szúrás -[orvostudomány] a biopszia kifejezés magyarítása. Dr Bánsághi Zoltán radiológus, költő és pszichiáter szóleleménye. Példamondat: "Akkor holnap szúrok egy májat." Biopszia: pathológus mintavétele, pl rákos [gyanús] daganatból. Mintavevő tűvel.

Beszélye a témában:

Dr. Bánsághi Zoltán

Nyűglődtem az egyetemen. Sokan pszichiáternek láttak, magam sebész szerettem volna lenni.
A szerveskémián mindig elvéreztem, és versírás közben lettem radiológus. Pap János egyik betegében egyszer láttam valamit. Közel volt a felszínhez, nem tudtuk mi az. A klinikán új voltam, még nem szakorvos, csak olyan  gyöttment . Azt mondtam: >>Szúrjuk meg, UH vezérelve<<. A kollégák elrökönyödtek, fagyott, bolondnak kijáró csend  lett. Úgy gondolom kicsit szégyeltek, mint vendégségben a böfögő kamaszt. Pap János hallhatott, alig láthatóan mosolygott, majd rábólintott. Így lettem. Köszönöm, János.

 

 

 

 

 

 

BETEG: Hogyan szólíthatom, doktor úr?

BÁNSÁGHI: Mi mindnyájan orvosok vagyunk.

Bánsághi ezzel enyhén nagylelkű volt és nyilván a csapatra gondolt, aminek tagja. Mert egyébként vannak születettorvosok, meg címzetesek, meg jótanulók, akik majd sok pénzt akarnak keresni.

De ez már egy másik szócikk...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr96829209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2009.08.07. 05:31:08

Ugyan, ugyan, a szúrás évtizedek óta szúrás, nem a Zoltán találta ezt ki.

Evvan.

magyar-magyar szótár 2009.08.07. 06:33:12

@radiologus.hu: Elnézést, a rajongás ködfátyola miatt volt az egész, rutinos beteg (ill kisérője ) ha véletlenül a Magyar Egészségügyben összefut még egy születettorvossal (negyed hétkor bent van már és a főnővér úgy beszél vele beteg előtt, mint hülyegyerekkel) , akkor elfogul -evvan, doktor úr!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2009.08.07. 17:43:50

@magyar-magyar szótár:

Elég jól tudom, milyen az elfogult páciens. ;-)

magyar-magyar szótár 2009.08.08. 08:43:12

@radiologus.hu: Gyorsan megragadom az alkalmat és nyalintok egyet a radiológusok céhén, kórházi passzusaimban a legműveltebb orvos egy radiológusnő volt , minden para nélkül nettó csont 120-ért gályázott, az igaz, hogy 50-en fölüli , tőle is könnybe lábadt a szemem, pedig a kuncsaft általában nővérasszisztensnek nézi , ugye, fonendoszkóp nélkül járdalja a folyosókat ---

Intizar 2009.12.04. 22:45:19

Bánsághit én személyesen imádom, ettől függetlenül nem tartom lehetetlennek, hogy a folklór már őelőtte is számon tartotta e szép szót.

Intizar 2009.12.04. 22:47:09

Ja, intézményesen is ájultan tisztelem. Egészen komolyan.

magyar-magyar szótár 2009.12.05. 07:18:54

@Intizar: Amíg van negyven ilyen ember, mint Bánshági, addig remény is. Bocsjav tíz, akkor is...

Intizar 2009.12.06. 18:04:54

Ha csak tíz van, már nem pusztul el Szodoma...
süti beállítások módosítása