nácizás – Kedvelt úri-és értelmiségitahó sport. Szajkómunkásság körében csepegtető technikával, de egyszerű "kenyem-hátha ragad is " alapon is népszerű (vö. demagóg). 1990. tavasz után terjedt el a haladóbaloldali és liberális újságírók körében –először mint stilisztai eszköz alól kikunkorodó szóforgács, amit igazán senki nem vet komolyan Csurka István kifejlődéséig… Ennek a stilisztikai eszköznek a neve nagyítás. Technikája: valamely kicsiny tárgyra vagy személyre egy sokkal nagyobbra illő jellemzését roggyantja rá a publicista, részben a figyelemfelkeltés, részben a túlfűtött önkielégítési vágy okán.

Kellő arányérzék nélkül komikus összetételek keletkezhetnek. Ma már nehéz elhinni, de a keresetlen úritahó túlzásba esést többszörösen összetett mondat kereteiben nem Uj Peti vagy Tóta W Árpád találta föl, vagy leste el Para Kovács Imre nagytanítóitól Kukorelly Endrétől és Garaczi Lászlótól, hanem bizony-bizony Dr Kovács Zoltán-Megyesi Gusztáv és Váncsa István paskolgatták először a stílbrav (vö Esterházy Péter) spanyolviaszkját (még a ’80-as évek derekán).

A ~ jópofán hat, ha a vélük ellenséges, nekünk nem tetsző, általunk zsigeri szintekig gyűlölt paprikajancsira (pl Bayer Zsoltra) csap le.

Az senkit sem zavar a jaajdemárliberális  és a hűdehaladóbaloldali újságírók közül és az őket copyrozó slapajból, hogy azzal, ha szíre-szóra minden kis (magukfajta..) bérnyalnokot, szajkómunkást le ~ nak, azzal részben segítik a valódinácik elkeveredést a tömegben, részben pedig mélyen lealázzák a nácizmus áldozatai –és a nagyítás miatt megkisebbítik a veszélyét, egyenlőség látszatát keltve egy kisebb magyar populista néppárt és a Német Birodalmat a világra rászabadítő NSDAP között. Félő, hogy az első időgépekből diákságunk majd azzal rohan oda Adolf Hitlerhez, megcsippentve pofiján a bőrt, hogy te kis órbánfiktórr!

A ~ publicisztikai-stilisztikai egytestvére a kommunistázás. Tehát ez a természetes reakcója a „jobbsi” újságírásnak a ~ra. És innen a menet ugyanaz, a jóooldali stréber bloggerkékben és copyzó nyalingerekben azt a tévképzetet keltik, hogy Mesterházy Attila egy kiköpött Sztalin, csak őneki a bajuszából több szőr került az álla alá. Természetesen egy minőségi nyalógép, amikor feltűnésiviszketegságből és mert ő már márkanév ebben, túlzásba esik, azért igazából nem gondolja komolyan, hogy Bayer Zsolt náci is, ha gépéből billentyűparancsra ugrik elő a náci szó.

Viszont a „jobbsi” újságírók egy tökkomolyan gondolják, hogy Bayer Zsolt korunk Illyés Gyulája. Illyés Gyula valamint  Bayer Zsolt és mondjuk Bächer Iván között van egy nagy különbség. Bár Illyés Gyula is időnként politikailag megfelelő volt –de azért bérnyalnokká nem alázta le magát. Azt is meg kell azonban hagyni, mármint a Bächer Iván és a Bayer Zsolt –féle embereknek, hogy ha nem politizálnának, akkor a magyar kisprózagyártás középvonalában tanyázván, bizony elmehetnének tanítani egy középiskolába, vagy más egyéb megélhetés után kéne nézniük. Márpedig azt tudjuk, hogy a zsé határozza meg a tudatot…

 de nem Illyés Gyuláét

 

 

 

 

 

 

hanem pl az övékét:

 

 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr9400416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.03.29. 20:20:11

mester, ha a lekomcsizást is hasonló alapossággal...

magyar-magyar szótár 2008.03.30. 05:40:34

A lekomcsizás az önellenható brand-elés esete.
Példa: Dr Torgyán önkéntelenül face-lift-et csinált a bósevikkozásaival az MSZP-nek: a baloldaliság látszatába emelte őket, együttérzést váltott ki az emberekben a "lekomcsizottakkal" Néhány ezer "kisgazdának" örömet okozva. Egyetlen komcsizás több embert állított az MSZP mellé.. mint uszított ellene.
jó, majd lesz szócikk, de minek. Elküldhetem levélben is, úgy nem egyszerűbb?
süti beállítások módosítása