"

A kommunikációs ~ról nagyjából azidőtájt fogalmazódott meg tétel, amikor még egy számítógépes adattárat 2t-s targoncával kellett a helyére tenni.

 

Már Clausius kimutatta, hogy a zárt rendszerben az entrópia változás növekvő, határesetben zérus.( A határeseti folyamatok reverzibilisek, a többi irreverzibilis.) Ezt továbbgondolva Boltzmann és Nernst eljutott a világ hőhalálának gondolatáig. Az entrópia fogalmát 1866-ban Boltzmannak és Gibbsnek sikerült statisztikus alapon is bevezetnie. Ebből a szempontból az entrópia a rendezettség mértékének is felfogható. A szilárd test atomjainak kötött a rendezettség például sokkal nagyobb mint egy folyadék esetében, tehát az olvadás során az entrópia nő. Az entrópia növekedése statisztikus fizikai szempontból azt jelenti, hogy egy rendszer önként soha nem kerül erősen valószínűtlen állapotba."

(Lásd még Maxwell démona)

 

A kommunikációs zártteret persze lehet kezelni... azaz "hűteni", önmegsemmisülését megakadályozni. Egyes bloggerek szerint a kommunikációs felületbe kívülről kell betelepíteni kommunikátorokat. Azonban  akik a kommunikációs zártterek működését ismerik, tudják: ez fölösleges. A bloggerek nagyszázaléka számára az létezik, amit A Gép/A Háló kiad. "Alkotás" előtt körülnéznek, mi újság, s ha mondjuk 21 órakor fölkerül egy hírszolgálati infó valamelyik levelezőszolgáltató oldalán az információs blokkban, abból nagyjából fél óra alatt a blogközösségben bejegyzés születik. A különböző blogközösségek között szörföző bloggerek aztán sokszorozzák e másodkéz' infokat. Copy copy-jának RE:COPYja. Így fölösleges nagyszámban "ügynököket" fizetni a közösségi portálokon bérbloggerként, hiszen a bloggizmus alapja az:

MINEK FIZETNI AZÉR' AMI INGYEN VAN.

Tehát a Kis Tartályok tulajdonképpen egy Nagy Tartályban (zártérben) vannak benne. Természetesen a robbanás megelőzésére szabályozni kell az öngerjedést: Tulajdonképpen ez a mindennapra új gumicsont elv segítségével történik.

A síklogikai sikamika ( a kétpólusra kiélezés, árnyalatok nélkül, két dimenzióban, vagy fradika vagy dózsa, vagy körte vagy alma, város vagy falu, reformáták vagy pápisták, ateisták és istenhívők, evolucionisták és teremtéspártiak stb -stb) messziről szemlélve rezgőmozgás látszatát kelti. Mégmesszebbról tekintve pedig azt az illúziót, hogy mozgámentes szilárd tömböt láthatunk.

Mindenesetre a kommunikációstartályok ~ja felügyelőinek az az érdeke, hogy lehetőleg az önálló gondolkodás, a spontaneitás ne jellemezze a tér alkotóit. Mindenféleképpen sablonok szerint működjön minden szint és minden felület, akár html, akár grafikai, akár nyelvi akár ideológiai. Jól kialakított zárttérben a bonyolult, a síklogika felületének valamely(két) pólusához nem vonható téma egyszerűen elvész magától is.

A hagyomásnyos (papír ill televíziós-rádiós "elektronikus") újságírás terei azért veszítik el jelentőségüket, mert nincsenek "ingyen" a fogyasztóknak, a struktúrájuk a bloghely  többszörösébe kerül, a dógozoknak fizetni kell, a fiktívválalkozások üldözése nehezíti a betéti társaság formályában dolgozó szajkómunkások és más jelentős művészek életét. A blogger "ingyen" dolgozik.

A vonal alatti PR tevékenység számára is kedvezőbb a bloggizmus.

 -ez a jópofa Billy Budd* (A Víg Matróz)-képű csávó Thomas Pynchon. Korszaknyitó elbeszélése az Entrópia kedvenc olvasmányom. Azt hiszem nem jön le ingyen a hálóról, úgyhogy sajnos, aki meg akarja ismernie, el kell olvasnia papírról.  

 

 

 

 

 

 

*A Billy Budd Herman Mellville korszakos elbeszélése. A víg matróz a vidám katona ősi (vagabundus ill. népmesei) alakjának felel meg.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr3389771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása