kutyabőr -ez a szócikkem újfent csak  ürügy arra, hogy a szó jelentésének ne az elsődleges, szinte közhelyszerűen ismert metszésével foglalkozzam, ami: nemesi cím adományozását igazoló oklevél. És persze mélymagyar dokumentum, mert valójában kecskebőrből készült.

 Majd remélem kedves kommentelőim tájékoztatni fognak, hogy másodlagos jelentés-kifejtésem csupa közhely, a valahány mancs a Nagy Brehm-ben avagy paták-alapítvány már annyira rá van kattanva e témára, hogy a vízcsapból is ez az unalmas téma folyik, mire is kell ennyi exportkutya. Kiskutya, nagykutya. Kutyafelvásárlók ezerszám viszik ki külföldre a kutyákat. De jócskán marad itthon is. Lopják is a kutyákat, kifejezetten prémállatként. Hogy a prémtelen bőrt használják-e, nem tudom. Mivel volt már kezemben nemkevés kutyabundából készült parasztkucsma, bizony egynémely bőrkabát szaga ismerős a 10zere Ft-os szegmensben. Hát még 40ezer Ft-os fehér kozák-kucsma kateg'ben! Amikor az utcámbéliek panaszkodtak az azóta idegenkezűség által az örök kutyamezőkre szenderült kuvasz-komondor keverék kutyám diszkriminatív viselkedése miatt és a dögész felajánlotta, hogy ingyen megszabadít tőle, az öreg juhász pedig elárulta, hogy bizony kuvaszból nemakármilyen báránybőr kucsma készíthető, felfigyeltem a témakörre.

A rotweilerből és német juhászból nercbunda készül. A minap [két éve...] sikerült elolvasnom a Svejk-folyamot Jaroslav Hasektől. Nos, így végre megtudhattam, hogy A Derék [Brave] Katona és a Tettesd A hülyét Ha Jót Akarsz Magadnak Mozgalom egyik ősatyja kutyakereskedőként kezdte pályafutását. Azt viszont nem a regényből, hanem papírlexikonból tudtam meg, hogy Svejk egyik kollégája, a kutyaszargyűjtő nem hülyeségből gyűjtötte Prága utcáin a kutyaszart, hanem mert bőrcserző alapanyag a canis merga [kutyaszar]. Vagyis előfordulhatott, hogy kutyaszar-ból nyert cserzőanyaggal készítettek ki kutyaprémet.

Vagyis nem csak a tejföl meg tejtermék és vörösáru-hamisítás hagyományai évszázadosak, de a prémbiznisznek is vannak setétebbnél is setétebb árnyalatai. Kénkőszag'nál büdösebbek.

Svejk, mint lókupecek lovaikat, festette is át a nemmellesleg lopott kutyákat, pl bármelynagyobbacska kutyából dobbermant  imígyen állított elő.

Jó, akkor pipa, enter, németjuhász és rotweiler-lopások, fehér göndörszőrű kutyák lopásai.. ez megvan. De mire lopják a kis pulikölyköket? Illetve vásárolják föl jópénzért. Gyakori, hogy erdélyi magyarok, románok vásárolják föl a kiskutyákat azal, hogy "viszik olaszba". A 4-es számú 8halálosságban elsőszámú) főútvonalon azonban nmégis Kelet-nek veszik az irányt!

Nos, a kis pulikölyök irhából hamis karakül-juh prém, azaz hamis perzsagallér készül. Vagy nőikesztyű csuklóprémje.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://users.atw.hu/allatvedo/keptar/baby-lamb.jpg”.

Most pedig izgalommal várom az önfelkent állatvédőket, hogy a pofámba verjék, beh uncsi ez a cikk, már százszor megírták a Mindenféle Mancs és Pata alapítványok szájtjain már besárgult az archívumban ez a téma. Dojó is lenne... dojó...

perzsa bárány, karakül-prém alapanyag

 

 

 

 

Törzskönyvezetlen, keverék pulikölyök (nem a fenti fajtatiszták) 5000-ért: megéri a prém-csempésznek...

2 komment

Címkék: kutyabőr

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr50829167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hairybottler 2008.12.27. 19:06:24

ez zora - _én_ akkor már tudom, hova tűntek a haverom, pontosabban a haverom _kislányának_ a kutyusai a srác öreg-hegyi kéglije elől... az a csudálatos, h mást nem vittek el, de a kutyusok nem bírták soha pár hónapnál tovább... volt köztük rotveiler is, persze csak pici. mondom, ez zora, de ez esetben nem adom tovább a tudást.

Intizar 2009.12.05. 01:00:32

Csak így tovább, nyilvánosság kell!!!
süti beállítások módosítása