kézrátétel -1. rendőrségi ill katonai [fogda; járőr; őr kiképzési] szakzsargonban a fizikai erőszak, ütlegelés.

A  múlt század '70-es '80-as éveinek rendőri-politika taktikája lényege az volt, hogy ismert ellenzéki személyiségek ellen lehetőleg nem alkalmaztak ~-t. Sőt, egyáltalán, a "nem csinálunk belőlük mártírt" és a "nem etetjük a nyugati sajtót hírekkel" -jegyében kímélték őket. Demszky vagy Orbán legendás "megverettetései"-t úgy kellett kiprovokálni.

Ellenben ismeretlen, névtelen embereken, ha politikaiak voltak, szivesen gyakorolták. Kedvelt formája a gyomros volt, amit képtelenség   orvosi látlelettel igazolni. Kiképzésen, oktatáson el is mondták, hogy a ~-t lehetőleg lágyrészeken, nyom nélkül kell alkalmazni.

~ kihallgatási szituációban -Tar Sándor visszaemlékezése:

"1976-ban a hazai szamizdat előzményének számító Profilban Kenedi J[ános]  révén megjelent a díjnyertes szociográfiám, miután a Mozgó Világból az Alföldi Nyomdában ki lett cenzúrázva. Nem sokkal utána a gyári (akkori és későbbi munkahelye a Medicor) rendőrségi összekötő felkeresett otthon - lázasan feküdtem, tele gyógyszerekkel -, hogy fáradjon már velem, Tar elvtárs, be a rendőrségre, van egy kis probléma, valami gyári lopás, nem nagy ügy. Az épületben kinyitott egy ajtót, előre engedett, csak mikor becsukta, akkor vettem észre, hogy ő kint maradt. Aztán - a rendőri szakzsargonnal szólva - kézrátétel történt; a bal fülemre azóta is nagyot hallok. Mire magamhoz tértem, már fésültek, majd átvittek egy másik helyiségbe, lelöktek egy székre, velem szemben a parancsnok III/III-as helyettese, B. L. őrnagy ült, és mosolygott. Mögötte a falon Felix Dzserzsinszkij arcképe díszelgett, az életben nem felejtem el. Innen csak két ajtón lehet kimenni, Tar elvtárs, közölte, miután ismertette az előbb említett vádpontokat. A baloldali ajtón, mutatott rá, amelyik a börtönbe vezet, vagy azon, amelyiken bejött ide hozzánk, ehhez viszont alá kell azt írnia, amit most diktálni fogok. Mert, folytatta, nem csak az van, hogy homoszexuális és ellenforradalmár vagyok, ez magánügy, míg ki nem derül, ugyebár, de a fő bűnöm, hogy én felelős beosztású művezetőként, alapszervezeti titkárként ilyen Kenedi- és Csalog-féle jöttment, ellenzéki csőcselékkel tartom a kapcsolatot. Előtte a Profil feküdt az asztalon, sorolta a büntetési tételeket. Rám nézett és megkérdezte: Na, Tar elvtárs, akkor hogy legyen? Diktálhatom?"38
http://beszelo.c3.hu/cikkek/allambiztonsag-es-pszichologia

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Felix_Dzerzhinsky_1919.jpg/150px-Felix_Dzerzhinsky_1919.jpg
Felix Edmindovics Dzserzsinszkij, a CSEKA (szovjet állambiztonsági [párt]rendőrség) megalapítója viszonylag rokonszenves, idealizált, retusált fotón. hu.wikipedia.org/wiki/Feliksz_Edmundovics_Dzserzsinszkij
 

 

  Mihail Tuhacsevszkij (1893-1937)-őrajta konkréte kézrátételt nem alkalmaztak. Patkányokkal teli láda lyukára ültették csupasz fenékkel. A patkányok már napok óta éheztek... Sztalin módszere az volt, hogy terroristáit melegcsákányváltásban hatévente egy új nemzedékkel tétette lapátra. Tuhacsevszkij azonban igen közeli bizalmasa volt, vele ~ nélkül végzett...

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/41309000/jpg/_41309788_tuhachevski-1935.jpg

 

 

 

 

 www.hrono.ru/biograf/tuhachev.html

http://hetilap.hetek.hu/images/06.031/hatter/police.JPG

 

~ kínai rendőrök alkalmazásában.

 

 

 

 

 

 

 

2. szakrális hit, erő, stb átadása ~ útján:

Hit Gyülekezete - Németh Sándor - Vidám Vasárnap - Hitvallás ...
A kézrátétel olyan szent cselekedet, amikor Isten szolgája meghatározott szellemi célból teszi kezét egy másik személyre. Rendszerint ima vagy prófécia kíséri.
www.hit.hu/hitvallas12.html  

 

 Baptisták pappá avató  kézrátétele:A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://baptistagyulekezet.shp.hu/hpc/elemkepek/baptistagyulekezet/baptistagyulekezet11562615781190011272.jpg”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subba - A hét partifotója: Kézrátétel
A képeken szereplő pozitúrák nem jelentenek érzéki örömöt a szereplőknek!
subba.blog.hu/2008/04/01/a_het_partifotoja_kezratetel 

http://stuorgs.uidaho.edu/~flame/images/rubens_rape.jpg 

 

 


Peter Paul Rubens festménye:

A szabin nők elrablása

Ilyen hölgyeken alkalmazott ~ esetén a jól kottázottság alapkövetelmény volt

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr93818864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása