mezgaz ( mezőgazdaság ; ~ -i) társaság - Eleinte termelőszövetkezetből vagy állami gazdaságból alakult [gründolódott] gazdasági társaság. Termelőszövetkezeteket még ma is lelni a gazdaságitérképen, elsősorban bús & mélymagyar  haladóbaloldali agrárértelmiségiek vezetésével és szintén búsmagyar, a  Boldog Téeszidők iránti nosztalgikus attitüdben élő, fideXXXeket apjafaszázó, Orbánt Orsós-cigánykúnnyázó [powered by Népszabi] tagsággal, lényegében a Gyurcsányt élből feltétel nélkül támogató téeszparasztság (a helyzet orbanizálódásában szavazóbázis, amire utalva GYF sakkban tarthatja az MSZP-s téeszelnöktagozatot is).

A szövetkezet, mint forma, igen kedvelt a lajtántúli parasztság köreiben, 70-80 éves hagyománya van a dán típusú szövetkezeteknek, amiket a kisgazdák is preferáltak volna 1945-48 között (Kovács Imre   pl.) . Ma a Termelő és Értékesítő szövetkezet (tész) lehetne alkalmas ~ szövetkezeti forma, de az ostoba & buta zsírparaszt annyira fél a szövetkezet szótól.. vajon miért is? (A lajtántúl, az a zöldebbrétje halaldóbaloldalijainknak, vö Kartal Zsuzsa gyönyerő beszélye a NépszabiOnLine-on)

Állami gazdaságok már a II. világháború előtt is voltak. Ménesbirtok. Vetőmagtermesztés, tudományos cél támogtására, stb.

A termelőszövetkezetek széjjelverését az urbanlegend és a jellegzetesen mélymagyar központi majdénmegmondom-alapú észsosztás a néhai kisgazdák meg egy Dr Torgyán József nevű budapestiparaszt és ügyvéd, populista, demagóg politikus nevéhez fűzi. Pilátus [ repülőgép] benne van a  Credo [magyar összeszerelésű autóbusz] mellett a magyar járműgyártás történetében, de kb ennyi is az összefüggés a ~ és Torgyán között is: paraszt, paraszt, de nem mind egy.  (A Pilátus szétszerelve belefér egy Credo -ba, ez igaz…)

 Valójában az 1990-92-ben felbomlott termelőszövetkezeteket a vezetőség szedte széjjel kihasználva a gazdasági társasággá alakulás lehetőségét. Legrokonszenvesebbnek a téeszfőnökök a kft-t találták. A részvénytársasági forma az elkönyvelés művészeinek   cuki, mert lehetővé teszi, hogy a menedzsment nullaosztalék fizetése mellett hullára kereshesse magát. A hülye mélymogyorók jobbsi urbanlegend Apró Piroska néninek feszt a nagypapáját emlegeti, pedig ez aztán nem lényeges abban, hogy Piroska néni  igazából a magyar részvénytársasági kreatív elkönyvelés [röviden adók -és  osztalék fizetés megkerülése] népi iparművésze, a dossziécég-alapítás és kezelés, az offshore-izálás világbajnoka, többszörös országos bajnok, felfedező és innovátor. Az egyik első volt, aki araboknak adott el falból céget.

  A termelőszövetkezeti tagság egy részét képtelenség volt lerázni: befizették a kft-tagsághoz akkoron szükséges 10ezer Ft-os betétet. Sőt, ismeretesek példák arra, hogy akkoron 70 esztendős analfabéta zsírkulák vette le megtakarított pénzecskéje egy töredékét mestergerendáról azzal, hogy a vejkó abból 300ezer Ft-os részt vegyen a kft-ben. Aminek neve általánosan AGRO[valami] kft lett. A másik fantáziadús névadási szokás pedig a fénekek neveiből képzett mozaiknév a ViFoDuFa vagy a BaSzoVa -Agro stb. 

A büdös gumicsizmás ergya téeszparasztját a volt téeszfénekek egy rendelet segítségével és a munkanélkülire vetetkezés-sel ugrajtották ki. Egyrészt a büdösparaszt nem volt hajlandó a 10ezres betétjét 30ezerre kiegészíteni (mai kb 100ezer Ft-tal megtoldani). Másrészt kft-résztulajdonos nem kaphat munkanélküli segélyt. Márpedig a leszakadó ~dógozói rétegeknél a munkanélkülire vetetkezés téli népsport volt. Így aztán kikapták a 10ezer Ft-jukat, jól elitták egy hétvégén, és szidták a Torgyán   parasztkurvannyát, amiért széjjelverte a téeszeket.

 A ~ kft-tulajdonosok meg azon agyaltak, hogy az ős-téesztag nyugdíjasokat a földhaszonbérletekből, háztáji feődbű, egyéb javadalmazásokból (szemeskukorica fejadag) hogyan tudnák kisakkozni.

A sakk művészete sokban hasonlít a politikához, amennyiben a jó játékos képes a gyönge lépéseit irányítani, és a gyönge azt is hiheti, hogy akár be is mattolhatja majd a jójátékost. Röviden ez a kép foglalja össze a magyar politikatörténetet 1988-2008. között.  (Horn Gyula   malomjátékos volt: akárhová lépett ellenfele, csiki-csukival csak ő vette le a "babját".) Lóugrás [Hagyó Miklóssal fenyegetik Demszkyt a bosszúéhes MSZP-sek..], parasztáldozat [Zuschlag "ügy"]

 

 A termelőszövetkezetekből kiszervezettt kft-tulajdonosok és mezgaz részvénytársasági górék (felmagyarul menedzsment) tagjai kivétel nélkül MSZP-s vagy esetleg SZDSZ-es [Wekler Frakció] érzelműek.

 

FIGYELEM! A mezőgazdaságot a politika nem úgy metszi ketté, ahogyan azt a kommunikátoraink fobizálni szeretnék az ergyának & ostobának lenézett paraszt-sávba. Esetgyűjteményem legszebb darabja: Mezőgazdasági részvénytársaság vérszocialista érzelmű zsigeriMSZP-s menedzsmenttel (pszichoszomatikus tüneteik vannak az orbanofóbiájuk miatt)  ÁM de elnöknek szemtelenülfiatal (39 éves) MATÉSZ-es csávót hívtak meg, akinek oskolázottsága, khrmmm, annyira dekoratív kb, mint a "pénzügyminiszter"-ünké a funkciójához (nem Draskovicsra gondoltam, hanem a fickóra, akinek A Táskát a kezébe szokták nyomni..).

  Strómanok segítségével 1990-92. között osztrák és német érdekeltségű konzorciumok is alapítottak ~ társaságokat. Az egyik leghirhedtebb figura id.Blazsejovszky Rudolf, Rudi bácsi [Copfos]-abban a korban még nem munkanélkül fetrengtek a szegény tényfeltáróújságíróink, mégsem estek hasra ebben a legalább kunhalom nagyságú témában. Az osztrák és német társaságok azóta szépen bedolgozták magukat a ~ba. Míg a budapestiparaszt mélymagyar irígységében a zsírtraktorosgazdagparaszt segge alól sajnálja el a vadiúj, műanyag motorfedeles Belarusz MTZ-t, és szegény polfotósnak kilométereket kellett járnia, hogy egy pesti parasztlázításra alkalmas nagyságú 10 éves Massey-Ferguson-t leljen térdből POV-olni, a külföldi tulajdonú ~ társaságok befészkelték magukat még az állami bértárolásba [Concordia] is. Az a paradox helyzet alakulhatott ki, hogy a termelők gabonaexporttámogatását pl ilyen társaságok is zsebreügyeskedték . (Az ügyes almagyarul vérgeci aljas törtető ganyé lopcsalista  ~és:  átverizmus) Az urbanlegend szerint a ~ parasztok nem munkából, hanem támogatásokból élnek. Ehhez felsorolom az összes ~támogatást, amihez közvetlenül a termelő/tenyésztő juthat: föld-alapú támogatás.

 A budapestiparaszt akkor sem érti meg a vidékiparaszt viszonyát az időjáráshoz, ha egyébként balcsiparti ücsi-palcsi-TVpari-ubi-rágcsi-mogyi árusként akarná megkeresni két hónap alatt az éves jövedelmét, és bebaszik neki két hét ősziidőjárás június vége-július elején.

 Nagyjából lexikon méretű lenne ez a szócikk csak nagyvonalakban is kifejtve.

 

Tekintettel a blog-pont-hu blogoszferiális űr[pl mars]lakóira, inkább a mókásabb, poenosabb részeket emelném ki. Hogy pl a haladóbaloldali és liberális megmondóértelmiség téeszelnöktagozatnak köpködi le az MSZP-ben azt a masszív társulatot, ami egyébként oszlopa mindennek, ami gyurcsányi. Sőt: ők nyerték meg, a téeszelnökök (közöttük 2 valódi téeszelnök is van) A Pártnak a 2006-os választást. A Párt-ban persze belsőhatalmi okok miatt úgy kommunikálják kifelé -és ide vokáloz az SZDSZ  béközép is támogatólag- , hogy a "  téeszelnök tagozat " volt A Párt-on belül a kerékkötője a reformoknak.

 

kerékkötő az a lánc (ennekhíján kötél), amivel a meredek lejtőn a szekér hátsókerekeit fékezés céljából kikötik. Persze a kiművelt budapestiparaszt mindenhez, így a hegyiszekerezéshez is nagyon ért, nem csupán a zsírtraktorosgazdák szociológiájához. Azt azonban még a budapestiparasztok is bevették, hogy Demszky Gábor táblái (á 300ezer Ft gagyi, nem szabvány táblákért) állították meg a zsírtraktorosgazdatámadást a Belváros határán, ahová a KRESZ szabályai szerint egyébként ~ vontatóval behajtani tilos amúgy is.

 

Mára az egész kisgazda mizéria történelem, Torgyán a helyére került, ahová való (bulvártévék celebciki-sávja) , a tokaji borvidék jórésze francia kézben, és szerte az alföldön is jólkiépült, prosperáló, külföldi (lajtántúli) tulajdonú ~ társaságok várják a felszabadulást.

 Egyébként meg az idei volt az első év, amiben az élelmiszerimporté meghaladta az export volumenét. Az a tény, hogy ~ exportunk nyersanyag, importunk pedig magasfeldolgozottságú termék, csak köbre emeli a habot a büdösparaszt torkán. Pestiparasztnak mindegy, hogy bulgár-e a "Sportszelet", lényeg, hogy nyami legyen. Korszerűparaszt vagy elfogadja, hogy mehet az apja kaszájával a múzijumba csontváznak, vagy felköltözik valamelyik városba a helyzet mexicanizálódásáért. Az majd csuhájj lesz, ha városaink peremvidékei bele-slum-ösödnek a falurendezésbe . Ott majd jól résztvesz továbbképzéseken a városiparaszt, hogy kultúrált gyárimunkás lehessen valamely mélymagyar blúcsipben pl az autó[alkatrészgyártó]iparban.

 Végül szót kell ejtenem gyűjetményemben a mezgazreformokról. 

Az elmúlt 60 éveben sehol a világon ennyi mezgaz reform nem volt, mint Magyarországon. Korszerűparaszt 1945-ben átvette a kiosztott földet, 1948-ban termelőszövetkezeti csoportot alapított ("hun keő aláírni?") 1954-ben [Nagy Imre Reform] mégis kilépett a termelőszövetkezetből, 1957-ben belépett, vissza, ha mégsem nagyon akart, akkor 1960-ban bevitték a makacsabbja korszerűtlenparasztot talpalni a járási rendőrkapitányságra. 1963-ban A Párt KB panaszdélelőttöt tartott, miszerint a vidékieltássak 60%-osan túlszervezték a téeszeket. (Az iskolában a "lenini" -meléknévvel különböztették el a Kádár-féle téesz-szervezést, és mondhatom, a módszerek tényleg leniniek voltak, vö az ukrán ~ reformját 1922-24-ben. ) A '60-as években megengedték a maszekolást (háztáji termelést) , a 70-es években budapestiparaszt eltássak felszólaltak, hogy ők hátrányban vannak a 16Ft-os órabérükkel a vidékiparaszt 10Ft-os órabéréhez, mert a büdös vidéki maszekolhat a háztájiban, mint állat (pl güzü, ami nem a mozog, de kicsi mezeiegérféle...) . És innen nem sorolom a további ~ reformokat, mert bejegyzésem máris blogalkalmatlanul hosszú lett...

 

Aki idáig eljutott az olvasásban, az megérdemli, hogy a bloggizmóban csontig kiült fartekéit a székről elemelvén megtapsolja dicső & vezérlő értelmiségünket, hogy hazabeszéljek, népünk Nagy Tanítóját Tóta W Árpádot, aki majdnem annyit ért a ~hoz, mint Uj Péter a Vásárhelyi-tervhez és a tiszai vízkormányzáshoz. Nagy Tanítónk mégis milyen jól tanította nekünk ~t a Modern Képmesék néhány jelenetkéjében. (ütemes taps, éljenzés) A magyar ~ soha nem jutott volna el idáig mindenkori vezérlő és okos reformértelmiségünk nélkül. Reformértelmiségi 1963-ban a minden, ami ~ levegyszerezését tanította, kapa helyett gyomirtó a kukoricában (aminél a kapálás=talajlazítás IS] … még elcsípte a nyugdíj előtt az észosztásra kapható óradíjat, és 1990-ben meg biogazdatanfolyamon okított: vegyük elő nagyapáink kapáit! (saraboló, töltögető, áskapa, stb) Tolikapázzuk a kukoricát!  

 A települési reformok, a közlekedési és vidékiélet-szervezési reformok, centralizáció, decentralizáció (most megint a cetralizáció a divattrend a településreformológiában) .

 Ne győzzünk tapsolni, dübörögjünk is.

 

Köszönöm a figyelmet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr26821722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.14. 08:48:08

picit sok a mutyi a területen, a szövetkezetektől írtóznak, mint a kárpótlási jegytől, a támogatás meg megy egyből a felvásárlónak.
miért érzem úgy, hogy ebből sok döntéshozó jól jár? az kicsit abszurd, hogy egyik kelet-uniós termék a plusz szállítási költséggel is olcsóbb, mint a magyar.

magyar-magyar szótár 2008.12.14. 09:00:54

Ach, a szlovák parasztok is, mint valami mélymagyarok, dúlnak most a cseh tejipar cunamija miatt. Már a zónijónál is felszólaltak. Mi lesz, ha a szlovák paraszt a francia parasztok zónijósnormáit alkalmazza, és nem, mint a birka magyar, a tehenészet bejáróján döntöget kanna tejeket, hanem kaminyonokat autópálya árokba, gyú'togatással.

magyar-magyar szótár 2008.12.14. 09:02:41

Cunami:
1.Elönti a piacot az olcsóval.
2.lepusztítja a helyi termelést.
3.Egyedül maradt főbb szereplőként árat diktál, most már zónijósnorma magasságában.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.14. 12:33:36

a cseheknek kétlem, hogy ennyi tartalékuk lenne. az unión belül a mezgazd ártámogatása pedig erről szól: megpróbálják egymást kiéheztetni, na meg a harmadik világbelieket. ez amolyan negatív licit, amire a költségvetés háromnegyedét is hajlandóak elkölteni, csak mert a másik is.
értem én, ohgy stratéigai ágazat, de csak elhetne ezt okosabban, mint pl a dánok.

magyar-magyar szótár 2008.12.14. 16:02:44

A dánok legalább annyira durván protekcionisták, mint az osztrákok. Dán sertésszeletet csak motorosszemüvegben tudsz sütni, annyi benne a víz, már az élő sertést, a hormonkezelt, génmanipulált takarmánnyal (ipari körülmények, beton stb, kamerás figyelőrendszer) bejuttatnak olyan kemikáliákat, amik betárolnak a disznóba egy kis fölös vizet. Utána még a húsipari manuipulációk, hogy az a víz bent is maradjon. Így amikor megsütsz 100 egység dán ipari disznóhúst, 20%-kal kevesebb marad, mire megsül, mint a "korszerűtlen" magyarból.

Ettem francia disznósültet, na, azt cápauszonynak lehetet volna eladni.

Szerintem a csehek kooperációban nyomatják a tejüket.
süti beállítások módosítása