog akkor lenne érdekes, ha mondjuk nem MN, hanem általános encyclopediátska lenne... Mondjuk a vergung és a kost und quartteil koráig elmenően ;)

Gondi78 2018.03.14. 14:22:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd: én 17+3 voltam :) jó volt,így utólag :) én spciel örülök, hogy benne voltam még.ezek a maiak már egy gyalásót sem tudnának felemelni :)

2018.03.15. 08:42:29

@Gondi78: Én pont akkor jöttem ki a fősikoláról, amikor megszüntették a kötelező sorozást. Gyalogsági ásóm viszont van, hegyvidéki sátorozásnál hasznos stzntre ásni a talajt.

Frick László Intézet 2018.03.15. 16:12:24

@nagyjoco: Vadkempingezésnél még egy funkciója van :D

2018.03.16. 10:28:36

@Frick László Intézet: Na de Laci :D

Kiborítottuk a derék sváb parasztokat, nem tudtuk, hogy a délnémetek ennyire nem bírják a töményet, hármat vitt el a rohammentő alkoholmérgezés miatt, illetve a falusi derék sváb patikus majdnem kifodult mélyen átélt katolikus hitéből, amikor már a harmadik cuki szöszi kérdezte meg, tart-e esemény utáni tablettát.
A rendezvény szervezői ezután direktívákat adtak ki a kelet-európaiaknak, a kultúrális szinesítés mederben tartása végett.

Frick László Intézet 2018.03.16. 11:34:55

@nagyjoco: Voltál te már spontán-ősi Bayerische Volkfest-en? Én laikusokkal, rögtön beájultak azon, hogy a bajor nők 2 literes söröskorsókat emelgetnek [ az 1,5%-os sörrel, de főleg emelgetik, nemnagyon fogy. Vad Tanzen: Ein takt links, Ein takt Rechts. Netovább: férfiak fellépnek az asztalokra karikásustorozni.
Talán annyival pankosabb a magyar rendezvényeknél, hogy pisálni annyira nem bújnak el, illetve a bokájukat fogva kuffert tárú asszonyok se nagyon bújnak el, amikor a Hansili-juknak odaförmednek, hogy Kammsstua!

A német paraszt sokat-sokat dógozós fajta. A magyar kényelmesebben él a bagy kampányokon ( a 3-5 kaszálás és egy aratás) kíel :D

2018.03.16. 13:01:30

@Frick László Intézet:
www.youtube.com/watch?v=aOwWs7HbVnI

A második felén énkelenek lengyel, olasz, francia vendégzenekarok. Ez alapján én olasz akarnék lenni, esetleg lengyel, ha már olasz nem lehetek.

2018.03.16. 13:28:13

@nagyjoco: Nem is lengyel, orosz.

Frick László Intézet 2018.03.19. 08:24:07

@nagyjoco: Olasznak lenni jó. Jól vezetnek. Az olasz nők sokkal visszafogottabbak, mint a magyarok, messze nem akkora ribancnak mutatják magukat. Szivélyesek az olaszok az idegenekkel, nem akkora türhők, mint a magyarok. Nagyon jó az olasz vendéglátás, a kávé. Főleg Dél-en még nem idegenedtek el annyira egymástól. Idegenként csak ott tapasztaltam "negatív"-at, ahol sok a francia munkanélküli, akik az olasz olcsóságban verik a nyálukat a munkanélküli és egyéb segélyeiken, eléggé undorítóak, mihelyst rájön az olasz, hogy valami más idegen vagy, megenged. A menekültekhez való hozzáállásukat mutattam: Elesett, segítségre szoruló afrikai érkezik -munkát ajánlanak neki. Ha egy afrikai örül, hogy megmenekült a szörnyűségekből és szeretne dolgozni, kap munkát. Ha jól dolgozik, megbecsülik. Az olasz balodalinak eleve is van vagy 4 gyereke, náluk a polgárpukkasztás, a faszkók agyának felbaszása nem dumálásból meg fészbúkon ráírásból és kommentiális őrjöngésből áll, hanem tettekből, a 4 sajátjuk mellé [örök]befogadnak egy kis afrikait.

Ami a magyaroktól jelentősen elkülönbözteti őket, az a nem-lopás. Pedig vannak cigányok. Amit írok, nem érvényes Nápolyra Sorrento-ig, Nápoly külön világ és tészta
de Dél egyéb helyein a halász kihúzza a csónakot, rajta a motor, benne a tartályban a benzin és csak le se láncolja. Ott is piálnak, drogoznak, buliznak fiatalok a parton, de hülyeségből se nyúlnak a máséhoz. Az evezőt se viszik el. Sokkal jobb a közbiztonság. A szeméttel van baj, egészen pontosan a szemét kezelésével, elszállításával.. de ezen kívül negatívumot nem tudok. A szegény munkáscsaládok a nem szép, de jó tengerparti szakaszt úgy foglalják, a második érkező szorosan az első mellé és azonnal barátkoznak, ha ismeretlenek is.

Nem is értem azt az afrikai menekültet, aki tovább áll onnan. Vagyis értem én: nem akar dolgozni.

2018.03.24. 22:17:11

@Frick László Intézet: Imádom Olaszországot is huszonöt éve. Sajnos még csak az északi részein jártam, de szeretnék eljutni a délre is.

Frick László Intézet 2018.03.26. 08:38:32

@nagyjoco: Délen csak Nápolyban kell vigyázni. Ott működik némi magyarosság (amit a magyarok cigányság-nak neveznek) de pl a kávéházak tulajdonosai ott sem zaccból akarnak mííírrijádoss-ok lenni.

Ami mozaikosság megfigyelhető Magyarországon, olyan van a csizma szárától lefelé -megrőkönyödve tapasztaltam Bari-től mindössze 120 km-re északra egy Siófok-szerűen aljas foltot.

Néha a magyarok meg tudnak ütközni egy kis parasztos ridegségen.. a mediterrano büszke ember s ha valamit nem tud, akkor parasztos-tahó gőgösséggel reígál. Nekik a magyar ivrrit halandzsául cseng, nem tudját hovatenni, amikor rákérdeztem, Csehszlovákia szétválása után 20 évvel cseszlováknak nézett egy pincérlány, ő hibázott a magyarra legközelébb. De ha mondod, hogy Ungheria, onnantól jó és könnyű. Puskás nem jön be, mert nem tudják, hogy a halandzsa ekmeknyelvű mért emlegeti azt a régi híres spanyol focistát. Garibaldi megítélése vegyes, ezért Kossuth-ra se túl ötletes hivatkozni.

Frick László Intézet 2018.03.26. 08:38:39

@nagyjoco: Délen csak Nápolyban kell vigyázni. Ott működik némi magyarosság (amit a magyarok cigányság-nak neveznek) de pl a kávéházak tulajdonosai ott sem zaccból akarnak mííírrijádoss-ok lenni.

Ami mozaikosság megfigyelhető Magyarországon, olyan van a csizma szárától lefelé -megrőkönyödve tapasztaltam Bari-től mindössze 120 km-re északra egy Siófok-szerűen aljas foltot.

Néha a magyarok meg tudnak ütközni egy kis parasztos ridegségen.. a mediterrano büszke ember s ha valamit nem tud, akkor parasztos-tahó gőgösséggel reígál. Nekik a magyar ivrrit halandzsául cseng, nem tudját hovatenni, amikor rákérdeztem, Csehszlovákia szétválása után 20 évvel cseszlováknak nézett egy pincérlány, ő hibázott a magyarra legközelébb. De ha mondod, hogy Ungheria, onnantól jó és könnyű. Puskás nem jön be, mert nem tudják, hogy a halandzsa ekmeknyelvű mért emlegeti azt a régi híres spanyol focistát. Garibaldi megítélése vegyes, ezért Kossuth-ra se túl ötletes hivatkozni.
süti beállítások módosítása